Wonen en werken in Canada, zo doe je dat!

10 juni 2020 door
Foto van Gast Blog
Gast Blog  ◦  1814 keer bekeken  ◦  4 minuten leestijd
Werken in het buitenland

Canada is één van de grootste landen ter wereld. Het land beschikt over de meest prachtige ongerepte natuur, de mensen zijn er uiterst vriendelijk, er zijn mooie steden te bewonderen, maar ook kun je je terugtrekken van de bewoonde wereld “à la ‘into the wild’. Canada heeft het allemaal! Dit maakt het dan ook een aantrekkelijk land om in te wonen en werken. Jaarlijks durven dan ook ruim 200,000 mensen het aan om te immigreren naar Canada. Ook steeds meer Nederlands zijn hierbij van de partij. Naar schatting wonen en werken er op dit moment ongeveer 120,000 Nederlanders in Canada. Maar hoe hebben zij dit aangepakt? En waar moet op gelet worden, mocht je je droom achterna gaan en in Canada gaan werken? Het is goed om je er bewust van te zijn dat het werken en leven in Canada niet met het leven in Nederland te vergelijken valt. Daarnaast kun je je afvragen, hoe je het beste aan een baan in Canada kunt komen en of er nog belangrijke zaken zijn waar je rekening mee dient te houden. Hier lichten we een tipje van de sluier op en helpen we je met een paar tips op weg!

Trustpilot 5 stars Review van Marissa Steijvers

If you can dream it, you can do it

Heb je jezelf altijd al eens afgevraagd hoe het zou zijn om in het buitenland te wonen en werken? Twijfel dan niet langer en solliciteer via Grenzelooswerk. Ze kunnen al je vragen beantwoorden en brengen je makkelijk en snel in contact met de juiste personen om jouw droom werkelijkheid te maken. ✯✯✯ ..lees meer

24 augustus 2020

Het land, klimaat, de cultuur en de mensen - een wereld van verschil

Canada is in bijna geen enkel opzicht met Nederland te vergelijken. De mensen, de taal, verschillende tijdzones, valuta - alles is anders! Dit maakt dan ook het wonen en werken in Canada tot een onvergetelijke ervaring, waarbij ontzettend veel te beleven valt. Tóch is het wel belangrijk om je bewust te worden van deze verschillen en ook wat deze inhouden. 

Canada is één van de grootste landen ter wereld, waarin de meeste Canadezen dicht bij elkaar in de grote steden wonen waardoor er veelal sprake is van ongerepte natuur. Het landschap is bijzonder afwisselend en er leven verschillende soorten dieren als beren, wolven, lynxen, poema’s herten en bizons. Het land beschikt over een toendraklimaat, wat inhoudt dat met strenge winters en hete zomers rekening gehouden moet worden. Dit is toch echt wat anders dan het Nederlandse zeeklimaat. De winters in Canada kun je dan ook niet met een dunne winterjas doorstaan of je moet letterlijk willen sterven van de kou. Op verschillende plekken in Canada kan de temperatuur namelijk naar 40 graden onder het vriespunt dalen. 

Maar niet alleen het klimaat, de bevolkingsdichtheid, steden en de omvang van Canada zijn anders! Ook de taal, de mensen en munteenheid zijn verschillend. In Canada dient met de Canadese dollar betaald te worden, wat inhoudt dat het handig is om in Canada een eigen bankrekening te openen. Daarnaast kan uitsluitend Engels (en op sommige plekken Frans) gesproken worden. Met name in Québec is het handig wanneer je een aardig woordje Frans spreekt. Daarom is het handig om over een goede talenknobbel te beschikken. Maar, niet getreurd, mocht je nou met de Engelse of Franse taal “struggelen” dan helpen de Canadezen je graag een handje! De Canadese bevolking is ontzettend vriendelijk en behulpzaam. Canadezen kunnen zich voor de meest onnodige zaken verontschuldigen. Het woordje “sorry” lijkt bijna een stopwoord. Als vriendelijkste der vriendelijksten gelden de inwoners van Newfoundland, “de Newfoundies”. Over hen bestaat zelfs de grap dat zij zich nog voor hun bestaan zullen verontschuldigen. Hoe bijzonder is dat?!

Wat moet je in Canada sowieso gezien hebben?

Het wonen en werken in Canada is een hele ervaring. Toch is het ook een uitgelezen kans om tijdens je verblijf de mooiste plekken van Canada te ontdekken. Zo dien je ongetwijfeld een bezoekje aan de grote steden zoals Toronto, Vancouver, Calgary, Québec, Montréal, Victoria e.d. te brengen. Daarnaast zijn er ook verschillende landschappen die niet aan je neus voorbij mogen gaan. Denk hierbij aan plekken als de Niagara Falls, Churchill (waar je schattige ijsberen kunt spotten), Calgary waar je à la een cowboy (ja, dat kan zelfs in Canda) kunt leven, Vancouver Island en Yellowknife waar je het noorderlicht kunt bewonderen. Kortom, er zijn vele plekken binnen Canada die je niet mag missen! Dit maakt dat vakantie in eigen land zelfs nog een onvergetelijke ervaring is. Waarom zou je als je in Canada woont en werkt überhaupt nog naar het buitenland willen? 

Hoe vind ik een baan in Canada?

Ondertussen zullen we het eens zijn dat Canada een ultieme locatie is om te wonen en te werken. Het land heeft zoveel te bieden. Maar hoe kom je aan die felbegeerde baan in Canada? Allereerst is het goed om erover na te denken wat voor werk je zou willen doen. Wat zijn jouw talenten? Waar liggen jouw kansen? Niet iedereen heeft de juiste connecties waar hij of zij gebruik van kan maken. Toch zijn er vele manieren om in Canada aan een droombaan te komen. Het is vooral belangrijk om veel lef te tonen, te weten wat je opties zijn en te durven dromen. Veel banen worden via populaire online vacaturebanken aangeboden, houd deze dan ook in de gaten. Ook kan het slim zijn om een oproep op LinkedIn te plaatsen of open sollicitaties naar verschillende Canadese bedrijven te sturen. Een andere mogelijkheid is om eerst naar Canada af te reizen en van daaruit via bijvoorbeeld een uitzendbureau op zoek te gaan naar een baan.

Je hebt altijd een ETA voor Canada nodig!

Mocht je er nou daadwerkelijk voor kiezen om in Canada te gaan werken, dan is het wel zo handig om voortijdig een geldig visum aan te vragen. Zonder visum kom je Canada namelijk niet eens binnen, wat wel zo handig is wanneer je in Canda wil gaan werken. Voor verschillende banen kan daarnaast een extra “working permit” noodzakelijk zijn. Dit is wel afhankelijk van de baan en het bedrijf waarvoor je aan de slag gaat. Mocht je nou geen flauw idee hebben wat je dient aan te vragen, lees dan even onze pagina door over” werken in Canada”  

Een ander bezoek dan werken in Canada?

Gaat men voor een ander doel naar Canada dan werken of studeren dan dient men altijd in het bezit te zijn van een geldig Eta voor Canada. Deze reistoestemming is vijf jaar geldig en kan je ten alle tijden aanvragen. Op dit moment (juni 2020) is het nog niet mogelijk om naar Canada te reizen. Houd de reisadviezen goed in de gaten voor Canada zodat je weet wanneer men weer naar Canada kan reizen!

Meer weten over het mooie Canada? Lees het hier!


Canada wonen in Canada Werken in Canada

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Meld je aan om een reactie te plaatsen.
Log in of maak een account