Deel 2 - Werken in het buitenland: Stap voor stap

17 december 2018 door
Foto van Britta van der Poel
Britta van der Poel  ◦  844 keer bekeken
Werken in het buitenland, stap voor stap. Deel 2

In onze vorige blog kan je teruglezen hoe het verloop is van je oriënteren op onze website tot het uiteindelijke Skype-gesprek met de werkgever. Maar wat gebeurt er zoal na het Skype-gesprek? Dat lees je allemaal in deze blog!

Fingers crossed!

“Was dit het nou?” is wat je nu denkt. Na een paar minuutjes verandert dit, want de uitslag moet nog komen. Vond zij het ook wel een goed gesprek? Waren mijn antwoorden naar zijn/haar verwachtingen? Heb ik niet te veel gestotterd en “ehh” gezegd? Leg je erbij neer. Je kunt het niet terugdraaien en zolang je je best hebt gedaan, zit het vast wel goed! Vol spanning wacht je af. Je stuurt een Appje naar Grenzelooswerk/Dutch Employees, zodat zij ook op de hoogte zijn van je gesprek.

Contact met een kok aan de andere kant van de wereld

Je bent aangenomen!

Je zult gemiddeld binnen een week feedback krijgen. Er zijn nu drie dagen voorbij en je checkt meerdere keren per dag je e-mail. Je refresht je mailbox en ineens staat daar een ongelezen e-mail van de recruiter. Durf je hem te openen of wacht je even? Nee, direct klik je het aan en leest rustig wat erin staat. Lees je dit nu goed? Ben je echt aangenomen? Ja het is echt zo. Blijkbaar is het interview dus helemaal niet slecht gegaan en willen ze graag dat je deel uitmaakt van het team in Athene.

 

Aangenomen. Wat nu? Wie had gedacht dat je zo snel al zekerheid zou hebben over een baan in het buitenland? Van alles gaat er door je hoofd. Wat moet ik regelen in Nederland en wat moet ik voor mezelf regelen in Griekenland? Wat ga ik nu doen? Allereerst vertel je natuurlijk het goede nieuws aan je familie en vrienden!  Ze zullen vast en zeker heel blij voor je zijn en je ondersteunen waar nodig. Stiekem vinden ze het ook net zo spannend als jij!

Afscheid nemen

Afscheid nemen hoort er ook bij. Sommige vertrekken al binnen een week en anderen doen er 4 maanden over voor ze (tijdelijk) emigreren. Dit verschilt per persoon en daarom laten wij jou ook zelf kiezen wanneer je wilt starten, natuurlijk wel in overleg met de werkgever. De werkgever heeft verschillende data aan je doorgegeven wanneer je zou kunnen starten. Een maandje in Nederland blijven om alles af te ronden is voor jou prima. Je prikt alvast een datum voor je afscheidsfeestje, want die kan natuurlijk niet missen als je gaat werken in het buitenland.

Wat moet er allemaal geregeld worden?

Een maand lijkt lang, zeker als je je ergens op verheugd, maar het is ook zo voorbij. Het is daarom ook het beste voor jezelf en de werkgever om te zorgen dat je dit zo snel mogelijk hebt afgerond. Wat moet je allemaal regelen in Nederland als je in een ander land gaat wonen en werken in het buitenland. Dit verschilt per land. Soms is het wel verplicht om je uit te schrijven en soms ook niet. Dit kun je het beste checken bij de werkgever, maar ook met de ambassades en/of consulaten in Nederland van het land waar je naar toe gaat. (Voorbeeld: De Spaanse ambassade in Nederland). In het geval dat je je wel wilt uitschrijven, moet je je emigratie melden bij de gemeente waar je nu woont. Instanties zoals SVB krijgen automatisch bericht hiervan. Zorg van tevoren dat je een DigiD hebt. Hiermee heb je toegang tot bijvoorbeeld de Belastingdienst. Sommige werkgevers willen ook graag een kopie van je diploma bijvoorbeeld. Zorg dat dit allemaal op een plek ligt waar je het terug kan vinden. Niet te vergeten natuurlijk: je paspoort! In veel landen waar wij vacatures aanbieden is het mogelijk om met je identiteitskaart te reizen, maar niet allemaal. Is je paspoort en/of identiteitskaart nog wel lang genoeg geldig? Last but not least ziet de werkgever ook graag je vliegticket tegemoet, zodat ze je op kunnen halen op het moment dat jij ook werkelijk aankomt (dit is niet bij elke werkgever het geval).

Koffer inpakken om te gaan werken in het buitenland

Het is zover!

Dan is het ineens zo ver, de dag van vertrek! Je koffer staat al een aantal dagen klaar en nu mag je ook echt gaan. Je laatste ontbijtje thuis en dan de auto inladen! Je wordt door je familie en vrienden naar de luchthaven gebracht en eenmaal aangekomen daar beginnen de zenuwen toch wel naar boven te komen. Dit zijn natuurlijk gezonde zenuwen, maar maakt het niet minder spannend. Bagage ingecheckt, door de controle en op naar de gate. Een redelijk korte vlucht en daar ben je dan: op de Airport in Athene! Je wacht op je koffer en loopt naar de aankomsthal. Hier staat een collega je op te wachten met een bordje met jouw naam erop. Je gaat met hem/haar mee en wordt naar je tijdelijke accommodatie gebracht. Deze dag was erg vermoeiend en je besluit een beetje uit te pakken en lekker uit te rusten in je bed.

De buurt verkennen

De volgende dagen ben je nog lekker vrij zodat je de stad een beetje kunt leren kennen. Je besluit erop uit te gaan en te bekijken in welke stad je de komende maanden zult wonen. De Akrepolis, Parthenon en lopen over het beroemde Syntagmaplein. Je merkt dat jij je in deze stad zeker niet gaat vervelen!

Je eerste werkdagen in het buitenland

De eerste dagen tijdens de training zijn vermoeiend. Hiernaast wordt je ook nog geholpen met al het papierwerk en het zoeken naar een gepaste woning. Het zal je slopen, maar aan het eind van de 2/3 weken heb je alle informatie en dingen die op je afkomen een plekje gegeven. Je beseft dat het allemaal wel mee viel en kijkt uit naar wat de komende tijd gaat brengen.

Wat een gaaf avontuur ben je toch aangegaan. Tijdens de training heb je ook al wat vrienden gemaakt. Dit is nu al een ervaring die niemand meer van je kan afpakken.

Gerelateerde vacatures