Deel 1 - Werken in het buitenland: Het sollicitatieproces!

9 april 2020 door
Foto van Femke Brink
Femke Brink  ◦  2805 keer bekeken  ◦  3 minuten leestijd
Werken in het buitenland, stap voor stap. Deel 1

Wauw, je hebt het idee om te gaan werken in het buitenland. Of je nou een tussenjaar hebt, toe bent aan een nieuwe uitdaging of werkervaring wilt opdoen; je staat aan het begin van een supertof avontuur! Natuurlijk weten wij als geen ander dat zo’n stap ook best spannend is, dus leggen we je graag uit hoe het sollicitatieproces eruitziet. Wedden dat jij de leukste baan in het buitenland vindt en de sollicitatie rockt!?

Oriënteren op de website

Misschien weet jij al heel goed wat je wilt doen in het buitenland of juist helemaal niet (dat snappen wij best met zoveel leuke mogelijkheden). Check onze vacaturepagina om te oriënteren welke vacatures openstaan. Je kunt precies aangeven voor welke periode je een baan in het buitenland zoekt en je persoonlijke voorkeuren, zodat je een goed overzicht hebt van alle vacatures die in jouw straatje liggen.


Tip: Maak alvast een profiel aan op Grenzelooswerk, zodat onze recruiters je direct kunnen helpen op basis van persoonlijke informatie en voorkeuren voor werken in het buitenland. Vul hierbij ook je werkervaring, opleiding en behaalde diploma’s in. 

Durf te vragen!

Tijdens het oriënteren popt rechts onderin een bericht van onze Customer Happiness held Suzanne omhoog. Ze vraagt of ze jou ergens bij kan helpen. Komt dat even goed uit! Je hebt werken in het buitenland al een aantal keer met je ouders en vrienden besproken, maar het is ook fijn om de laatste vragen te stellen aan iemand die er veel van af weet. Na het gesprek ben je ready om te solliciteren voor Content Moderator in Lissabon. Nog even een laatste finishing touch brengen aan je cv en motivatiebrief. Nu is alles ik klaar om geüpload te worden en op de sollicitatie button te klikken. Things are getting real now! 

 

Tip: Het is altijd goed om jouw plannen in het buitenland te bespreken met familie en vrienden. Wie weet hebben zij antwoord op een brandende vraag (anders hebben wij dat natuurlijk!) of hebben ze leuke ideeën. 

 

Grenzelooswerk helpt je bij het vinden van jouw baan in het buitenland

De sollicitatie

Je ontvangt een automatische mail dat jouw sollicitatie goed is aangekomen. Nice! De volgende dag belt één van de recruiters van Yobbers, het eigen werving- en selectieplatform van Grenzelooswerk, om de sollicitatie door te nemen. In het telefoongesprek krijg je meer details over de functie en de procedure voor werken in het buitenland te horen. Verder checkt de recruiter of je voldoet aan de vereiste van de werkgever (bijvoorbeeld behaalde diploma’s), of je er écht klaar voor bent en komen de praktische zaken aan bod. Heb je bijvoorbeeld een koophuis, waar dingen voor geregeld moeten worden? En heb je een (lichte) buffer om de eerste maand door te komen? Goed om ook over deze dingen alvast na te denken. 

 

Tip: Check hier de sollicitatietips van onze recruiter Jildou! 

Je sollicitatie wordt doorgespeeld naar de werkgever in het buitenland

Na het gesprek geeft de recruiter eventueel een aantal tips mee om jouw cv nog een extra boost te geven. Wanneer jij deze tips hebt verwerkt, legt de recruiter jouw profiel voor aan de werkgever in Lissabon. Spannend!  Soms wil een werkgever in het buitenland graag zien wat jouw Nederlandse (en eventueel Engelse) taal skills zijn. In dat geval ontvang je van de recruiter van Grenzelooswerk of de werkgever in het buitenland een test die je vanuit huis mag maken.

Je sollicitatie wordt doorgegeven aan de werkgever in het buitenland

Contact met de werkgever in het buitenland

Na een aantal dagen neemt de recruiter in het buitenland contact met je op. Schrik dus niet als je door een onbekend nummer wordt gebeld dat niet met +31 begint. Het contact verloopt soms in het Engels, omdat er niet altijd Nederlandssprekende recruiters op de locatie in het buitenland werken. Na een kort gesprek wordt er bepaald of je wordt uitgenodigd voor een tweede gesprek. Er wordt dan gedetailleerder op de functie ingegaan en de recruiter stelt je uiteenlopende vragen om je beter te leren kennen en te bepalen of je geschikt bent voor de functie. Afhankelijk van de werkgever volgt er eventueel nog een derde en vierde gesprek.

 

Tip: Word je uitgenodigd voor een Skypegesprek, zorg er dan voor dat je netjes gekleed bent. Check ook van tevoren of de microfoon en camera van je laptop werken, zodat je gelijk goed van start gaat!

Gesprek met de werkgever

Na het lezen van deze blog weet jij precies wat je kunt verwachten wanneer je gaat solliciteren om te gaan werken in het buitenland. Heb je nog vragen? Laat het ons dan weten, want we helpen je graag bij je voorbereiding! 


Buitenland Wonen in het buitenland Werken in het buitenland

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Meld je aan om een reactie te plaatsen.
Log in of maak een account

Gerelateerde vacatures