Geweldig nieuws: Grenzelooswerk wordt Yobbers!
Lees meer!

Wonen en werken in het Belgische Brussel

8 november 2019 door
Foto van Femke Brink
Femke Brink  ◦  1813 keer bekeken  ◦  4 minuten leestijd
Wonen en werken in Brussel

Wil je graag wonen en werken in een bruisende stad, maar het liefst niet te ver van Nederland? Denk dan eens aan het Belgische Brussel. De hoofdstad van België staat bij velen bekend om de vele chocolatiers, biercafés en friettenten, maar Brussel heeft nog véél meer te bieden. Lees snel verder en ontdek het werkende leven in Brussel.

In Brussel valt er altijd wel iets nieuws te ontdekken. Van Manneken Pis en toffe streetart tot aan gezellige biercafés en natuurlijk niet te missen: het Atomium. Deze stad is niet alleen de hoofdstad van België, maar ook nog eens het hart van Europa. In deze wereldstad is er genoeg te bleven. Nee, vervelen is zeker geen optie wanneer je gaat werken in Brussel. 
 

Brussel biedt enorm veel op cultureel gebied en kent eigen gewoontes, eigenaardigheden en producten. Brussel staat onder andere bekend om de striphistorie. De stad is de broedplaats van bekende strips zoals Lucky Luke, Astrix en Obelix en Kuifje. In het Stripmuseum en tijdens een striproute leer je alles over de geschiedenis van Belgische strips en het ontstaan ervan. Supertof! Heb je tijdens je wandeling trek gekregen, maak dan even een stop voor een échte Brusselse wafel. Dit luchtige lekkernij wordt vaak warm geserveerd met bijvoorbeeld chocolade, nutella, slagroom, ijs of aardbeien. Heb je nog geen trek? Dan krijg je dat bij het zien van een Brusselse wafel echt wel! 

 

Naast de Brusselse wafel ontbreekt ook de Belgische biercultuur niet in de hoofdstad. Niks gezelliger dan het weekend in luiden met nieuwe collega’s en vrienden. Belgisch bier als de Brugse Zot, Duvel of Affligem Blond klinken je misschien bekend in de oren, maar kies in Brussel eens voor de typische Brusselse bieren: Geuzebier en Kriek. Je hoort het al: werken in Brussel is te gek!

Leven in Brussel

Het leven in Brussel is vergelijkbaar met het dagelijkse leven in Nederland. Net als Nederland heeft België, en dus ook Brussel, een gematigd maritiem klimaat. De stad kent daardoor geen extremen van tropische zomers of een strenge vorst. Daarnaast is Brussel als enige stad van België officieel tweetalig. Men praat zowel Frans als Nederlands. Je kan dus gewoon lekker Nederlands praten in de kroeg, op straat de weg vragen of tegen collega’s. Fijn hé!? Een Brusselse gewoonte is om tijdens de pauze even een frisse neus te halen en een vers belegd broodje te scoren. Veel werkenden wandelen een rondje of gaan even rustig op een bankje lunchen. Kom je na 2 uur, dan is de kans groot dat er veel op is, dus be in time!

 

Over het algemeen is het leven in Brussel qua kosten gelijk aan dat van Nederland. Boodschappen zijn gemiddeld 13% duurder dan in Nederland, maar daar tegenover staat een goedkopere zorgverzekering en lagere huizenprijzen. Ga je in Brussel uiteten of een drankje doen met collega’s of vrienden, dan zijn de prijzen sterk afhankelijk van de wijk waar je bent. Een normaal biertje in het centrum van Brussel kost ongeveer 4,30 EUR. Maar hé, normaal bier in Brussel? Dan kies je natuurlijk voor een speciaal biertje en dat is natuurlijk weer duurder. 

Wonen in Brussel

Als je gaat werken in Brussel wil je natuurlijk een fijne woonruimte. Op internet is veel informatie te vinden over de huurprijzen per wijk en staan er is er een divers aanbod aan woonruimten beschikbaar. Zo weet je precies wat je per wijk ongeveer kan verwachten. De prijzen van appartementen zijn afhankelijk van de locatie waar je voor kiest. Over het algemeen schommelen de prijzen tussen 750 EUR en 1.025 EUR voor +- 80m2. Om kosten te besparen kan je ook kiezen voor een kleinere of een gedeelde woonruimte. 

 

Hier zijn een aantal handige sites, die je kunnen helpen bij het vinden van accommodatie. Je kunt hier op deze sites kamers, appartementen en studio's vinden

  • spotahome.com
  • housinganywhere.com
  • ikot.be

 

Vervoer in Brussel

Als je gaat werken in Brussel, zijn er meerdere wegen die naar Rome, uh Brussel leiden. ;) 

Vanaf Utrecht rijd je in ongeveer 2,5 uur naar Brussel, maar je kan ook kiezen voor de trein, bus of het vliegtuig. Ideaal! Voor de trein geldt dat hoe eerder je een ticket koopt, hoe goedkoper de prijs is. Een enkele reis koop je al voor 25 EUR. De bus rijdt in ongeveer 3,5 uur van Utrecht naar Brussel. Iets langer dan met de auto, maar met de Flixbus koop je een enkeltje al vanaf 10 EUR. Ga je liever vliegen? Ook vliegtickets van en naar Brussel kosten niet de hoofdprijs. Een retourtje scoor je voor nog geen 100 EUR. 

 

In Brussel zelf is het openbaar vervoer ook prima geregeld. De MIVB verzorgt het vervoer in de stad met een uitgebreid netwerk aan metro-, tram- en buslijnen. Een dagkaart kost 7,50 EUR en daarmee kan je onbeperkt reizen. Ga je wonen en werken in Brussel, dan is het handiger om en abonnement af te sluiten. Een maand onbeperkt reizen kost 49 EUR.

Villo! Is de nieuwe verhuurdienst van Brussel. De dienst beschikt over 350 stations en 2.500 openbare fietsen. Een jaarabonnement kost slechts 34,70 EUR. Maar het is ook mogelijk om een fiets voor één dag of zeven dagen te huren. 

 

Werken in Brussel is perfect als je wilt werken in het buitenland, maar Nederland ook nog in het oog wilt houden. Benieuwd geworden naar onze vacatures in Brussel? Houd onze website goed in de gaten! 


België Brussel Wonen en werken in Brussel Werken in België

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Meld je aan om een reactie te plaatsen.
Log in of maak een account

Gerelateerde vacatures