Hoe plan ik een jaar werken in het buitenland?

2 november 2020 door
Foto van Marit Gerardu
Marit Gerardu  ◦  259 keer bekeken  ◦  3 minuten leestijd
Hoe plan ik een jaar werken in het buitenland?

Je gaat het avontuur aan om te gaan werken in buitenland. Hoe gaaf! Maar, waar moet je allemaal rekening mee houden? Wij hebben alle belangrijke dingen op een rijtje gezet die je niet mag vergeten. Opzoek naar tips om jouw reis te plannen? Lees dan snel deze blog!

Trustpilot 5 stars Review van Jeroen van Dijk

Top platform voor werkgever!

Afgelopen zomer gebruik gemaakt van het platform Grenzelooswerk als recruiter voor een club in Griekenland. Erg veel reacties van enthousiaste sollicitanten gekregen en hier een aantal goede werknemers aan overgehouden. Het platform zelf is snel, makkelijk in gebruik en zeker aan te raden voor andere werkgevers! ..lees meer

7 oktober 2019

Wil jij een jaar wonen en werken in het buitenland? Gaaf! In het buitenland ontmoet je nieuwe mensen, ontdek je culturen en leer je de taal te kennen. Maar, hoe zorg je er voor dat je goed voorbereid aan jouw avontuur begint?  Er zijn genoeg dingen waar je rekening mee moet houden wanneer jij gaat wonen en werken in het buitenland. Wij hebben handige tips voor je op een rijtje gezet zodat jij zonder zorgen op reis kunt gaan. 

Plannen

Wanneer je gaat wonen en werken in het buitenland is het handig om alles op een rijtje te zetten wat je nodig hebt en wat je nog moet doen. Dit doe je door te plannen! Het wordt aangeraden om te beginnen met plannen twee tot drie maanden voor jouw avontuur begint. Zo weet jij dat je alles op tijd geregeld hebt!

Uitschrijven bij de gemeente

Wanneer jij langer dan 8 maanden gaat wonen en werken in het buitenland moet jij je officieel moeten uitschrijven bij de gemeente. Het is handig om dit vooraf te regelen omdat niet alle gemeenten het goedkeuren om je uit te schrijven wanneer jij al in het buitenland woont en werkt. Let wel goed op, want uitschrijven bij de gemeente kan gevolgen hebben voor bijvoorbeeld je zorgverzekering en andere verzekeringen. Dit is niet altijd zo, maar het is wel verstandig om dit te checken bij jouw verzekeraar!

Werkvergunningen en visa

Om te kunnen werken in het buitenland is het belangrijk om een werkvergunning en een visa aan te vragen. Een werkvergunning heb jij nodig om legaal te werken in jouw gekozen land. Er kan aardig wat tijd overheen gaan voordat jij je deze documenten binnen hebt. Dus, zorg dat je op tijd begint! Een handige site die jou kan helpen is passportindex. Op deze website kun jij controleren voor welke landen je een visum nodig hebt. Hoe jouw werkvergunning eruit gaat zien is afhankelijk van de situatie van jouw werkgever. Gelukkig heb jij niet voor alle landen een werkvergunning en visa nodig. Zo kunnen wij Nederlanders over in Europa werken zonder werkvergunning en visa.

Kosten inzichtelijk maken

Wanneer jij gaat wonen en werken in het buitenland is het handig om alle kosten in kaart te brengen. Zo kun jij je voorbereiden door bijvoorbeeld vooraf een spaardoel te bepalen. Met de spaarpot die jij opbouwt kun jij alle leuke activiteiten ondernemen wanneer je aankomt. Hier kun jij goede tips vinden om te sparen. Om jouw reis zo goed mogelijk te plannen is het handig om vooraf jouw kosten in kaart te brengen. Denk hierbij aan alle vaste kosten zoals huur en boodschappen. Natuurlijk vallen ook alle leuke uitstapjes hieronder. Er is niks leuker dan voorpret! Door alvast te bekijken welke mooie plekjes jij wilt gaan ontdekken weet je hoe jouw uitgaven eruit gaan zien. Wanneer je graag alle uitgaven op een rijtje wilt zetten kun je van tevoren kijken naar de kosten per product in jouw gekozen land. Zo weet jij precies hoe jouw uitgaven eruit gaan zien!

Bankrekening openen in het buitenland

Wanneer jij gaat wonen en werken in het buitenland is het handig om een nieuwe bankrekening te openen in jouw nieuwe thuisland. Je kunt ervoor kiezen om dit in Nederland te regelen of wanneer jij uit het vliegtuig stapt en gewend bent aan jouw nieuwe omgeving. Wanneer jij dit wilt regelen als je aankomt zijn er grote banken waar je gerust naar binnen kunt lopen. Vergeet niet van te voren te controleren wat de bank van jou nodig heeft om een rekening te openen. Zoals je paspoort.

Reisverzekering afsluiten

Om ervoor te zorgen dat al jouw spullen goed verzekerd zijn is het verstandig om een reisverzekering af te sluiten. Wat de samenstelling van deze verzekering is hangt af van jouw zorgverzekering. Wanneer jij jouw zorgverzekering moet stopzetten kun jij kiezen voor een reisverzekering met medische dekking. Ook als je jouw zorgverzekering houdt is het handig om een extra reisverzekering te nemen omdat de zorgverzekering soms niet alle medische kosten dekt.

Klinkt wonen en werken in het buitenland als een ware droom? Bekijk snel onze vacatures en voor je het weet begint jouw avontuur!


Werken in het buitenland Wonen in het buitenland

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Meld je aan om een reactie te plaatsen.
Log in of maak een account

Gerelateerde vacatures