Corona | Update Coronavirus en werken in het buitenland

21 januari 2021 door
Foto van Suzanne Meinsma
Suzanne Meinsma  ◦  10588 keer bekeken  ◦  7 minuten leestijd
Coronavirus

UPDATE: DONDERDAG 21 JANUARI | Hoewel in veel landen de maatregelen aangescherpt zijn, en het kabinet adviseert om tot en met 31 maart niet op reis te gaan, is het wél mogelijk om naar het buitenland te reizen voor werkgerelateerde doeleinden. Werken in het buitenland valt namelijk onder noodzakelijk reizen. Wij van Grenzelooswerk begrijpen dat dit wellicht extra vragen oproept over de veiligheid en situatie in andere landen. Deze beantwoorden wij in onderstaande blog.

Trustpilot 4 stars Review van Esther

Fijne ervaring

Fijne, snelle en heldere communicatie. Super vriendelijke en enthousiaste mensen! Fijne ervaring. ..lees meer

13 januari 2021

Het coronavirus heeft ons al maanden in haar greep en een verlenging van de lockdown was onvermijdelijk. We kijken uit naar het moment dat we weer volop nieuwe culturen, talen en de wereld mogen ontdekken. Ondanks dat reizen (tijdelijk) nu niet mogelijk is, kun jij nog steeds het avontuur aangaan in het buitenland. Reizen om te gaan werken in het buitenland is namelijk wel mogelijk! Uiteraard nemen wij de gezondheid en veiligheid van jullie erg serieus en willen wij dat jullie werkomgeving op elk moment veilig en gezond is. Wij vinden het belangrijk dat jij altijd met een goed gevoel kunt starten.

Hoe blijft Grenzelooswerk op de hoogte van de situatie in andere landen?

Onze internationale recruiters hebben dagelijks contact met de werkgevers in het buitenland. Zo blijven wij altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Bij Grenzelooswerk is er een speciaal team die de situatie en ontwikkelingen in de gaten houdt, zodat wij je ten alle tijden goed kunnen adviseren en informeren. Altijd, maar in het bijzonder tijdens deze periode, kun je op ons terugvallen. Mocht je vragen hebben omtrent het coronavirus en werken in het buitenland, dan kun je ons altijd telefonisch bereiken of stuur een berichtje via de website chat. Daarnaast hebben wij een handige en overzichtelijke infographic gemaakt op Pinterest.

Waar kan ik terecht voor actuele informatie over het virus?

Bij Grenzelooswerk is er een speciaal team die alles in de gaten houdt en jou van meer informatie kan voorzien omtrent het virus en werken in het buitenland. Uiteraard zijn wij geen vervanging van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (het RIVM). Op de site van het RIVM vind je veel voorkomende vragen en antwoorden met betrekking tot covid-19. Ben je al aan het werk in het buitenland? Bekijk dan ook de officiële sites van de overheid van het land waar jij woont en werkt en de site van het WHO (World Health Organization) en volg hun advies op.

Kan ik nog werken in het buitenland?

Goed nieuws: ja! Jij kunt nog steeds het avontuur aangaan in het buitenland en daarvoor ben je bij ons aan het juiste adres. Wij helpen je graag verder bij het vinden van een leuke baan in het buitenland. Je kunt dus gerust blijven solliciteren op de vacatures. Samen met jou en de werkgever in het buitenland kijken wij naar een geschikte, veilige en verantwoorde startdatum. Wij zullen jou persoonlijk helpen met het vinden van een geweldig avontuur in het buitenland! Eén ding is zeker.. de werkgevers in het buitenland hebben jou extra hard nodig. Er zijn volop carrièrekansen mogelijk!

Welke maatregelen gelden er vanaf donderdag 21 januari 2021 voor bijvoorbeeld Spanje, Griekenland en Portugal? Kom er achter en voor je het weet kun jij onbezorgd starten aan je buitenlandse avontuur!

Frankrijk

Jij kunt nog steeds werken in Frankrijk. Voor het land geldt momenteel een oranje reisadvies. Dit betekent dat de grenzen open zijn voor kandidaten uit Nederland. In Frankrijk gelden er op dit moment strenge maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Vanwege de opkomende varianten van het virus heeft de regering besloten om de avondklok aan te scherpen. Vanaf zaterdag 16 januari geldt voor minstens twee weken in heel het land een avondklok van 18:00 uur tot 06:00 uur. Mocht je vanwege noodzakelijke redenen toch naar buiten moet of genoodzaakt bent om te reizen, dan heb je een verklaring van verplaatsing nodig. 

 

Als je naar Frankrijk vliegt, moet je een gezondheidsverklaring kunnen laten zien die aantoont dat jij geen symptomen hebt of afgelopen twee weken in contact bent geweest met iemand die corona heeft. Zorg er ook voor dat je een Verklaring op Erewoord bij hebt als je naar Frankrijk reist. Hiermee toon je aan dat je geen covid-19 gerelateerde symptomen vertoont. Mondkapjes in openbare ruimten is in heel Frankrijk verplicht. Op een aantal plekken is het dragen van een mondkapje ook buiten verplicht.

Italië

In Italië geldt code oranje voor ons. Bij aankomst in Italië moet je een negatieve coronatest kunnen aantonen die niet ouder is dan 48 uur vóór aankomst. Vergeet dit niet, want bij aankomst in Italië is het niet meer mogelijk om te testen. Ook ben je verplicht om voor je vertrek een gezondheidsverklaring in te vullen. Dit document moet je altijd bij je hebben. Net als dit document. Reis je naar Sicilië of Sardinië, dan moet je je ook registreren via een website. Het dragen van een mondkapje in Italië is verplicht in het openbaar vervoer, publieke ruimtes en in de openlucht! Doe je dit niet? Dan riskeer je een boete. Op dit moment geldt in Italië ook een avondklok tussen 22.00 uur en 05.00 uur. Daarnaast zijn alle bioscopen, theaters, sportscholen en zwembaden gesloten en sluit de horeca om 18:00 uur.

Spanje

Spanje is één van de zwaarst getroffen landen als het aankomt op het coronavirus. Op dit moment geldt er voor het hele land code oranje, wat inhoudt dat je alleen noodzakelijk mag reizen. Start jij binnenkort met je nieuwe baan in Spanje? Dan mag jij gerust nog het land binnenkomen! Reis je per vliegtuig of boot? Houd er dan rekening mee dat je beschikt over een negatieve coronatest van maximaal 72 uur. Daarnaast moet je een ingevuld Health Control Form kunnen aantonen. Deze maatregelen gelden niet als je per auto of trein reist. In Spanje is het belangrijk dat je minimaal 1,5 meter afstand van elkaar houdt en is het dragen van een mondkapje zowel binnen als buiten verplicht. Daarnaast is landelijk een avondklok ingesteld van 23:00 uur tot 06:00 uur. Per regio kunnen deze tijden aangepast worden. Ook zijn er een aantal steden en regio’s in lockdown om verspreiding van het virus te verminderen.

Duitsland

Duitsland doet hard zijn best om het aantal corona besmettingen terug te dringen. De regering heeft besloten om de lockdown (vergelijkbaar met Nederland) te verlengen t/m 14 februari 2021. Op dit moment geldt voor Duitsland code oranje, wat inhoudt dat alleen noodzakelijk reizen mogelijk is. Ben je van plan om te wonen en werken in Duitsland? Leuk! Dat is dus ook nog steeds mogelijk. Door de lockdown zijn momenteel alle winkels gesloten, met uitzondering van supermarkten, apotheken en drogisterijen. Ook blijven alle restaurants en cafés gesloten, maar is afhalen wel nog steeds toegestaan, gelukkig! De 1,5 meter regel geldt ook nog steeds! Naast de verlengde lockdown heeft Duitsland ook de maatregelen verscherpt. Vanaf 11 januari geldt een testplicht. Dit betekent dat je je binnen 48 uur voor aankomst moet testen. Bij aankomst in Duitsland heb je een quarantaine plicht van 5 dagen, ongeacht een negatieve test. Vergeet je ook niet te registreren op de website van de Duitse overheid. In afgesloten publieke ruimtes is een medische mondkap verplicht. Tot slot mag je in een aantal gebieden niet verder reizen dan 15 kilometer rondom de woonplaats om het aantal contacten tussen mensen terug te dringen. 

Griekenland

Wil jij graag werken in Griekenland? Dan hebben wij goed nieuws voor je, dat is nog steeds mogelijk. De kleurcode in Griekenland is momenteel ook vastgesteld op ‘oranje’. Vanwege het toenemende aantal besmettingen heeft de Griekse regering op 7 november besloten om in lockdown te gaan. Ook geldt er een avondklok tussen 21.00 uur en 05.00 uur. Gelukkig mag je voor een (nieuwe) baan wel naar dit prachtige land afreizen, maar houd rekening met extra maatregelen. Zo ben je verplicht om 24 uur voor vertrek het Passenger Locator Form formulier in te vullen. Dit kun je eenvoudig online doen. Daarnaast moet je een negatieve coronatest kunnen aantonen die maximaal 72 uur van tevoren is afgenomen. Verder is de regel dat je zowel binnen als buiten een mondkapje draagt, met uitzondering van binnenshuis. Je riskeert een boete van €300,- als je je hier niet aan houdt. Net als in Nederland is 1,5 meter afstand van elkaar houden de regel.

Portugal

Op dit moment geldt voor bijna heel Portugal een ‘oranje’ reisadvies. Dit betekent dat het met extra maatregelen nog steeds mogelijk is om aan de slag te gaan in het prachtige Portugal. Vooralsnog was Portugal redelijk goed door de coronacrisis heen gekomen, maar de afgelopen weken zag het land het aantal besmettingen toch weer toenemen. In oktober heeft de regering daarom vroegtijdig besloten om extra voorzorgsmaatregelen te nemen om te voorkomen dat het virus zich verder verspreid. Zo zijn een aantal gebieden in lockdown gegaan en/of is een avondklok ingesteld. Een coronatest is geen vereiste om te laten zien bij aankomst op het vasteland van Portugal. Vul voorafgaand aan je reis wel het Passenger Locator Form in van de Portugese overheid. Het dragen van een mondkapje is buitenhuis verplicht. Tot slot; houd je aan de 2 meter afstand regel!

Let op: dit is een korte samenvatting van de maatregelen die gelden per land! Meer weten over het coronavirus en werken in het buitenland? Neem contact op via de website chat!


Werken in het buitenland Corona Coronavirus COVID-19

Reacties

Wendy Van Cleef Klein vraagje , hoe zit het met Oostenrijk ? Hoe zijn daar nu de regelingen vanwege het corona virus ?
Suzanne Meinsma Hi Wendy, Ook het reisadvies naar Oostenrijk is op oranje gegaan. Hoewel reizen naar het buitenland voor vakanties tijdelijk wordt afgeraden, zijn noodzakelijke reizen wel toegestaan. Een verhuizing naar Oostenrijk voor een nieuwe baan valt onder noodzakelijk reizen en dat betekent dat jouw avontuur in het buitenland dus gewoon door kan gaan!
Maren Knooren Vraag Ik en vele anderem wonen mementeel in aruba wij werken hier al een jaar of langrr echter we zitten nu thuus zonder werk en zonder inkomen. Wij hebben alleen geen vergunning en dus geen compensatie. Wel betalen we huur gas water licht en enorm dure boodschappen. Zouden jullie ons kunnen helpen
Suzanne Meinsma Hi Maren, Ik heb je zojuist gemaild hierover. Groet, Suzanne

Wil je een reactie plaatsen?

Meld je aan om een reactie te plaatsen.
Log in of maak een account

Gerelateerde vacatures