Geweldig nieuws: Grenzelooswerk wordt Yobbers!
Lees meer!

6x december in het buitenland!

15 november 2019 door
Foto van Femke Brink
Femke Brink  ◦  931 keer bekeken  ◦  5 minuten leestijd
Feestdagen in het buitenland

“Jingle bell, jingle bell, jingle bell rock.” De temperaturen dalen naar het vriespunt, de kast ligt weer vol met lekkernijen, verlanglijstjes worden gemaakt en de radio draait overuren met kerstmuziek. Je raadt het al; de feestdagen staan weer voor de deur! Maar hoe vieren ze dat in landen als Portugal, Zuid-Afrika of Spanje? In deze blog lees je zes keer hoe sinterklaas en/of kerstmis in het buitenland wordt gevierd.

Portugal

In Portugal wordt geen Sinterklaas gevierd. De voorbereidingen voor Kerstmis beginnen daarom ook eerder dan in Nederland. Kerststallen, kerstbomen en diverse kerstverlichtingen prijken in en rondom de huizen. Kerstmis is enorm belangrijk voor de Portugezen. Het is een moment van samen zijn met vrienden en familie, net als bij ons. Op 24 december, tijdens kerstavond, gaan de festiviteiten los. Familie komt bijeen om het traditioneel gerecht Balcalhau (stokvis met gekookte aardappelen en kool)te eten. Dit familiemoment wordt de Consoada genoemd. Na het diner vertrekt de familie om middennacht naar de kerk voor de mis, ook wel Missa do Galo genoemd. Na de mis is het tijd om cadeautjes uit te pakken. In tegenstelling tot in Nederland kent Portugal maar één échte kerstdag. Tijdens deze dag zijn de Portugezen vrij en vieren ze deze dag eveneens met familie. Op tweede kerstdag begint het werkende leven in Portugal weer en is kerstmis alweer voorbij. 

Fins Lapland

Waar anders dan in Fins Lapland ervaar je optimaal de kerstsferen. Een dik pak sneeuw, een kerstkrans die op elke voordeur prijkt én een ontmoeting met de Kerstman. Ja, in Lapland beleef je Kerstmis den top. De Finnen vieren Kerstmis erg traditioneel. Een mooie boom wordt op de kop getikt en versierd door kinderen met koekjes, sterren en andere versiersels. Bij een traditionele kerst horen natuurlijk vieringen in de kerk. Tijdens kerstavond komt men samen in de kerk om herinneringen van vroeger op te halen. Op 25 december heerst er complete rust in de Finse huizen, maar op tweede kerstdag komt familie en vrienden samen voor een traditioneel kerstdiner. De magie van Kerstmis komt in Santa Claus Village helemaal tot leven. Hier ontvangt de échte Kerstman zijn gasten. Hoewel het dorp een commercieel tintje heeft, is een bezoek zeker de moeite waard. Er is bijvoorbeeld een postkantoor waar je kaarten kan versturen met een stempel van de Kerstman, je kan een rendiertocht maken en natuurlijk mag een foto met de Kerstman ook niet ontbreken! 

Amerika

Denk je aan Kerstmis in Amerika, dan denk je aan grote sokken voor de openhaard, kersttruien en een uitgebreid diner. Weken voor kerst zijn de Amerikanen al druk in de weer met de voorbereidingen voor de grote dag in december. De Amerikanen doen er alles aan om het mooist versierde huis van de straat te hebben. Op de vierde donderdag van november viert Amerika massaal het bekende Thanksgiving. De dag na deze nationale feestdag gaan de Amerikanen de stad in om inkopen te doen voor Kerstmis. Deze vrijdag staat ook wel bekend als Black Friday en is voor winkeliers de drukste vrijdag van het jaar. 

Uitgebreid dineren mag in Amerika natuurlijk niet ontbreken en tijdens kerstavond staat de eettafel vol met lekkernijen. Dit verschilt een beetje per regio, maar bekende gerechten zijn kalkoen, eend of als dessert een stuk pumpkin pie. Net als in Portugal, viert Amerika ook alleen eerste kerstdag. Tijdens kerstochtend verzamelt de familie zich rond de kerstboom om samen cadeautjes uit te pakken. 

Zuid-Afrika 

Geen knisperend geluid van sneeuw als je naar buiten loopt en geen temperaturen rond het vriespunt. Tijdens de kerstdagen is het in Zuid-Afrika is het hartje zomer en dat heeft ook wel weer wat. Zuid-Afrikanen vieren Kerstmis voornamelijk buiten. In de meeste huizen staat geen kerstboom of kerststal. Maar dat wil niet zeggen dat je (vooral in de grote steden) geen kerstsfeer ervaart. Integendeel! De straten van Kaapstad hangen vol met kerstverlichting en hier en daar staan kerststallen, kramen en worden er (mini) concerten opgevoerd. Op de straten is het gezellig druk tijdens deze periode, omdat kinderen zes weken zomervakantie hebben en volwassenen meestal twee weken vrij hebben van kantoor. De bezienswaardigheden worden dus ook drukbezocht door de locals tijdens de kerstdagen. Zuid-Afrika kent een gelovige cultuur en tijdens kerstavond en eerste kerstdag zijn de Afrikanen dan ook in de kerk te vinden. Na de dienst viert men Kerstmis onder het genot van een glas wijn met familie en vrienden rond de barbecue. In plaats van tweede kerstdag vieren Zuid-Afrikanen Day of Goodwill. Tijdens deze dag wordt er eten en drinken geschonken aan de armere Afrikanen.

Spanje

Feliz Navidad! Ook in Spanje ontbreekt het niet aan kerstversieringen, een uitgebreid diner en cadeautjes onder de kerstboom tijdens de kerstperiode. Maar dat is niet alles! Spanjaarden hebben namelijk ook een paar eigen tradities die wij in Nederland niet kennen. In grote en kleine steden is de kerststal bijvoorbeeld super belangrijk. Deze wordt dan ook per stad anders ingericht. Soms zelfs met échte acteurs en dieren. Een andere belangrijke gebeurtenis in Spanje is de trekking van El Gordo. Dit is de grootste loterij van Spanje en de trekking is een belevenis op zich. Gedurende de dag worden er reacties van winnaars uit het hele land uitgezonden. De belangrijkste kerstdag voor de Spanjaarden is kerstavond. Dit wordt tijdens een uitgebreid diner gevierd en ook aan een glaasje cava ontbreekt het niet. Na het diner vertrekt de familie naar de nachtmis. Tijdens eerste kerstdag organiseren Spanjaarden meestal een uitgebreide lunch en mogen kinderen hun cadeaus uitpakken.

Oostenrijk

Hé, een land dat naast Kerstmis ook Sinterklaas viert. Maar wel even anders dan in Nederland! In Oostenrijk wordt Nikolaus (Sinterklaas) niet bijgestaan door pieten, maar door krampussen. Jonge mannen verkleden zich voor vijf december als angstaanjagende figuren om kinderen en volwassenen te laten schrikken en winterse kwade geesten te verjagen. Op de grote dag zelf krijgen kinderen cadeautjes. Zijn ze stout geweest, dan geldt net als in Nederland de roe. De Oostenrijkers geloven dat niet de Kerstman, maar dat Christkindl (het kind van kerst) cadeautjes via het sleutelgat van de voordeur langs de huizen brengt. In zowel steden en dorpen is er buiten ook van alles te beleven. Van mooie kerststallen tot schattige hutjes met glühwein en kerstmarkten. 

Begint het na het lezen van deze blog de feestdagen ook zo te kriebelen? Bij ons in ieder geval wel! Lijkt je het leuk om de feestdagen in het buitenland te vieren? Check dan eens onze vacaturepagina en wie weet zit jij tijdens kerst met vrienden en collega’s aan de Balcalhau of breng je een bezoekje aan de Kerstman in Lapland. Doe hem dan wel even de groeten! ;) 


Tradities in het buitenland Tradities Portugal Spanje Zuid-Afrika Oostenrijk Finland Amerika Sinterklaas Kerstmis

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Meld je aan om een reactie te plaatsen.
Log in of maak een account

Gerelateerde vacatures