Corona | Update Coronavirus en werken in het buitenland

26 augustus 2020 door
Foto van Suzanne Meinsma
Suzanne Meinsma  ◦  7150 keer bekeken  ◦  6 minuten leestijd
Coronavirus

Laatste update: woensdag 26 augustus 2020 | Wij van Grenzelooswerk kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt over de ontwikkelingen rondom het Coronavirus ten aanzien van werken in het buitenland en wat jij in bepaalde situaties het beste kunt doen. Daarom hebben wij deze blog geschreven om jullie goed te informeren.

* * Na een relatief rustige periode in de maanden juni en juli stijgen de corona besmettingen weer in meerdere landen. Maar gelukkig hoeft dit jouw buitenlandse avontuur niet in de weg te staan. Hoewel in sommige gebieden de maatregelen weer iets aangescherpt zijn, is het in de meeste landen nog steeds mogelijk om veilig te starten. Hoe precies de situatie is in de verschillende landen lees je hieronder!

Wij nemen de gezondheid en veiligheid van jullie erg serieus en willen dat jullie werkomgeving op elk moment veilig en gezond is. Dagelijks hebben wij contact met onze klanten (de werkgevers in het buitenland). Zo blijven wij altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Bij Grenzelooswerk is er een speciaal team die alles in de gaten houdt. Op ons kun je terugvallen. We staan voor jullie klaar en zullen alles op alles zetten om jullie zo goed mogelijk te helpen. Mocht je vragen hebben omtrent het Coronavirus en werken in het buitenland, dan kun je ons altijd telefonisch bereiken of stuur ons een berichtje via de website chat.

Wat is het Coronavirus precies?

Volgens het RIVM startte eind 2019 in China een uitbraak van een nieuw Coronavirus. Coronavirussen zijn een grote familie van virussen die ziekten veroorzaken variërend van verkoudheid tot meer ernstige ziektes. Een Coronavirus is een nieuw soort dat nog niet eerder is geïdentificeerd bij mensen. Het recente nieuwe Coronavirus wordt COVID-19 genoemd. De meeste mensen met dit virus hebben symptomen vergelijkbaar met de griep zoals koorts en luchtwegklachten. Veel voorkomende klachten zijn:

 • Ademhalingssymptomen
 • Koorts
 • Hoesten
 • Kortademigheid en ademhalingsmoeilijkheden

 

Over de hele wereld zijn er afgelopen maanden maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat het virus zich niet verder zal verspreiden. Deze maatregelen werden tot op heden dagelijks of wekelijks versoepelt, maar soms ook weer aangescherpt.

Hoe besmettelijk is het COVID-19? 

De ziekte is van mens op mens overdraagbaar. Het virus verspreidt zich door hoesten of niezen. Hoe zieker iemand is, hoe meer diegene het virus kan verspreiden. Vooral voor oudere mensen en mensen die verzwakt zijn of andere ziektes hebben (zoals hart-, long- of diabetespatiënten) kan het erg gevaarlijk zijn en zijn hiermee een risico groep.

Waar kan ik terecht voor actuele informatie over het virus?

Bij Grenzelooswerk is er een speciaal team die alles in de gaten houdt en die jou van meer informatie kunnen voorzien omtrent het virus en werken in het buitenland. Maar wij zijn uiteraard geen vervanging van het RIVM. De site van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft speciaal een vragen en antwoorden site waar veel vragen omtrent COVID-19 kunnen worden beantwoordt. Ben je al aan het werk in het buitenland? Bekijk dan ook de officiële sites van de overheid van het land waar jij woont en werkt en de site van het WHO (World Health Organization) en volg hun advies op. 

Wat kan ik doen om verspreiding van het COVID-19 te voorkomen?

De maatregelen die jij zelf kunt treffen zijn eenvoudig. Deze maatregelen gelden namelijk ook om de griep of een simpele verkoudheid te voorkomen. Deze maatregelen zijn dus belangrijk om altijd op te volgen: 

 • Was je handen regelmatig en goed met zeep
 • Hoest en nies altijd in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Vermijd het geven van handen
 • Vermijd omhelzingen
 • Houd 1,5 meter afstand van elkaar 
 • Vermijd drukke omgevingen 
 • Werk zoveel mogelijk thuis

Kan ik nog werken in het buitenland?

Ben je op zoek naar een avontuur in het buitenland? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij helpen je graag verder bij het vinden van een leuke baan in het buitenland. Je kunt gerust blijven solliciteren op de vacatures. Samen met jou en de werkgever in het buitenland zullen wij kijken naar een geschikte, veilige en verantwoorde startdatum voor in de nabije toekomst. Wij zullen niet stoppen met jou helpen bij het vinden van een geweldig avontuur in het buitenland! Eén ding is zeker.. de werkgevers in het buitenland hebben jou extra hard nodig. Er zijn volop carrièrekansen mogelijk!

Welke maatregelen gelden er vanaf woensdag 26 augustus 2020 voor bijvoorbeeld Spanje, Griekenland en Portugal? Kom er achter en voor je het weet kun jij onbezorgd starten aan je buitenlandse avontuur!

Frankrijk

Jij kunt gerust aan je avontuur in Frankrijk beginnen! De grenzen zijn open voor kandidaten uit Nederland. Bij aankomst moet je een gezondheidsverklaring kunnen laten zien die aantoont dat jij geen symptomen hebt of afgelopen twee weken in contact bent geweest met iemand die corona heeft. In verschillende regio’s zoals Parijs en Monaco is sinds maandag code oranje van kracht. Dit houdt in dat alleen noodzakelijk reizen naar deze gebieden toegestaan is. Mondkapjes zijn op veel plekken verplicht, zo ook in het openbaar vervoer. In Parijs geldt dat tijdens de spits enkel werkenden die in het bezit zijn van een werkgeversverklaring gebruik mogen maken van het openbaar vervoer.

 

Italië

Sinds juni zijn de grenzen in Italië open voor Nederlanders. Daarnaast zijn er geen extra maatregelen genomen, wat betekent dat jij zelfs vandaag nog aan de slag kunt in dit prachtige land! Bij aankomst moet je enkel een gezondheidsverklaring kunnen laten zien die aantoont dat jij geen symptomen hebt. Het dragen van een mondkapje is verplicht in het openbaar vervoer en publieke ruimtes! Doe je dit niet? Dan riskeer je een boete!

 

Spanje

Één van de mooiste landen van Europa, maar ook één van de zwaarst getroffen landen als het aankomt op het coronavirus. Nadat in juni en juli de besmettingen waren gedaald, is het in augustus weer flink gestegen. Daarom geldt er sinds maandag voor het hele land code oranje, wat inhoudt dat je alleen noodzakelijk mag reizen. Start jij in augustus of september nog met je nieuwe baan in Spanje? Dan mag jij gerust nog het land binnen komen! Het dragen van een mondkapje is in het vliegtuig verplicht en net als andere landen moet er ook vooraf een gezondheidsformulier worden ingevuld. In Spanje is het belangrijk dat je minimaal 2 meter afstand van elkaar houdt en is het dragen van een mondkapje zowel binnen als buiten verplicht.

 

Duitsland

Vanaf juni heeft ons buurland de grenzen open gegooid voor Nederlanders en dit is tot op de dag van vandaag nog steeds zo! Dus waar wacht je nog op? Start je buitenlandse avontuur bij onze oosterburen! Het dragen van een mondkapje is in Duitsland verplicht in onder andere het openbaar vervoer, winkels en restaurants. En onthoudt; 1,5 meter afstand van elkaar is de norm! Gelukkig ben jij hier al aan gewend aangezien deze regel ook geldt in Nederland!

 

Griekenland

Wil jij graag werken in Griekenland? Dan hebben wij goed nieuws voor je, dat kan gerust. In Griekenland zijn geen verdere maatregelen getroffen. Sinds half augustus moeten Nederlanders bij aankomst in Griekenland een negatieve coronatest overhandigen. Deze coronatest mag niet ouder zijn dan 72 uur. Op openbare plekken en in het openbaar vervoer is een mondkapje verplicht. Daarnaast is 1,5 meter afstand van elkaar houden de regel.
 

Portugal

Op zoek naar een nieuw buitenlands avontuur? Dan ben jij zeer welkom in het prachtige Portugal. In Portugal is het gelukkig nog steeds veilig en verantwoord om aan de slag te gaan! Een coronatest is geen vereiste om te laten zien bij aankomst. Vanaf juli zijn in verschillende wijken in Lissabon de maatregelen teruggedraaid omdat daar de besmettingen zijn toegenomen. In deze wijken hebben de werkgevers geen accommodaties en ook de kantoren van deze werkgevers liggen niet in dit gebied. Probeer deze gebieden dus te vermijden. In alle ruimtes en het openbaar vervoer is het dragen van een mondkapje verplicht. Tot slot; houd je aan de 2 meter afstand regel!

Let op; dit is een korte samenvatting van de maatregelen die gelden per land! 

Meer weten over het coronavirus en werken in het buitenland? Neem contact op via de website chat!


Werken in het buitenland Corona Coronavirus COVID-19

Reacties

Maren Knooren Vraag Ik en vele anderem wonen mementeel in aruba wij werken hier al een jaar of langrr echter we zitten nu thuus zonder werk en zonder inkomen. Wij hebben alleen geen vergunning en dus geen compensatie. Wel betalen we huur gas water licht en enorm dure boodschappen. Zouden jullie ons kunnen helpen
Suzanne Meinsma Hi Maren, Ik heb je zojuist gemaild hierover. Groet, Suzanne

Wil je een reactie plaatsen?

Meld je aan om een reactie te plaatsen.
Log in of maak een account

Gerelateerde vacatures