Wonen en werken in Barcelona

15 juni 2020 door
Foto van Femke Brink
Femke Brink  ◦  1692 keer bekeken  ◦  5 minuten leestijd
Wonen en werken in Barcelona

Barcelona! De stad waar je eindeloos geniet van smaakvolle tapas of een goed gevuld bord Paella onder het genot van een zoete sangria. De stad met een heerlijk (kilometerslang!) stadstrand, bijna 70 parken en oneindig veel leuke winkeltjes, restaurants en een rijke cultuur om te ontdekken. En vergeet ook niet hét podium van de beroemde architect Gaudí. Deze veelzijdige stad is een fantastische plek in het buitenland om te wonen en werken!

Barcelona ligt in het noordoosten van Spanje en is de bruisende hoofdstad van Catalonië. Het is de op één na grootste stad van het land. Jaarlijks bezoeken zo’n 8 miljoen mensen de stad en wij geven ze geen ongelijk. Barcelona is namelijk de perfecte locatie wanneer je wilt genieten van culturele bezienswaardigheden, culinaire smaaksensaties en een heerlijk strand! Velen noemen Barcelona dan ook in één adem met de mooiste steden van Europa. 

De stad staat natuurlijk bekend om de bekende kunstwerken van de beroemde architect Gaudí. Een aantal van zijn meesterwerken staan zelfs op de UNESCO-werelderfgoed lijst. Dat wil je natuurlijk niet missen als je gaat wonen en werken in Barcelona! Huur in de ochtend een fiets en fiets een route langs de verschillende werken. Stop tijdens de route voor een korte koffiepauze bij SlowMov in de wijk Gracia. Dit ligt een kleine tien minuten fietsen van zowel Sagrada Família als Parc Güell. Na een sportieve ochtend is het tijd voor wat ontspanning. Barcelona kent ontelbaar veel leuke en goede plekken om te lunchen. Caravelle is zo’n plek! Hier maken ze met verse seizoensproducten overheerlijke burgers, bowls, taco’s en ga zo maar door. Ze hebben een eigen bierbrouwerij met tropische invloeden die goed matchen met de gerechten. Vanaf Caravelle is het nog maar 10 minuten fietsen naar het strand. In de middag zoek je daar een lekker plekje en geniet je van de relaxte vibe van Barcelona. ’s Avonds is het tijd om lang te tafelen zoals de Spanjaarden dat doen. El Nacional is een plek waar je niet weg wilt en waar je met gemak uren tafelt. Het restaurant heeft verschillende ruimtes met elk verschillende traditionele gerechten, een soort foodhall concept. De avond sluit je af op het dakterras van hotel Pulitzer onder het genot van een borrel en livemuziek. Salud!

Leven in Barcelona

Als je gaat werken in Barcelona geniet je (bijna) het hele jaar van een fijn klimaat. De stad staat zelfs met 2.524 zonuren in de top 10 van Europese steden met de meeste zon, heerlijk! Met de nodige vitamine D zijn de Spanjaarden dan ook relaxte mensen die graag buiten leven. Na het werken of in het weekend zijn ze vaak te vinden met een drankje en snacks op het terras, in het park of op het stadstrand. Met de tijd nemen Spanjaarden het niet zo nauw. Wees dus niet verbaasd als een lokale kennis wat later bij jullie afgesproken plek is. Wanneer je gaat wonen in Barcelona merk je al snel dat het dagritme van Spanjaarden anders is dan in Nederland. Ze nemen niet alleen meer de tijd voor dingen, maar doen veel dagelijkse bezigheden ook op een later tijdstip. Waar Nederlanders stipt om half 1 pauzeren en een boterham met kaas eten op kantoor, lunchen Spanjaarden vaak later op de dag buiten de deur. Daarnaast zullen de Spanjaarden raar op kijken wanneer jij om half zeven ’s avonds een restaurant binnen loopt. Maak daar maar negen uur van! 

 

Wonen en werken in Barcelona gaat nooit vervelen. Wanneer je alle bekende hotspots hebt afgevinkt (want die mag je natuurlijk niet missen) is het tijd om in het echte leven van Barcelona te duiken. Strijk neer bij cafés in minder toeristische gebieden, slenter door leuke wijken als Barrio Gotico en El Born (of een van de vele andere) en oefen de Spaanse kookkunsten in je eigen keuken. Haal de boodschappen dan eens op Las Ramblas bij Mercat de la Boqueria. Dit is een overdekte markt waar marktlieden meer dan 30.000 (vers)producten verkopen. Toeristisch, maar zeker de moeite waard om de ingrediënten voor jouw Spaanse diner te scoren! Om helemaal op te gaan in het Spaanse leven mag een talencursus eigenlijk ook niet ontbreken. Het is niet alleen leuk om een wereldtaal te leren, het staat ook nog eens goed op je cv en maakt het een stuk gemakkelijker om met locals te kletsen. Niet alle Spanjaarden spreken namelijk even goed Engels!

Wonen in Barcelona

Barcelona is dankzij het bruisende stadleven, de betaalbare leefomstandigheden en het fijne klimaat een populaire stad voor internationale studenten en expats. De kosten voor wonen in Barcelona zijn afhankelijk van de locatie waar je voor kiest. De gemiddelde kosten liggen tussen de 350 EUR en 900 EUR, afhankelijk van het wel of niet delen van een woning. In hartje Barcelona betaal je vaak voor kleinere ruimtes een stuk meer dan de gezellige buitenwijken van de stad. Bovendien ontsnap je in de buitenwijken aan de toeristische massa en ervaar je pas echt de lokale levensstijl. In totaal kent Barcelona 10 ‘districtes’ met 73 wijken. Elk met een eigen identiteit. De meer betaalbare ‘districtes’ zijn Sant Martí, Sants-Montjuïc, Nou Barris en Sant Andreu. Vergeet ook niet dat je een NIE-nummer nodig hebt om te mogen wonen en werken in Spanje.

 

Betrouwbare websites met een groot aanbod in accommodaties in Barcelona zijn:

 

De kosten van levensonderhoud in Barcelona liggen over het algemeen lager. De prijzen voor dagelijkse boodschappen, restaurants, telefoon, internet en het openbaar vervoer zijn lager dan in Nederland. Een abonnement op het openbaar vervoer is wel een must als je gaat wonen in Barcelona. De stad beschikt over een uitstekend netwerk van metro’s, bussen, treinen en trams. Ideaal als je iets verder van het centrum af woont. Verplaats je je liever met een sportief vervoersmiddel? De afgelopen jaren heeft de stad ook veel geïnvesteerd in het fietsnetwerk. Voor 50 EUR per jaar huur je al een fiets via Bicing.

Werken in Barcelona

Barcelona is voor veel bedrijven een interessante stad om zich te vestigen. De combinatie van het fijne klimaat, de goede infrastructuur, de relaxte levensstijl en de ligging aan het water zorgt ervoor dat bedrijven in allerlei soorten en maten de stad weten te vinden. Dit levert natuurlijk weer veel werkgelegenheid op. In alle sectoren zijn er wel mogelijkheden. Op de traditionele werkvloer maakt men vaak lange dagen (ze houden ook lang pauze) en is er sprake van hiërarchie. De moderne bedrijven zijn wat meer flexibel en open. Het persoonlijke contact is erg belangrijk in Barcelona. Spanjaarden zijn vriendelijke mensen en houden nou eenmaal van een praatje. Ze willen graag dat je het naar je zin hebt. De uitgebreide lunches en het open contact onderling zorgt ervoor dat veel vriendschappen eenvoudig ontstaan op de werkvloer. Benieuwd geworden naar openstaande vacatures in Barcelona? Check ze hier!

Gerelateerde vacatures