Werken In Helsinki

Helsinki is een erg moderne stad waar veel te beleven valt. Ook heeft Helsinki een hoge levensstandaard, de stad is goed verzorgd en het eten is heerlijk. In deze stad zul je je niet snel vervelen, er is voor ieder wat wils. Prachtige kathedralen, imposante kerken, Helsinki heeft het allemaal!

Must do’s in Helsinki

Als je dan hebt besloten om te gaan werken in Helsinki, bezoek dan ook eens de Helsingin Tuemiokirkki. Dit gebouw is het icoon van de Finse hoofdstad. De 19e eeuwse Lutherse kerk is een veel bezochte attractie in Helsinki. De domtoren van Helsinki ligt gelegen aan het Senaatsplein. Vanaf hier heb je prachtig uitzicht over het hart van Helsinki! Ook is het een échte aanrader om eens een opera of balletvoorstelling bij te wonen in Helsinki. De kwaliteit en perfectie van deze opera en ballet is buitengewoon. Jaarlijks worden er ongeveer 20 opera’s opgevoerd en meer dan 100 ballet optredens! Echt iets wat je meegemaakt moet hebben tijdens het werken in Helsinki. Tenslotte kun je in hét stadspark van Finland heerlijk in de relaxmodus. Het Esplanade park ligt in het hart van de Finse hoofdstad. In de zomer worden hier allerlei evenementen georganiseerd. Mocht je halverwege de wandeling trek krijgen? Geen probleem. Er is een kiosk in het park aanwezig waar je een lekkere versnapering kunt scoren. Als de eerste zonnestralen de hoofdstad raken kan je hier genieten van de meest prachtige zandstranden.

Helsinki stad tram

Belangrijke plekken en monumenten

Het Marktplein is één van de belangrijkste plekken in Helsinki. In Finland noemen ze dit plein ook wel Kauppatori. Aan de zuidkant grenst het Marktplein aan het water, in het noorden staat het vol met prachtige gebouwen. Op dit grote plein staat het stadhuis van Helsinki, met aan haar rechterkant de Zweedse Ambassade. Elke dag van half 7 ‘s ochtends tot en met twee uur ‘s middags kun je rondstruinen over de markt en genieten van de lokale producten die je er kunt aanschaffen. Loop op jouw vrije dag ook eens langs de Uspenski kathedraal. Deze Russisch-orthodoxe kathedraal is met rode bakstenen gebouwd en zie je vanaf grote afstand al liggen door de vele gouden versierselen op de torens. Het Senaatsplein is misschien wel het bekendste plein van Finland en zul je in menig fotoreportage over Helsinki wel voorbij zien komen. Je kunt hier zitten op de trappen van de dom en over het plein uitkijken. Er gebeurt hier altijd wel wat, van protesten tot en met grote concerten. Soms komen hier wel tienduizenden mensen op af!

Wonen en werken in Helsinki

Het leven in Helsinki is, in tegenstelling tot wat er beweerd wordt, niet bijzonder duur. Alleen als je echt in het hart van het centrum wil zitten ben je flink duur uit. Ga dus zoeken naar huisvesting in een van de gemeenten rondom Helsinki. Tussen de 300 en 400 euro per maand heb je al een plekje voor jezelf. En vanaf 500 euro per maand heb je al een studio! In de winter zul je een reispas aan moeten schaffen voor de écht koude dagen, anders is het niet uit te houden op straat. Deze pas kun je gebruiken bij de metro, tram, stadstrein en ook de plaatselijke veerboot! Ook is het raadzaam om een woordje Fins te leren voordat je gaat werken in Helsinki. Alhoewel je met Engels ook wel een flink eind komt.

Helsinki natuur water

Algemene informatie

Helsinki is de grootste stad van Finland en bijna een vijfde (!) van alle Finnen woont in de hoofdstad. Er wonen bijna 700.000 mensen in Helsinki, en in de regio wel 1,3 miljoen mensen. De hoofdstad ligt aan de zuidkust van het land. Ook is er in Helsinki geen grote sprake van verdeeldheid, er is niet een bepaald deel van de stad beduidend armer dan de rest. Daarnaast telt de stad twee universiteiten, een aantal hogescholen en een groot uitgaans- en winkelcentrum.

Wist je dat…

  • Parkeerboetes in Helsinki (en in heel Finland) gebaseerd worden op basis van het jaarinkomen van de overtreder? De hoogste boete ooit uitgedeeld bedroeg wel 200.000 euro!
  • Veel Finnen vanuit Helsinki de ‘booze-cruise’ naar Estland nemen om goedkopere alcohol in te slaan?
  • Bijna iedereen in Helsinki een sauna heeft?