Deel 1 - Werken in het buitenland: Stap voor stap

13 december 2018 door
Foto van Britta van der Poel
Britta van der Poel  ◦  1496 keer bekeken
Werken in het buitenland, stap voor stap. Deel 1

Je reguliere leventje is maar saai en daarom ga je op zoek naar een nieuw avontuur. Niet in je huidige woonplaats of provincie, maar in het buitenland! Je typt op het internet “werken in het buitenland” in en kiest de bovenste website, want deze zijn vaak het meest betrouwbaar. Je komt uit op www.grenzelooswerk.nl. Je kijkt wat rond en ziet een aantal leuke vacatures die je aanspreken, waarvan er één uit springt: Athene! Hoe gaaf zou het zijn om te gaan wonen en werken in Athene voor een jaar? Dit lijkt je wel wat.

Oriënteren op de website

Om te oriënteren maak je alvast een profiel aan op Grenzelooswerk. Je vult al je werkervaringen in en geeft aan welke opleidingen je hebt gevolgd en welke diploma’s je hebt behaald. Je vindt het toch wel erg spannend dus voor je solliciteert besluit je samen met je ouders of vrienden de vacature goed door te nemen. Wat voor informatie staat er al in en wat wil ik nog weten?

Grenzelooswerk beantwoordt al je vragen over de vacatures

Ineens komt er een berichtje naar boven vanuit de klantenservice van Grenzelooswerk. Alsof ze het wisten! Er wordt gevraagd of ze je ergens mee kunnen helpen. Je had al wat vraagjes opgeschreven en besluit deze allemaal te stellen. Stukje bij beetje wordt het allemaal duidelijker voor jou en je ouders en je besluit te solliciteren. Een prachtige motivatiebrief voeg je toe, waarin je uitlegt waarom je wilt werken in Athene, waarom deze functie/organisatie je aanspreekt en wanneer je eventueel kunt beginnen.

Grenzelooswerk helpt je bij het vinden van jouw baan in het buitenland

De sollicitatie

De sollicitatie is goed aangekomen! Je krijgt een automatische e-mail en je kunt nu snel een reactie verwachten. De volgende ochtend word je al gebeld door een recruiter van Dutch Employees. Dutch Employees is de naam van het eigen werving- en selectie kanaal van Grenzelooswerk. In het telefoongesprek wordt besproken wat je kunt verwachten van de baan, van het bedrijf en van het sollicitatieproces. Er wordt ook het een en ander besproken om te kijken of je er echt klaar voor bent. Heb je een koophuis? Heb je een lichte buffer om de eerste maand door te komen? Dit zijn enkele dingen waar over nagedacht moet worden.

Je sollicitatie wordt doorgespeeld aan de werkgever in het buitenland

Na het gesprek zal er door de recruiter van Dutch Employees worden gewerkt aan jouw cv. Deze wordt omgezet in een eigen format, waardoor alles er tiptop uitziet en het duidelijk is voor (wie weet jouw toekomstige) werkgever. Nadat jouw dossier bij de werkgever ligt, wordt dit bevestigd per e-mail. Er wordt soms ook gevraagd of je bijvoorbeeld een taaltest wilt maken, om te zien of jouw geschreven Nederlands (en eventueel Engels) voldoende is. Of je testen moet maken hangt natuurlijk helemaal af van de vacature en van de werkgever.

Je sollicitatie wordt doorgegeven aan de werkgever in het buitenland

De werkgever in het buitenland neemt contact met je op

De recruiter ter plaatse, zal contact met jou opnemen binnen een paar dagen. Schrik dus niet als je door een onbekend nummer wordt gebeld of een nummer dat niet begint met +31.  Het contact zal soms tot vaak in het Engels zijn, omdat er niet altijd een Nederlands sprekende recruiter is op de locatie in het buitenland. Na deze korte phone screen zal er bepaald worden of je wordt uitgenodigd voor een (Skype) interview.

Uitnodiging Skype interview

Je krijgt een e-mail toegestuurd waarin je wordt uitgenodigd voor een Skype interview. Je geeft netjes je Skype Naam door en leest rustig de overige informatie door die is toegestuurd over het bedrijf.

Skype gesprek met de werkgever

Het Skype gesprek!

Het is zo ver, het Skype gesprek! Wat nu? Je hebt al een aantal dagen van tevoren nagedacht wat je wilt vertellen en wat je wilt vragen. Je hebt netjes alles opgeschreven en dan is het ineens al 09:45 uur. Een mooie tijd om je Skype op te starten en een laatste check te doen om te kijken of alles werkt. Gelukkig doen je microfoon en camera het prima en om 10:00 gaat het geluid af. Vol goede zenuwen accepteer je het gesprek en de recruiter begint met praten. Jullie stellen je beide voor en na een tijdje is het ongemakkelijke er gelukkig af.  De zenuwen trekken ook weg en het gesprek verloopt prima. Als voor de recruiter alles duidelijk is, jij hebt uitgelegd hoe je sommige situaties zult oplossen en gevraagd hebt wat nog niet duidelijk was, sluiten jullie het gesprek af. Vergeet vooral niet naar elkaar te zwaaien om het ongemakkelijke weer terug te nemen. =)

Skype gesprek met de werkgever

Gerelateerde vacatures