Zeker weten?

Wonen Visa en meer

Alles wat je moet weten over een NIE-nummer in Spanje!

Laatste update: 9 januari 2024  ◦  28 november 2021 door Foto van Suzanne Suzanne  ◦  16487 keer bekeken  ◦  5 minutes leestijd
NIE-nummer in Spanje

Ga je binnenkort werken in Spanje? Superleuk! Grote kans dat jij je al aan het voorbereiden bent op je avontuur.

Vergeet niet dat je bij aankomst ook een aantal zaken moet regelen, waaronder een NIE-nummer. We horen je al denken: Wat is een NIE-nummer? Waarom heb ik dit nodig? En waar kan ik dit aanvragen? Dat vertellen wij je allemaal in deze blog!

Wat is een NIE-nummer?

In Nederland is iedereen wettelijk verplicht om te beschikken over een burgerservicenummer (BSN). In Spanje beschikt elke Spanjaard en ook elke buitenlander die gaat werken in Spanje over een Spaans fiscaal nummer, oftewel het NIE-nummer (Numero de Identification de Extranjeros). Vaak regelt je werkgever het voor je, dat scheelt jou een hoop gedoe. Is dat voor jou niet het geval? Volg dan het stappenplan in dit blog, en dan komt het ook goed!

Moet ik per se een NIE-nummer aanvragen? 

Ook als ik over een Europees paspoort en een Nederlands burgerservicenummer beschik? Het antwoord is: ja. Het beschikken over een NIE-nummer is wettelijk verplicht wanneer je langer dan drie maanden gaat wonen en werken in Spanje. Zonder NIE-nummer kun je niet legaal werken, geen salaris ontvangen, geen huis huren, geen Spaanse rekening openen, belasting betalen, een auto kopen in Spanje, of een mobiel abonnement afsluiten. Je vraagt je nu vast al af wat het aanvragen van een NIE-nummer kost. Maar laten we je alvast geruststellen, de kosten vallen reuze mee! Het aanvragen van een NIE-nummer bedraagt slechts € 12. Een kleine prijs voor je grote avontuur! 💃

Bekende Spaanse plekken en woorden

Waar vraag ik mijn NIE-nummer aan wanneer ik ga werken in Spanje?

Een NIE-nummer aanvragen doe je bij een politiebureau in Spanje in de gemeente waar je aan het werk gaat. Daarvoor dien je van tevoren een afspraak te maken. Een afspraak plannen kun je maken via deze link

Deze website is echter wel in het Spaans! Speciaal voor jou hebben wij daarom een stappenplan opgesteld dat je stap voor stap kunt volgen om zo zonder problemen een afspraak te maken.

Stappenplan voor het aanvragen van een NIE-nummer

Stap 1: Klik op de provincie waar je gaat wonen, bijvoorbeeld Valencia, Barcelona of Madrid

Stap 2: Klik vervolgens op Aceptar om verder te gaan. 

Stap 3: Kies de locatie waar je je NIE nummer wil aanvragen.

 

Stap 4: Selecteer daarna Policia-Certificados Y Asignacion NIE en klik opnieuw op Aceptar

Stap 5: Vervolgens kom je op een pagina terecht die een opsomming geeft van alle documenten die je dient mee te nemen naar je afspraak. Klik vervolgens op Entrar.

Dit zijn de documenten die je mee dient te nemen naar je afspraak:

  • Bevestiging van de afspraak (dit zullen we bespreken in de volgende stappen)
  • Werkcontract (origineel en kopie)
  • Huurcontract of eigendomsbewijs 
  • Paspoort of identiteitskaart (origineel en kopie)
  • Het formulier EX15 (Modelos generales) in tweevoud, dit formulier kun je hier vinden.
  • Het formulier MODELO 790 CODIGO 012: ingevuld en afgestempeld door de bank. 
  • Je moet ook het betalingsbewijs meenemen (dit leggen we in de volgende stappen uit)

 

Stap 6: Klik op Entrar. 


Stap 7: Vink Pasaporte/Documento de identidad aan. In de balk er naast vul je je documentnummer in van je paspoort of identiteitsbewijs. Vervolgens vul je je voor- en achternaam in bij Nombre y apellidos, zoals die op je paspoort staat vermeld. Daarna klik je op Aceptar.

Stap 8: De volgende stap is om een afspraak te maken. Klik op Solicitar cita om een afspraak te maken. Soms gebeurt het dat er geen afspraken beschikbaar zijn (No hay suficientes citas disponibles). In dat geval word je gevraagd het later opnieuw te proberen en hoef je dus even niets meer te doen. TIP: probeer het dan eens opnieuw op een vrijdagochtend rond 09:30u, want dan worden meestal nieuwe afspraken ingepland!

 

Als er wel afspraken beschikbaar zijn, kies je de gewenste datum, vul je je telefoonnummer, e-mailadres en reden van de afspraak in (Solicitud NIE) en klik je op siguiente.

Stap 9: Vervolgens kom je op een pagina terecht waar je je afspraak moet bevestigen. Om je afspraak te bevestigen moet je het volgende aanvinken:

  • Estoy conforme con la informacion mostrada en pantalla
  • Deseo recibir un correo electronico con los datos de mi cita 

    Vervolgens klik je op Confirmar.
     

Nu kom je op een pagina uit met de bevestiging van je afspraak. Het is erg belangrijk dat jij deze pagina uitprint! Deze bevestiging dien je mee te nemen naar je afspraak.

 

Stap 10: Voordat je naar het politiebureau kunt gaan moet je het Modelo 790 codigo 012 invullen. Vul je persoonlijke gegevens in en vink aan Asignación de número de identidad de extranjero (NIE) a instancia del interesado. Geef aan dat je bij de bank ter plaatse wilt betalen door en efectivo aan te vinken. Print het document in A4 formaat af, neem het mee naar je bank en betaal de belasting. Je krijgt een stempel op het formulier en een betalingsbewijs. Zorg dat je beide meeneemt naar je afspraak.  

Nu kan jouw avontuur in Spanje echt beginnen. Wij wensen je veel plezier met wonen en werken in Spanje! 🥂


Wat vind je van deze blog?

belastingen Spanje werken in Spanje wonen in Spanje

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Meld je aan om een reactie te plaatsen.
Log in