Werken in Nieuw-Zeeland

Welkom in het meest diverse land op de wereld: Nieuw-Zeeland. Besneeuwde bergtoppen, gletsjers, uitgestrekte stranden, vulkanen en tropische regenwouden. In Nieuw-Zeeland vind je het allemaal. Hemelsbreed ligt dit land, gelegen in Oceanië, het verst van Nederland af. Eén groot avontuur dus!

Klimaat

Het diverse landschap van Nieuw-Zeeland gaat gepaard met verschillende klimaatsoorten. Om te beginnen ligt het land op het Zuidelijk halfrond. Dit betekent dat de seizoenen precies het tegenovergestelde zijn aan de seizoenen in Nederland. Wanneer het bij ons hartje zomer is, is het winterseizoen in Nieuw-Zeeland gaande. Het grootste gedeelte kent een fijn zeeklimaat. Oftewel, zachte winters en warme zomers, maar gedurende het hele jaar valt er (verspreid) neerslag. Het Noordereiland is over het algemeen warmer dan het Zuidereiland, maar daarentegen is het Noordereiland weer natter. Ook is er een verschil tussen het westen en het oosten van het land. De wind komt vanuit het westen, waardoor deze kant van het eiland wat groener en natter is dan het oosten. Maak je vooral geen zorgen dat je de zon gaat missen, want Nieuw-Zeeland heeft enorm veel zonuren (lees: 2000! of meer). Vergeet je vooral niet in te smeren, want doordat de atmosfeer schoner is, is de straling van de zon ook een stuk sterker. Een zonnebrand met een hoge factor en een hoed of pet zijn dus zeker geen overbodige luxe.

Gewoontes/Gebruiken

Ook op cultureel gebied heeft Nieuw-Zeeland veel te bieden. De inheemse bevolking, de Maori’s, zette meer dan duizend jaar geleden voor het eerst voet op Aotearoa (‘land van de lange witte volk’), zoals zij Nieuw-Zeeland noemen. Toen Nieuw-Zeeland overgenomen werd door de Europeanen, veranderde er veel voor het volk. Lange tijd werd de cultuur ondergewaardeerd, maar inmiddels zijn de tijden (gelukkig) veranderd en zijn tradities van dit kunstzinnige volk volledig onderdeel van Nieuw-Zeeland. Eén van deze tradities zien we terug in het moderne rugby. Voor iedere wedstrijd voert het Nieuw-Zeelandse rugbyteam de ‘Haka’ uit. Het team danst de Haka, na het zingen van het volkslied, als sportieve bedreiging voor de tegenstander. Er zijn verschillende musea die je meenemen in de Maori-cultuur. Zeker de moeite waard! De Nieuw-Zeelandse bevolking staat bekend als gastvrij en hartelijk. Een ander geliefd activiteit van de kiwi’s (Nieuw-Zeelanders) is het organiseren van een barbeque. Het liefst elke dag!

Feestdagen

Ga je reizen of werken in Nieuw-Zeeland en heb je een dag vrij tijdens een Nationale Feestdag? Houd dan rekening met de aangepaste mogelijkheden van het openbaar vervoer. Naast een aantal belangrijke Christelijke feestdagen die we ook in Nederland kennen, viert Nieuw-Zeeland nog vier andere belangrijke feestdagen. De eerste is Waitangi Day op 6 februari. Tijdens deze nationale feestdag viert de bevolking de oprichting van Nieuw-Zeeland. Ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het Australische en Nieuw-Zeelandse leger, vindt jaarlijks op 25 april een ceremonie plaats tijdens ANZAC Day. Op de eerste maandag van juni viert Nieuw-Zeeland de Queens Birthday met een vuurwerkshow en last but not least de Dag van de Arbeid (Labour Day) elke vierde maandag van oktober. Iedereen die besluit te reizen of te werken in Nieuw-Zeeland heeft een visum nodig om het land in te komen en te verblijven. Een visum voor Nieuw-Zeeland kun je gemakkelijk aanvragen bij Visumbuitenland

Tijd & Geld

Nieuw-Zeeland ligt voor ons Nederlanders aan de andere kant van de wereld. Maar wist je dat Nieuw-Zeeland eigenlijk twee tijdzones heeft. Tijdens onze zomertijd is het in Nieuw-Zeeland 10 uur later en tijdens onze wintertijd zelfs 12 uur.


Aantal uren vliegen vanaf Amsterdam

  • Naar Auckland is het 21 uur vliegen 
  • Naar Christchurch is het 21 uur en 15 minuten vliegen
  • Naar Queenstown is het 22 uur en 5 minuten vliegen
  • Naar Wellington is het 22 uur vliegen

 

De munteenheid is de Nieuw-Zeelandse dollar (NZD). 1 EUR is, afhankelijk van de koers uiteraard, ongeveer 1,70 Nieuw-Zeelandse dollar.

Nederland
Nieuw-Zeeland
Restaurant
Fles wijn € 5,00 € 8,89
Maaltijd goedkoop restaurant € 15,00 € 10,97
Tweepersoons 3-gangen diner in gemiddeld restaurant € 60,00 € 53,07
Salaris
Gemiddeld netto maandsalaris € 2.287,79 € 2.150,93
Vervoer
Gemiddelde kosten openbaar vervoer per maand € 80,00 € 88,95
Taxi prijs per kilometer € 2,19 € 1,78
Starttarief taxi € 4,00 € 2,11

Locaties in Nieuw-Zeeland