Alles wat je moet weten over een NIE-nummer in Spanje!

28 januari 2019 door
Foto van Suzanne Meinsma
Suzanne Meinsma  ◦  6832 keer bekeken  ◦  3 minuten leestijd
NIE-nummer in Spanje

Wat is een NIE-nummer, waarvoor heb je een NIE-nummer nodig en hoe kun je deze aanvragen? Wij vertellen je er alles over in deze blog!

NIE-nummer in Spanje

Ben jij binnenkort van plan om te wonen en werken in Spanje? Dan heb jij misschien wel gehoord over het hebben van een NIE-nummer! Wat is een NIE-nummer, waarvoor heb je een NIE-nummer nodig en hoe kun je deze aanvragen? Wij vertellen je er alles over in deze blog!

Wat is een NIE-nummer

In Nederland is iedereen wettelijk verplicht om te beschikken over een burgerservicenummer (BSN). In Spanje beschikt elke Spanjaard en ook elke buitenlander die in Spanje komt werken over een Spaans fiscaal nummer, oftewel het NIE-nummer (Numero de Identification de Extranjeros).

Moet ik per se een NIE-nummer aanvragen? Ik beschik over een Europees paspoort en beschik over een Nederlands Burgerservicenummer

Ja, beschikken over een NIE-nummer is wettelijk verplicht wanneer je gaat wonen en werken in Spanje. Zonder NIE-nummer kun je niet legaal werken, geen salaris ontvangen, geen huis huren, geen Spaanse rekening openen, belasting betalen, een auto kopen in Spanje, of een mobiel abonnement afsluiten. De kosten voor het aanvragen van je NIE-nummer bedragen slechts €9,64,-

Waar vraag ik mijn NIE-nummer aan wanneer ik ga werken in Spanje?

Een NIE-nummer aanvragen doe je bij een politiebureau in Spanje in de gemeente waar je aan het werk gaat. Daarvoor dien je van te voren een afspraak te maken. Een afspraak maken kun je maken via deze link

Deze website is echter wel in het Spaans! Speciaal voor jou hebben wij daarom een stappenplan opgesteld die je stap voor stap kunt volgen om zo zonder problemen een afspraak te maken.

Bekende Spaanse plekken en woorden

Het stappenplan

Stap 1: Klik op de provincie waar je gaat wonen, bijvoorbeeld Valencia, Barcelona of Torremolinos. 

Stap 2: Klik vervolgens op Certificados UE om verder te gaan. 

Stap 3: Klik op CNP-Certificados UE en klik daarna op Aceptar. 

Stap 4: Vervolgens zul je op een pagina terechtkomen die een opsomming geeft van alle documenten die je dient mee te nemen naar je afspraak. Klik vervolgens op Entrar.

Dit zijn de documenten die je mee dient te nemen naar je afspraak:

  • Bevestiging van de afspraak (dit zullen wij bespreken in de volgende stappen)
  • Paspoort of identiteitskaart (origineel en kopie)
  • Letter of intent (werkgeversverklaring)
  • Het formulier EX15 (Modelos generales) in tweevoud, dit formulier kun je hier vinden.


Stap 5: Vink Pasaporte/Documento de identidad aan. In de balk er naast vul je je documentnummer in van je paspoort of identiteitsbewijs. Vervolgens vul je je voor- en achternaam in bij Nombre y apellidos, zoals die op je paspoort staat vermeld. Daarna vink je No soy un robot aan en klik je op Aceptar.

Stap 6: De volgende stap is om een afspraak te maken. Klik op Solicitar cita om een afspraak te maken. Selecteer een kantoor waar jij graag de afspraak wilt maken. Klik vervolgens op Siguiente. Daarna vul je de reden van je afspraak in, je e-mailadres en je telefoonnummer. Klik daarna op Siguiente

Stap 7: Selecteer jouw gewenste datum en klik op Siguiente. Vervolgens kom je op een pagina terecht waar je je afspraak moet bevestigen. Om je afspraak te bevestigen moet je het volgende aanvinken:

  • Estoy conforme con la informacion mostrada en pantalla
  • Deseo recibir un correo electronico con los datos de mi cita 
    Vervolgens klik je op Confirmar.

Nu kom je op een pagina uit met de bevestiging van je afspraak. Het is erg belangrijk dat jij deze pagina uitprint. Deze bevestiging dien je mee te nemen naar je afspraak.


Spanje wonen in Spanje werken in Spanje

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Meld je aan om een reactie te plaatsen.
Log in of maak een account

Gerelateerde vacatures