Zeker weten?

Werken Tips & tricks

Zes tips voor het schrijven van een sterk cv!

Laatste update: 20 februari 2024  ◦  18 januari 2021 door Foto van Maaike Maaike  ◦  4 minutes leestijd
Werken in het buitenland curriculum vitae

Heb jij altijd al willen werken in het buitenland en ben je van plan te solliciteren op jouw droomfunctie? Dan is het belangrijk dat je een cv hebt! Het opstellen van een curriculum vitae (cv) kan soms nog best lastig zijn. Wat zet je er wel en niet in? Welke foto ga je gebruiken? Hoe zorg je ervoor dat jouw cv opvalt? Deze zes tips gaan je hopelijk uit de brand helpen. Zo weet je zeker dat je een goede eerste indruk maakt bij je (toekomstige) werkgever!

5 Trustpilot-sterren Review van

Professioneel en betrokken

Vanaf het eerste contact moment niet meer dan lof voor Yobbers! Recruiter Timothy heeft mij vanaf het begin fantastisch ondersteund en ging tot het uiterste om mij van de juiste informatie te voorzien. Binnen 3 weken vanaf het eerste contact moment heb ik een aanbod geaccepteerd en vertrek ik binnenkort naar Malta om daar te gaan werken. Yobbers is zeer zeker een aanrader als je van plan bent om in het buitenland te gaan werken! ..lees meer

9 januari 2024

Makkelijk en snel een cv maken

Ben jij nog niet zo gevorderd in het maken van een cv of wil je graag dat dit je uit handen genomen wordt? Maak gratis een profiel aan op onze website en klik op Mijn cv’s. Download het cv template waarmee je snel en professioneel een cv maakt. Het werkt heel simpel: jij voegt je persoonlijke gegevens toe in de layout en klaar is Kees!

 

Benieuwd wat er verder allemaal belangrijk is op een cv? Dat lees je hieronder! 

Houd rekening met het type bedrijf en functie

Zorg ervoor dat je tijdens het maken van je cv een goed beeld voor je hebt naar wie je jouw cv gaat sturen. Probeer je een beetje te verplaatsen in de werkgever, het type bedrijf en de functie. Solliciteer je bijvoorbeeld op een vakantiewerk vacature in het buitenland dan kan het zijn dat je bedrijf wat informeler is dan wanneer je solliciteert op een vaste baan in het buitenland. Houd hier rekening mee en schrijf in de stijl van het bedrijf waarvoor je solliciteert. Vergeet ook niet dat je bij het beschrijven van je vaardigheden, werkzaamheden of opleidingen de nadruk legt op de aspecten die aansluiten bij de functie waarop je solliciteert. 

Laat jouw CV opvallen

Wanneer je wil gaan werken in het buitenland en bezig bent met het maken van je cv is het belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw cv opvalt. Werkgevers krijgen namelijk vaak meerdere cv’s te zien dus een opvallend CV is zeker aan tip! Natuurlijk gaat het niet alleen om een mooi ontwerp, inhoud is ook zeker erg belangrijk. Maar een opvallend cv kan er wel net even voor zorgen dat je sneller uitgekozen wordt. Het laten opvallen van je cv kan je op verschillende manieren doen, ook dit verschilt per type bedrijf en functie. Wil je bijvoorbeeld gaan werken in de creatieve sector in het buitenland? Laat dan jouw vaardigheden spreken via mooie infographics of een bijzondere lay-out. Natuurlijk hoef je echt niet altijd druk aan de slag te gaan met een ingewikkelde grafische opmaak, voor de meeste bedrijven is een zwart-wit cv genoeg. Het laten opvallen kun je bereiken met de kwaliteit van je cv, denk aan een netjes overzicht, een duidelijke structuur, een goede leesbaarheid of een mooi lettertype.

Zorg voor een geschikte foto

Er zijn verschillende meningen over de vraag of je nou wel of niet een foto moet plaatsen op je cv. Persoonlijk zouden wij het wel aanraden! Op deze manier kun je jouw persoonlijkheid laten zien en kun je uitstralen wie je bent. Daarnaast vinden werkgevers het handig als ze een beeld hebben van hun (mogelijke) nieuwe collega en zullen ze je op deze manier sneller onthouden. Verder is het zeker niet verplicht dus beslis voor jezelf wat je fijn vindt! Mocht je dan toch voor een foto gaan, kies dan wederom voor een foto die past bij de functie en het bedrijf waarvoor je solliciteert. Ben je op zoek naar een vaste baan in het buitenland, kies dan voor een professionele foto met een gepaste achtergrond. Ook doet een glimlach natuurlijk altijd wonderen!

Weinig ervaring? Vergeet dan niet andere activiteiten te vermelden

Het kan natuurlijk zo zijn dat je nog niet heel veel werkervaring hebt opgedaan in de sector waarin je werk zoekt. Bijvoorbeeld omdat je net klaar bent met je studie of omdat je hebt besloten dat je iets nieuws wilt gaan doen. Vergeet dan niet om andere nevenactiviteiten te vermelden die mogelijk interessant kunnen zijn voor je nieuwe baan in het buitenland. Heb je bijvoorbeeld vrijwilligerswerk in het buitenland gedaan? Ben je actief geweest bij een studievereniging of heb je zelfs een bestuursjaar gedaan? Schrijf het op! Zo kun je je nieuwe werkgever laten zien dat je vaardigheden hebt ontwikkeld, bijvoorbeeld op het gebied van samenwerking. Tip: wanneer je wil gaan werken in het buitenland is het ook leuk om te vermelden dat je bijvoorbeeld al eens een lange reis hebt gemaakt. 

Wees jezelf!

Zorg ervoor dat je tijdens het schrijven van je cv wel jezelf blijft. Vaak hebben we nog wel eens de neiging om dingen een tikkeltje te overdrijven. Het is inderdaad zeker belangrijk om je positieve kanten te benadrukken, maar denk er wel aan dat je het niet te extravagant maakt. Eerlijkheid en duidelijkheid is het belangrijkst, laat zien waarom jij de juiste persoon bent en gebruik je enthousiasme. Op die manier zul je veel sneller een baan in het buitenland vinden!

Check, check, double check

Cv klaar? Controleer dan altijd voor de zekerheid nog een keer je cv op type- en spelfouten. Je kunt natuurlijk maar één keer een eerste indruk maken en in je enthousiasme tijdens het schrijven kan het nog wel eens gebeuren dat je iets over het hoofd ziet. Daarom is het altijd belangrijk om alles nog een keer na te lopen. Kloppen de jaartallen? Check. Kloppen de namen? Check. Neem hier je tijd voor en loop alles rustig na. Laat het ook nog eens door familie of vrienden lezen. Zij kennen jou het beste en zien ook gelijk of dit een goed beeld van jou geeft.

We hopen dat deze zes tips je gaan helpen bij het schrijven van jouw curriculum vitae. Daarnaast wensen we je alvast een onvergetelijke tijd toe wanneer jij gaat werken in het buitenland. Heb jij nog andere handige tips of leuke ideeën voor het schrijven van een cv? Laat het dan vooral in de reacties weten en vertel ons welke tips hier absoluut nog tussen moeten staan!


Wat vind je van deze blog?

cv tips

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Meld je aan om een reactie te plaatsen.
Log in