Werken In Berlijn

De hoofdstad telt meer dan 3,5 miljoen inwoners en herbergt talloze historische bouwwerken. Een drukbezochte stad in de vorige eeuw en daardoor enorm rijk aan overblijfselen van de geschiedenis. Tegenwoordig is het een hypermoderne stad op het gebied van mode, festivals, economie en techniek.

Must do’s in Berlijn

In Berlijn moet je zijn voor een flinke dosis cultuur en geschiedenis. De recente historie is rijk aan emotionele en meeslepende verhalen die voelbaar te bezichtigen zijn b ij de Denkmal für die Ermordeten Juden Europas. Voor een iets minder heftige culturele middag kan je de overblijfselen bekijken van Checkpoint Charlie, of je kan de Branderburger Tor een blik geven. ‘s Avonds kan je op veel verschillende plekken in de stad de Technosfeer proeven bij bijvoorbeeld Watergate, Tresor of Berghain. Feesten kunnen ze wel in het liberale Berlijn!

Belangrijke plekken en monumenten

In Berlijn zijn nog overblijfselen te vinden van de tweede wereldoorlog. Checkpoint Charlie, delen van de Berlijnse muur, het herdenkingsmonument voor de omgekomen Joden en het Rijksdaggebouw. Maar gelukkig zijn er ook bijzondere plekken in de stad te vinden zonder een door oorlog verkregen diepe lading eraan verbonden. De Fernsehturm biedt een fantastisch uitzicht over de stad en Berliner Dom is ook zeker het bewonderen waard!

Wonen en leven in de stad

De sfeer in Berlijn is erg liberaal. De bevolking is erg vrij en toegankelijk en dit bepaald de ongedwongen gezellige sfeer van de hoofdstad van Duitsland. De creativiteit ligt erg hoog en dat is terug te vinden in de bedrijvigheid, bouw en kunst in de stad! Kortom; tolerant, hip en vooral voor ieder wat wils binnen de Berlijnse 89.200 hectare.

Algemene informatie

Typisch Berlijns is het mannetje op de verkeerslichten. Nadat ze even verdwenen waren, heeft een grootschalige actie er toch voor gezorgd dat “das Ampelmännchen” gewoon nog te bewonderen is op de stoplichten. Voor vrouwen is het verkeer extra vriendelijk gemaakt in Berlijn. Op zo’n beetje elk groot parkeerterrein zijn vrouwenparkeerplaatsen aanwezig. Die zijn net ietsje breder, maar vooral vaak wat veiliger omdat het dichtbij het licht of de uitgang zit. Berlijn is voor de grootte die het heeft wel enorm groen. Groene tuinen en parken beslaan meer dan maar liefst 30% van de stad! Genoeg plek om je rust te pakken als je even niet hoeft te werken in Berlijn.

Wist je dat?

Berlijn is behalve de hoofdstad ook de grootste stad van Duitsland! De hoogste berg in Berlijn 120 meter hoog is, maar niet eens een echte berg is. Het is een puinberg van WO2. Elke dag worden er bijna 100 aangiftes gedaan van fietsdiefstal. Ongeveer een tiende deel van de fietsen wordt op jaarbasis gestolen. Dat is ongeveer hetzelfde aantal als in Amsterdam.

Amsterdam
Berlijn
Huisvesting
Gemiddelde huurprijzen buiten centrum (1-kamer appartement) € 1.173,65 € 638,42
Gemiddelde huurprijzen centrum (1-kamer appartement) € 1.551,25 € 864,38
Recreatie
Huur tennisbaan € 23,34 € 18,87
Bioscoopticket € 12,00 € 10,00
Fitness abonnement € 36,31 € 27,06
Salaris
Gemiddeld netto maandsalaris € 2.469,00 € 2.122,27