Corona | Update Coronavirus en werken in het buitenland

9 november 2020 door
Foto van Suzanne Meinsma
Suzanne Meinsma  ◦  9306 keer bekeken  ◦  7 minuten leestijd
Coronavirus

Laatste update: maandag 9 november 2020 | Wij van Grenzelooswerk kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt over de ontwikkelingen rondom het Coronavirus ten aanzien van werken in het buitenland en wat jij in bepaalde situaties het beste kunt doen. Daarom hebben wij deze blog geschreven om jullie goed te informeren.

Trustpilot 5 stars Review van Joshua Van Maele

Crisisreview

Het gehele proces van een eerste kennismaking over de telefoon tot het solliciteren en aanvaard worden door een werkgever is allemaal zeer leuk en goed verlopen. Het mooiste die gebeurd is, is dat jullie tijdens deze coronacrisis de tijd namen me op te bellen en te vragen hoe het met me is hier in Barcelona. Ik hoop dat iedereen het zo goed mogelijk stelt nu. Take care and stay safe! Groeten Joshua ..lees meer

30 maart 2020

* * Na een relatief rustige periode in de zomermaanden grijpt het Coronavirus de afgelopen maanden weer om zich heen. De tweede golf is een feit! Dit betekent niet dat werken in het buitenland niet mogelijk is. Hoewel in veel landen de maatregelen aangescherpt zijn en het kabinet adviseert om tot en met januari niet op reis te gaan, is het wél mogelijk om naar het buitenland te reizen voor werkgerelateerde doeleinden. In de meeste landen gelden andere maatregelen dan in Nederland en zijn bijvoorbeeld cafés en restaurants gelukkig nog wel beperkt open of mag je met meer mensen samenkomen. In deze landen is het dus nog steeds mogelijk om veilig te starten. Hoe precies de situatie is in de verschillende landen lees je hieronder en op onze Pinterest

Wij nemen de gezondheid en veiligheid van jullie erg serieus en willen dat jullie werkomgeving op elk moment veilig en gezond is. Dagelijks hebben wij contact met onze klanten (de werkgevers in het buitenland). Zo blijven wij altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Bij Grenzelooswerk is er een speciaal team die alles in de gaten houdt. Op ons kun je terugvallen. We staan voor jullie klaar en zullen alles op alles zetten om jullie zo goed mogelijk te helpen. Mocht je vragen hebben omtrent het Coronavirus en werken in het buitenland, dan kun je ons altijd telefonisch bereiken of stuur ons een berichtje via de website chat.

Wat is het Coronavirus precies?

Volgens het RIVM startte eind 2019 in China een uitbraak van een nieuw Coronavirus. Coronavirussen zijn een grote familie van virussen die ziekten veroorzaken variërend van verkoudheid tot meer ernstige ziektes. Een Coronavirus is een nieuw soort dat nog niet eerder is geïdentificeerd bij mensen. Het recente nieuwe Coronavirus wordt COVID-19 genoemd. De meeste mensen met dit virus hebben symptomen vergelijkbaar met de griep zoals koorts en luchtwegklachten. Veel voorkomende klachten zijn:

 • Ademhalingssymptomen
 • Koorts
 • Hoesten
 • Kortademigheid en ademhalingsmoeilijkheden

 

Over de hele wereld zijn er afgelopen maanden maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat het virus zich niet verder zal verspreiden. Deze maatregelen werden in de zomer versoepelt, maar sinds de afgelopen weken weer flink aangescherpt.

Hoe besmettelijk is het COVID-19? 

De ziekte is van mens op mens overdraagbaar. Het virus verspreidt zich door hoesten of niezen. Hoe zieker iemand is, hoe meer diegene het virus kan verspreiden. Vooral voor oudere mensen en mensen die verzwakt zijn of andere ziektes hebben (zoals hart-, long- of diabetespatiënten) kan het erg gevaarlijk zijn en zijn hiermee een risico groep.

Waar kan ik terecht voor actuele informatie over het virus?

Bij Grenzelooswerk is er een speciaal team die alles in de gaten houdt en die jou van meer informatie kunnen voorzien omtrent het virus en werken in het buitenland. Maar wij zijn uiteraard geen vervanging van het RIVM. De site van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft speciaal een vragen en antwoorden site waar veel vragen omtrent COVID-19 kunnen worden beantwoordt. Ben je al aan het werk in het buitenland? Bekijk dan ook de officiële sites van de overheid van het land waar jij woont en werkt en de site van het WHO (World Health Organization) en volg hun advies op. 

Wat kan ik doen om verspreiding van het COVID-19 te voorkomen?

De maatregelen die jij zelf kunt treffen zijn eenvoudig. Deze maatregelen gelden namelijk ook om de griep of een simpele verkoudheid te voorkomen. Deze maatregelen zijn dus belangrijk om altijd op te volgen: 

 • Was je handen regelmatig en goed met zeep
 • Hoest en nies altijd in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Vermijd het geven van handen
 • Vermijd omhelzingen
 • Houd 1,5 meter afstand van elkaar
 • Vermijd drukke omgevingen
 • Werk zoveel mogelijk thuis
 • Draag een mondkapje in openbare ruimtes en het openbaar vervoer

Kan ik nog werken in het buitenland?

Ben je op zoek naar een avontuur in het buitenland? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij helpen je graag verder bij het vinden van een leuke baan in het buitenland. Je kunt gerust blijven solliciteren op de vacatures. Samen met jou en de werkgever in het buitenland zullen wij kijken naar een geschikte, veilige en verantwoorde startdatum voor in de nabije toekomst. Wij zullen niet stoppen met jou helpen bij het vinden van een geweldig avontuur in het buitenland! Eén ding is zeker.. de werkgevers in het buitenland hebben jou extra hard nodig. Er zijn volop carrièrekansen mogelijk!

Welke maatregelen gelden er vanaf maandag 9 november 2020 voor bijvoorbeeld Spanje, Griekenland en Portugal? Kom er achter en voor je het weet kun jij onbezorgd starten aan je buitenlandse avontuur!

Frankrijk

Jij kunt nog steeds werken in Frankrijk. Voor het land geldt momenteel een oranje reisadvies. Dit betekent dat de grenzen open zijn voor kandidaten uit Nederland. De afgelopen weken nam het aantal bestemmingen met het coronavirus in Frankrijk toe. De regering heeft daarom besloten om extra voorzorgsmaatregelen te nemen. Momenteel geldt voor heel Frankrijk een lockdown tot en met 1 december. Als je vanwege noodzakelijke redenen toch naar buiten moet of genoodzaakt bent om te reizen, heb je een verklaring van verplaatsing nodig. Ook vanwege de recente aanslagen in Parijs en Nice zijn de veiligheidsmaatregelen aangescherpt met extra (identiteits) controles. In het vliegtuig of bij aankomst in Frankrijk moet je een gezondheidsverklaring kunnen laten zien die aantoont dat jij geen symptomen hebt of afgelopen twee weken in contact bent geweest met iemand die corona heeft. Mondkapjes zijn op veel plekken verplicht, zo ook in het openbaar vervoer. In Parijs is het dragen van een mondkapje zowel binnen als buiten verplicht.

 

Italië

In Italië geldt code oranje voor ons. Bij aankomst moet je een negatieve coronatest kunnen aantonen die niet ouder is dan 72 uur vóór aankomst. Ook ben je verplicht om voor je vertrek een gezondheidsverklaring in te vullen. Dit document moet je altijd bij je hebben. Reis je naar Sicilië of Sardinië, dan moet je je ook registreren via een website. Het dragen van een mondkapje in Italië is verplicht in het openbaar vervoer, publieke ruimtes en in de openlucht! Doe je dit niet? Dan riskeer je een boete. Daarnaast zijn alle bioscopen, theaters, sportscholen en zwembaden gesloten. Cafe's en restaurants moeten stoppen met reserveren om 18:00 uur!

 

Spanje

Eén van de mooiste landen van Europa, maar ook één van de zwaarst getroffen landen als het aankomt op het coronavirus. Nadat in de zomer de besmettingen waren gedaald, grijpt het virus in het najaar en de herfst weer om zich heen. Daarom geldt er voor het hele land code oranje, wat inhoudt dat je alleen noodzakelijk mag reizen. Start jij in november met je nieuwe baan in Spanje? Dan mag jij gerust nog het land binnenkomen! Het dragen van een mondkapje is in het vliegtuig verplicht en vooraf moet je een gezondheidsformulier invullen. Vervolgens ontvang je een QR-code die je bij aankomst kunt laten zien tijdens de gezondheidscontrole. Bij aankomst op de luchthaven in Spanje wordt ook je temperatuur gemeten. In Spanje is het belangrijk dat je minimaal 1,5 meter afstand van elkaar houdt en is het dragen van een mondkapje zowel binnen als buiten verplicht. Daarnaast is landelijk avondklok ingesteld van 23:00 uur tot 06:00 uur. Per regio kunnen deze tijden aangepast worden. Ook zijn er een aantal steden en regio’s in lockdown om verspreiding van het virus te verminderen.

 

Duitsland

Begin oktober verklaarde ons buurland heel Nederland tot risicogebied. Dit betekent dat je bij aankomst in Duitsland een negatieve coronatest moet tonen die niet langer dan 48 uur eerder is afgenomen. Wanneer je (nog) geen test hebt afgenomen, wordt je verzocht om in quarantaine te gaan. Het dragen van een mondkapje is ook in Duitsland verplicht in onder andere het openbaar vervoer en winkels. Tot en met 1 december zijn alleen afhalen in cafés en restaurants toegestaan. En onthoudt; 1,5 meter afstand van elkaar is de norm! Gelukkig ben jij hier al aan gewend aangezien deze regel ook geldt in Nederland! Het is dus nog steeds mogelijk om jouw buitenlandse avontuur te starten bij onze oosterburen!

 

Griekenland

Wil jij graag werken in Griekenland? Dan hebben wij goed nieuws voor je, dat is nog steeds mogelijk. De kleurcode in Griekenland is momenteel vastgesteld op ‘oranje’. Vanwege het toenemende aantal besmettingen heeft de Griekse regering op 7 november besloten om tijdelijk drie weken in lockdown te gaan. Gelukkig mag je voor een (nieuwe) baan wel naar dit prachtige land afreizen, maar houd rekening met extra maatregelen. Vanaf 9 november dien je als reiziger uiterlijk 48 uur voor aankomst in Griekenland een negatieve coronatest af te leggen als je per vliegtuig reist. Reis je per auto dan is dit 72 uur voor aankomst. Daarnaast ben je verplicht om 24 uur voor vertrek het Passenger Locator Form formulier in te vullen. Dit kun je eenvoudig online doen. Bij aankomst in Griekenland heb je geen quarantaineverplichting. Verder is het verplicht om zowel binnen als buiten een mondkapje te dragen, met uitzondering van binnenshuis. Je riskeert een boete als je je hier niet aan houdt. Net als in Nederland is 1,5 meter afstand van elkaar houden de regel.
 

Portugal

Op dit moment geldt voor bijna heel Portugal een ‘oranje’ reisadvies. Dit betekent dat het met extra maatregelen nog steeds mogelijk is om aan de slag te gaan in het prachtige Portugal. Vooralsnog was Portugal redelijk goed door de coronacrisis heen gekomen, maar de afgelopen weken zag het land het aantal besmettingen toch weer toenemen. Op 14 oktober heeft de regering daarom vroegtijdig besloten om extra voorzorgsmaatregelen te nemen om te voorkomen dat het virus zich verder verspreid. Een coronatest is geen vereiste om te laten zien bij aankomst op het vasteland van Portugal. Het dragen van een mondkapje is buitenhuis verplicht. Tot slot; houd je aan de 2 meter afstand regel!


Let op; dit is een korte samenvatting van de maatregelen die gelden per land! 

Meer weten over het coronavirus en werken in het buitenland? Neem contact op via de website chat!


Werken in het buitenland Corona Coronavirus COVID-19

Reacties

Wendy Van Cleef Klein vraagje , hoe zit het met Oostenrijk ? Hoe zijn daar nu de regelingen vanwege het corona virus ?
Suzanne Meinsma Hi Wendy, Ook het reisadvies naar Oostenrijk is op oranje gegaan. Hoewel reizen naar het buitenland voor vakanties tijdelijk wordt afgeraden, zijn noodzakelijke reizen wel toegestaan. Een verhuizing naar Oostenrijk voor een nieuwe baan valt onder noodzakelijk reizen en dat betekent dat jouw avontuur in het buitenland dus gewoon door kan gaan!
Maren Knooren Vraag Ik en vele anderem wonen mementeel in aruba wij werken hier al een jaar of langrr echter we zitten nu thuus zonder werk en zonder inkomen. Wij hebben alleen geen vergunning en dus geen compensatie. Wel betalen we huur gas water licht en enorm dure boodschappen. Zouden jullie ons kunnen helpen
Suzanne Meinsma Hi Maren, Ik heb je zojuist gemaild hierover. Groet, Suzanne

Wil je een reactie plaatsen?

Meld je aan om een reactie te plaatsen.
Log in of maak een account

Gerelateerde vacatures