Werken in Zwitserland

Het land van de adembenemende uitzichten en soms bijna sprookjesachtige natuur. Zwitserland is een héérlijk land om te gaan werken en wonen. Het staat bekend om zijn lekkere chocolade, Zwitserse horloges en de kaasfondue. Maar het heeft zoveel meer te bieden!

Klimaat

Zwitserland staat bij veel mensen bekend als een echt wintersportland. Het land ligt midden in het prachtige berglandschap van de Alpen en kent grote hoogteverschillen. Door deze hoogteverschillen zijn er in het land ook verschillende klimaten. Het zuiden van Zwitserland (vlakbij Italië) heeft zelfs een mediterraans klimaat, het land wordt dan ook ten onrechte beschouwd als een koud land. In de winter is er inderdaad veel sneeuw (skiënnnn) en ligt de temperatuur laag, maar in de lente en zomer is het er vaak heerlijk warm! Dit maakt het wonen en werken in Zwitserland nog aangenamer!  

Werken in Zwitserland

Gewoontes/ gebruiken

In Zwitserland worden maar liefst vier talen gesproken: Duits, Frans, Italiaans en Reto-Romaans. Hierdoor kun je dus ook nog eens aan je talenknobbel werken wanneer jij komt wonen in Zwitserland! Het land staat bekend om zijn horloges, een Zwitsers horloge is hierdoor echt een statussymbool. Een belangrijke gewoonte is dan ook om op tijd te komen. De inwoners staan bekend om hun Zwitserse precisie (dat wordt dus geen verslapen tijdens het werken en wonen in Zwitserland). Verder zijn Zwitsers erg sociaal en willen graag met anderen afspreken voor bijvoorbeeld een heerlijke kop koffie. Maak daarvoor wel een afspraak want zomaar spontaan naar iemand toe gaan is niet gebruikelijk!

Feestdagen

In Zwitserland worden ook de meeste feestdagen die in Nederland voorkomen (uitbundig) gevierd. Verder zijn er ook nog andere regionale en nationale feestdagen waarvan jij kunt genieten tijdens het wonen in Zwitserland zoals bijvoorbeeld 1 augustus, de nationale Zwitserse feestdag (Bundesfeier). Op deze dag hebben de drie kantons (deelstaten) Uri, Schwyz en Unterwalden 500 jaar geleden de eeuwige eed afgelegd dat ze elkaar tijdens aanvallen altijd zullen beschermen. Vaak wordt er de avond ervoor - 31 juli - en 1 augustus zelf, flink feest gevierd. Er vinden vuurwerkshows plaats, alle gebouwen worden leuk versierd en er is vooral heel veel gezelligheid! Echt een ervaring die je wil meemaken tijdens wonen en werken in Zwitserland!

Stad in Zwitserland

Tijdsverschil

Zwitserland valt in dezelfde tijdzone als Nederland waardoor er dus geen tijdsverschil is, heb je ook geen last van die jetlag tijdens wonen en werken in Zwitserland!

Aantal uren vliegen vanaf Amsterdam

  • Naar Basel 50 minuten.
  • Naar Genève 1 uur.
  • Naar lugano 1 uur en 20 minuten.
  • Naar Zürich 55 minuten.
  • Naar Bern 55 minuten. 

Valuta

De valuta van Zwitserland is de Zwitserse frank. De frank kun je verdelen in 100 rapen, wat vergelijkbaar is met de Europese cent. Vrijwel overal kun je pinnen met bankpassen (ook contactloos met mobiel) en creditcards. Ook heeft het land genoeg geldautomaten (bancomat), let op: er geldt voor bankpassen vaak een bestedingslimiet per week of dag! Handig om te weten als je gaat wonen en werken in Zwitserland: er worden euro’s geaccepteerd maar dan krijg je het wisselgeld vaak in Zwitserse franken.

Toeristische steden/gebieden

Ga jij werken en wonen in Zwitserland? Breng dan zeker een bezoek aan de stad Genève. Deze prachtige stad ligt aan het meer van Genève en is de op een na grootste stad van Zwitserland. Historische gebouwen, talloze gezellige straatjes en hippe restaurantjes: Genève heeft het allemaal! Verder is het ook een zeer groene stad met veel leuke parken. Bezoek ook zeker de magische sprookjesachtige meren als je gaat wonen en werken in Zwitserland! Het ‘Blauwe Meer’ in het Blausee natuurpark wordt ook niet voor niets door veel mensen als het mooiste meer van de wereld beschouwd. De naam zegt het al: het is een opvallend blauw meer waar je de vissen letterlijk kunt zien zwemmen! Het meer is ook een geliefde achtergrond voor veel Instagram foto’s, wij snappen wel waarom!

Leuke Zwitserse zinnetjes

Grüezi - Goedendag

Guete-n-obig - Goedenavond

Wie heisse Sie/ Wie Heissisch du? - Hoe heet je?

Danke - Bedankt

Wie goht’s Ene/ Dir? - Hoe gaat het?

Wie alt send Sie/ besch Du? - Hoe oud ben je?

Uf wederluege - Tot ziens

Nederland
Zwitserland
Boodschappen
Water 1L € 0,79 € 1,13
12 eieren € 2,31 € 4,88
Witte rijst 1kg € 1,76 € 2,54
Huisvesting
Gemiddelde huurprijzen buiten centrum (1-kamer appartement) € 783,65 € 1.013,54
Gemiddelde huurprijzen centrum (1-kamer appartement) € 989,12 € 1.291,02
Vervoer
Gemiddelde benzineprijs € 1,62 € 1,48
Taxi prijs per kilometer € 2,19 € 3,61
Enkel ticket openbaar vervoer € 3,00 € 2,89

Locaties in Zwitserland