Werken in Zweden

Zweden, het land van ABBA, Ikea en overheerlijke gehaktballen. Bezoek de kilometers lange kustlijnen, uitgestrekte bossen, talloze meren, de zon die in de zomermaanden niet onder gaat, de winter die tot maart voortduurt en natuurlijk het noorderlicht!
Trustpilot 5 stars Review van Paula

Prettige en duidelijke service

Het is voor het eerst dat ik in contact ben gekomen met Grenzelooswerk. Ik ben blij verrast met de service, de duidelijkheid en de voorbereiding. Ook is er in mijn geval altijd heel snel gereageerd, wat ook prettig is met dit soort zaken. ..lees meer

3 oktober 2019

Typisch Zweden

Dat je aan winter, kou en donker denkt bij het horen van Zweden is enigszins terecht. In de winter zijn de dagen relatief kort, is het koud en zijn de winters in het algemeen veel strenger dan in Nederland. Toch kan het ook lekker weer zijn in Zweden. Zo zorgt de Golfstroom voor een mild klimaat. Afhankelijk van waar je zit tijdens het werken in Zweden kunnen de temperaturen enorm verschillen. Zit je in de buurt van Götaland of Malmö? Dan ligt de gemiddelde temperatuur tussen de 15 en 25 graden. Zit je meer richting het noorden, bij Norrland, dan zijn de dagen korter, kouder en duurt de winter iets langer. Zelfs in Zweden kan het dus 30 graden worden! 

Houd je van koffie? Dan ben je in Zweden op het juiste adres. In Zweden drinken ze namelijk heel veel koffie. En dan komen we ook meteen bij het volgende. Als je gaat werken in Zweden is het heel normaal om - wanneer je pauze hebt - een bakje koffie te drinken met een zoet gebakje erbij. Dit wordt ook wel Fika genoemd. Tijd om even bij te kletsen met je nieuwe collega’s. 

In Zweden zijn ze niet vies van een feestje, of anders gezegd: eten. Zo wordt op 4 oktober ‘Kanelbullens dag’ oftewel kaneelbroodjes dag gevierd. Het kaneelbroodje is een Zweedse delicatesse die overal in het land verkrijgbaar is. Als jij gaat wonen en werken in Zweden dan ga jij gegarandeerd deze lekkernij proeven. Genoeg over eten gepraat. Midsommar. Dit feest wordt gevierd in de periode 19 tot en met 25 juni. Samen met kerst is dit één van de belangrijkste feesten in Zweden. Wanneer Midsommar begint, stoppen Zweden met werken en trekken ze vaak naar het platteland, privé verblijven of andere accommodaties buiten de stad om hier het feest te vieren met vrienden en familie. En wat echt typisch Zweeds is, is Glögg. Deze gekruide, gesuikerde en gestoofde rode wijn is iets wat je moet proeven wanneer je gaat werken in Zweden. Veelal wordt dit  drankje rond kerst gedronken in een kleine mok met een handvat! 

Tijd & Geld

Tussen Zweden en Nederland zit geen tijdsverschil. Wanneer jij gaat wonen en werken in Zweden hoef je je wekker ook niet te zetten als je gaat facetimen met je vrienden of familie uit Nederland. Ideaal dus! In Zweden wordt met de Zweedse kroon betaald. Dit wordt af en toe even rekenen bij de kassa! Zorg dus dat je de wisselkoers een beetje in de gaten houdt.

Hoe lang is het vliegen naar de hotspots van Zweden?

Gotenburg: 1 uur en 25 minuten vliegen

Malmö: 1 uur en 15 minuten vliegen

Stockholm: 2 uur vliegen

Je eerste woordjes! 

Hur är det? / Hur har du det? - Hoe gaat het?

Vi ses senare. - Tot later.

Vad heter du? - Hoe heet je?

Locaties in Zweden