Geweldig nieuws: Grenzelooswerk wordt Yobbers!
Lees meer!

Werken en verdienen als een Portugees

8 april 2019 door
Foto van Gooitzen de Vries
Gooitzen de Vries  ◦  4942 keer bekeken  ◦  3 minuten leestijd
Werken als een Portugees

Werken in Portugal, wie wil dat nou niet? Werken onder de Portugese zon is voor velen een droom die uitkomt! Maar hoe ziet een doorsnee Portugese werkdag eruit? Wat kan je verwachten als je gaat werken in Portugal en wat zijn de do’s en don'ts? Lees snel verder, voorkom verrassingen en kom er achter hoe jij kunt werken als een Portugees!

Wat verdient een Portugees?

In Portugal ligt het minimumloon rond de 600 EUR per maand en het gemiddelde netto-inkomen rond de 950 EUR per maand. Dit klinkt misschien als niet veel, maar het leven in Portugal is veel goedkoper dan in Nederland. De kosten van levensonderhoud liggen lager dan in Nederland, waardoor je salaris veel meer waard zal zijn! Als jij gaat werken in Portugal, dan is een brutoloon van 1000 tot 1200 EUR meer dan gemiddeld. Van dit bedrag kun jij heerlijk genieten en rijkelijk leven in dit zonnige land! 

Portugal is één van de goedkoopste landen van West-Europa. Een drie gangen diner? Dan ben je nog geen 15 EUR kwijt. Ook heb je al vanaf 7 EUR een lekkere authentieke Portugese maaltijd. Uiteten gaan is dus niet veel duurder dan wanneer jij zelf de keukenprins/prinses uit gaat hangen, alhoewel het natuurlijk af en toe leuk is om een Portugese maaltijd klaar te maken, of een typische Nederlandse maaltijd voor je internationale vrienden. En bij een goede maaltijd hoort natuurlijk een Portugees drankje. Zo heb jij voor nog geen 1 EUR een halve liter bier. Of beter nog: proef eens de lokale wijn!

Zo zie je maar weer dat het leven als een Portugees niet duur is of hoeft te zijn. Vrijwel alles is goedkoper in Portugal ten opzichte van Nederland.. de prijzen in de supermarkt, uit eten gaan, alcoholische versnaperingen, prijzen voor vervoer en ga zo maar door. 

Laat jij je tegenhouden door een lager salaris? Niet doen! Let’s go!

Werken in Portugal als een Portugees

De Portugese werkcultuur

De Portugese werkcultuur lijkt in veel opzichten op de Nederlandse werkcultuur, zoals de hiërarchie. Echter, in Portugal is de hiërarchie sterker aanwezig. Zo zit je in Nederland – in de meeste gevallen – op hetzelfde level als je baas. Het is voor ons dan ook meer dan normaal om even over het weekend te praten onder het genot van een bakje koffie op de vroege maandagochtend. In Portugal zal dit hoogstwaarschijnlijk niet voorkomen, of minder. Er zit een duidelijke en waarneembaar verschil in de afstand tussen managementfuncties en lagere functies. Echter, laat je hierdoor vooral niet tegenhouden. Dit zit ingebakken in hun Portugese DNA en wordt door iedereen normaal gevonden. Jij zult hier ook snel genoeg aan wennen. 

Op tijd zijn. Ja! Daar was ‘ie al. Nederlanders houden van tijd en op tijd zijn. In Portugal ook hoor, alleen hier komt het nog wel eens voor dat men iets later op werk komt. De zon doet wat met de mens. Er wordt van je verwacht dat je op tijd komt op werk of bij een vergadering, maar mocht je eens tien minuten te laat komen, dan is dat vaak geen probleem. Dit geldt natuurlijk niet voor elke organisatie en wij willen je dit ook zeker niet aanmoedigen. In het buitenland zijn ze juist blij met de Nederlandse mentaliteit en punctualiteit. 

Het sociale leven in Portugal

Portugezen zijn warme en vriendelijke mensen. Dit zie je ook terug op de werkvloer. In Portugal is ‘samen zijn’ erg belangrijk, want werken in Portugal is meer dan alleen werken. Het is daarom ook heel gewoon om te gaan dineren met je collega’s, ’s avonds een biertje te doen of een dansje te wagen in de lokale kroeg. Afspreken op de werkvloer voor na werk? Zeker doen! Dit is ook de perfecte manier om vrienden te maken! 

Portugezen werken graag samen met mensen die ze kennen, vertrouwen en respecteren. Face-to-face meetings zijn daarom veel belangrijker dan mailen en bellen (Tip!). Loyaliteit is de kern voor een gezonde werkrelatie. Schrijf dit op in je notitieboekje en ga een fantastische tijd tegemoet wanneer je gaat werken in Portugal! 


Lissabon Porto Portugal

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Meld je aan om een reactie te plaatsen.
Log in of maak een account

Gerelateerde vacatures