Wat voor invloed heeft de Brexit op het werken in de UK

5 november 2018 door
Foto van Suzanne Meinsma
Suzanne Meinsma  ◦  2611 keer bekeken  ◦  2 minuten leestijd
Typische beelden van Engeland zoals de vlag, de rode telefooncel en de Big Ben

Je wilt gaan werken in het Verenigd Koninkrijk. Of misschien werk je al via ons in het Verenigd Koninkrijk! De landen Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland maken deel uit van het Verenigd Koninkrijk. Prachtige landen waar veel internationale mensen komen om te studeren, wonen en werken.

Ook veel Nederlanders wonen en werken in het Verenigd Koninkrijk, mede omdat wij de Engelse taal goed beheersen! Maar je hebt vast wel gehoord van de Brexit. Het Verenigd Koninkrijk wil niet meer deel uitmaken van de Europese Unie. Maar hoe zit dat nou precies met de Brexit? Mag je nog (blijven) wonen en werken in het Verenigd Koninkrijk? Wij begrijpen dat dit vraagtekens bij je kan oproepen.

 

Op 31 januari 2020 heeft het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie definitief verlaten. Tussen de EU en het VK is een akkoord gesloten dat de belangrijkste scheidingsvoorwaarden regelt en dit akkoord vormt de opmaat voor de relatie tussen de EU en het VK na de brexit. Maar wat betekent de Brexit nou voor Nederlanders die (willen) werken in het Verenigd Koninkrijk? We hebben voor jou alle feiten van nu op een rijtje gezet.

Tot en met 31 december 2020 geldt een overgangsperiode. In deze periode gelden alle EU-afspraken en regels nog voor het Verenigd Koninkrijk. Zoals de regels voor de douane-unie, de samenwerking op het gebied van douanetarieven. Maar ook de regels voor de interne markt gelden nog voor de Britten. Binnen de interne markt is het vrij verkeer van goederen, diensten, personen en kapitaal gewaarborgd.

In 2020 wordt verder onderhandeld over de toekomstige relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU. Vervolgens moeten de EU-landen, het Britse parlementen en het Europese parlement deze nieuwe afspraken goedkeuren. Wanneer het niet lukt om tot een akkoord te komen over de nieuwe relatie tussen de EU en het VK, dan vindt er een no deal-Brexit plaats aan het eind van de overgangsperiode. 

 

Tot deze tijd kan men nog blijven wonen en werken in het Verenigd Koninkrijk. Na 31 december 2020 kan de situatie veranderen, dit is afhankelijk van de afspraken die de EU en het VK hierover maken.

Wanneer je voor of op 31 december 2020 in het Verenigd Koninkrijk, kun je hier blijven wonen en werken. Wil je na deze datum hier blijven, dan dien je uiterlijk 30 juni 2021 een verblijfsvergunning te hebben aangevraagd bij de Britse overheid. Ben je een EU-burger en woon je meer dan 5 jaar in het Verenigd Koninkrijk? Dan kun je een verzoek indien voor een 'settled status'. Woon je minder dan 5 jaar in het VK? Dan kun je een 'pre-settled status' aanvragen. Na 5 jaar verblijf heb je de mogelijkheid om dit om te zetten in een permanente ‘settled status’.

Tot 31 december 2020, kun je dus blijven wonen en werken in het VK. Hoe het na deze periode zal vergaan, hangt af van de afspraken die beide partijen maken over de toekomstige relatie. Het is nog niet bekend onder welke voorwaarden EU burgers in het VK kunnen wonen en werken na de overgangsperiode, Hier zal in de loop van 2020 meer duidelijkheid over komen. Keep you posted!


Wales Werken in de UK Verenigd Koninkrijk Engeland Werken in het buitenland Buitenland

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Meld je aan om een reactie te plaatsen.
Log in of maak een account

Gerelateerde vacatures