Zeker weten?

Wonen Wonen en werken in

Wonen en werken in Helsinki!

Laatste update: 2 augustus 2023  ◦  18 december 2020 door Foto van Else Else  ◦  4 minutes leestijd
Wonen en werken in Helsinki

Helsinki, een zeer geliefde personage uit de hitserie La casa de Papel, maar dat is niet de Helsinki die wij bedoelen. Dit gaat om één van de vier prachtige hoofdsteden gelegen in Scandinavië. Het is niet alleen een hele mooie stad, maar ook nog eens super modern. Klinkt dit als muziek in jouw oren? Lees dan snel verder en misschien ga jij wel wonen en werken in Helsinki.

Helsinki is de hoofdstad van Finland en ligt in een van de meest zuidelijke gedeelten van het land. Een groot voordeel van deze stad is de grote haven die grenst aan de Finse Golf. Vanuit hier kun je heel makkelijk met de boot naar andere landen of steden, zoals Tallinn de hoofdstad van Estland. Mocht je dus wonen en werken in Helsinki dan is het zeker een aanrader om in je vrije dagen andere steden te bezoeken.

Leven in Helsinki

Wonen en werken in Helsinki is erg divers en de inwoners zijn dol op kunst en technologie. Deze twee liefdes worden dan ook graag gecombineerd en de stad biedt een goede afwisseling tussen oude en nieuwe kunst. Helsinki staat vol met galerijen, bibliotheken, theaters en designcentrums. Voor de mensen die een passie hebben voor groen en natuur, is er ook genoeg te doen en te beleven in Helsinki. Zo is er een heuse wintertuin met prachtige flora en fauna gedurende het hele jaar. In de 19e eeuw hebben de inwoners van Helsinki deze tuin als publieke bezienswaardigheid gebouwd en de entree is dus gratis! Een traditie die ze in Finland hebben overgenomen uit Zweden is ‘fika’. Eigenlijk een soort koffiepauze, maar dan net even wat langer en uitgebreider. Tijdens deze koffiepauze geniet je van je dagelijkse dosis cafeïne onder het genot van een zoete lekkernij en gezellige collega’s, vrienden of familie. Typische Finse gerechten kun je in de markthallen van Helsinki vinden. Hier is een hele verzameling van kleine hapjes tot aan volledige maaltijden. Twee markthallen waar je al deze gerechten kunt proeven, zijn Vanha Kauppahalli en Hietalahden Kauppahalli. Een andere belangrijke factor in Helsinki is natuurlijk het klimaat. In de zomer kun je lang van je dag genieten, want de zon schijnt dan bijna 19 uren op één dag! De temperaturen in de zomer liggen ongeveer rond de 21 graden en in de winter kan dit dalen tot ongeveer -5 graden. Vergeet dus bij het inpakken niet om je bikini én je muts in je koffer te stoppen, twee zeer essentiële items als je gaat wonen en werken in Helsinki!

Wonen in Helsinki

Het centrum van Helsinki is niet al te groot. Hierdoor is het super makkelijk om overal lopend naartoe te gaan. Is lopen nu niet je grootste hobby dan kun je natuurlijk ook altijd met het openbaar vervoer gaan als je gaat wonen en werken in Helsinki. Het openbaar vervoer is perfect geregeld in deze stad en wordt omschreven als één van de beste in Europa. Je kunt kiezen uit de tram, metro, bus, taxi en de veerboot. In de zomer is het extra leuk om fietsen te huren als vervoer. 

 

Het Finse woord voor appartement is Asunto. Het vinden van een Asunto in Helsinki kan wat tijd kosten. Onze tip is dan ook zeker om op tijd te beginnen met zoeken. Vraag ook even aan je werkgever of hij/zij misschien tips heeft voor een woonruimte. In Helsinki is het namelijk gebruikelijk dat bedrijven in het bezit zijn van appartementen. De gemiddelde huurprijs van een appartement is ongeveer €500,- euro. Een leuke wijk om te wonen is de wijk Kallio. Deze trendy wijk is vooral populair onder de jonge professionals en studenten vanwege de lagere huurprijzen. Een andere zeer geliefde wijk is Kamppi. Kamppi ligt in het hart van het centrum en in deze wijk is altijd wel iets te beleven. De locatie zorgt er wel voor dat de gemiddelde huurprijs iets hoger ligt, maar je krijgt er dan ook zeker een mooie locatie voor terug. Deze onderstaande sites zijn handig bij het zoeken van een woonruimte: 

Werken in Helsinki
De inwoners van Helsinki staan bekend als hele gelukkig en blije mensen/werknemers. Het woordje werkstress komt dan ook bijna niet voor in het Finse woordenboek. Zelf omschrijven ze werken in Finland als rondhangen met gelukkig mensen, terwijl je geniet van de schone en frisse lucht. Oftewel een perfecte balans tussen werk en privé! Gelijkheid in Helsinki zie je terug in de hele samenleving, dus ook op de werkvloer. Veel bedrijven werken dan ook niet op basis van hiërarchie. Of je nu een werknemer bent uit Nederland die het avontuur is aangegaan in Helsinki of de president, het maakt allemaal niet uit want iedereen is gelijk!

Nog meer voordelen van wonen en werken in Helsinki
De fijne (werk)sfeer, leuke bezienswaardigheden, Finse natuur én (niet geheel onbelangrijk) de goede koffiepauzes zijn niet de enige redenen waarom jij wilt wonen en werken in Helsinki! Hier komen er nog een paar:

  • De prachtige omgeving buiten het stadscentrum van Helsinki;
  • Engels spreken is geen probleem voor de inwoners;
  • Wil je ooit nog een keer het Noorderlicht zien? In het Noorden van Finland is de kans heel groot;
  • Sauna en wellness speelt een grote rol in de Finse cultuur! ;)

Kun jij niet wachten om in het vliegtuig te stappen voor een avontuur in Finland? Lees meer over wonen en werken in Helsinki en ervaar alle voordelen van deze fantastische stad zelf!


Wat vind je van deze blog?

Europa

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Meld je aan om een reactie te plaatsen.
Log in