Geweldig nieuws: Grenzelooswerk wordt Yobbers!
Lees meer!

Hoe om te gaan met een jetlag?

23 april 2019 door
Foto van Suzanne Meinsma
Suzanne Meinsma  ◦  1155 keer bekeken  ◦  3 minuten leestijd
Hoe om te gaan met een jetlag?

Een jetlag.. iedereen die wel eens een lange vlucht heeft gemaakt kan hierover meepraten. Je voelt je erg moe en valt bijna in slaap op de gekste momenten. Er wordt gezegd dat de jetlag vaak optreed wanneer je naar het oosten reist en wanneer de tijdzone meer dan twee uur verschilt. Waarom je meer kans hebt op een jetlag wanneer je naar het oosten vliegt? Omdat het dan voor je lichaam voelt alsof de dag korter is. Het biologische ritme van je lichaam verandert dan. Hoe meer de tijdzone verschilt hoe meer je last zult hebben van een jetlag. Maar wat kan je nou doen om de jetlag toch een beetje de kop in te drukken? Lees snel verder wat onze tips zijn om de jetlag te beperken.

De voorbereiding begint thuis

Yes, voordat jij gaat werken in het verre buitenland kun jij je voorbereiden op een jetlag. Vlieg je naar het oosten? Dan is het slim om een paar uur eerder naar bed te gaan. Ga je de andere kant op, naar het westen? Blijf dan iets langer op. Je lichaam zal dan minder merken van het tijdsverschil. 

Stel je horloge in op de tijdzone van je bestemming

Zodra je je telefoon en horloge instelt op de tijd van je bestemming kan je brein zich daar alvast aan aanpassen. Verander de tijd zodra je in het vliegtuig stapt, zodat jij tijdens de vlucht al kunt wennen. Het is natuurlijk ook makkelijker berekenen hoelang je vlucht nog duurt!

Pas slaap-waakritme aan

Vlieg je naar het oosten, bijvoorbeeld Tokyo? Dan is het handig om in het vliegtuig te gaan slapen. Trek je meest comfortabele kleren aan, neem een opblaas kussen mee en doe oordoppen in, zo stap jij fris en fruitig het vliegtuig uit!

Vlieg je naar het westen, New York bijvoorbeeld? Dan is Netflix je beste vriend tijdens de vlucht. Download zoveel mogelijk series en films zodat je wakker blijft. Eenmaal aangekomen ben jij gewend aan het ritme en kan jij je avontuur goed beginnen!

Glas water cocktail bier koffie

Water? Yes! Alcohol and cafeïne? No!

Wij kunnen begrijpen dat jij tijdens je vlucht wilt genieten van een lekker wijntje, biertje of een bakje koffie. Wij willen je toch adviseren om dit tijdens een lange vlucht vriendelijk af te slaan. Water is the way to go tijdens een lange vlucht! Waarom? De lucht in een vliegtuig is erg droog waardoor de kans groter is op uitdroging en dus een jetlag. More water please??!

Bewegen

Bewegen in het vliegtuig is lastig, maar toch erg belangrijk! Loop regelmatig het gangpad af voor wat extra beweging. Zelfs in je stoel kan je een paar bewegingsoefeningen doen! Rek je rug-, arm- en beenspieren, dit gaat je helpen tegen een jetlag. 

Slapende man op bagageband

Aanpassen aan ritme van je bestemming

Deze tip ken je vast wel, maar we willen het toch nog even vermelden: de beste manier om een jetlag tegen te gaan is door je aan te passen aan het ritme van je bestemming. We snappen dat dit soms moeilijk is en dat een hotelbed wel erg aantrekkelijk klinkt na een lange vlucht, maar dit zal je jetlag alleen maar erger maken. Het is verstandig om pas op bed te gaan op de tijden dat je normaal ook naar bed gaat.

Eerste dagen rustig aan

Het is slim om eerst een beetje te wennen aan de omgeving en tijdzone. Natuurlijk wil je het liefste gelijk je nieuwe omgeving gaan verkennen, maar kies ervoor om de sportieve en vermoeiende activiteiten vanaf dag drie te gaan doen. Zo laat jij je lichaam wennen aan de ‘situatie’ en is de jetlag sneller over. 

Ga naar buiten

We gaven hiervoor aan om het de eerste paar dagen rustiger aan te doen, maar het is daarbij wel belangrijk om naar buiten te gaan. De zon is een goede energiebron en de buitenlucht zal je goed doen! Loop bijvoorbeeld alvast even naar het kantoor waar je gaat werken, verken de omgeving of ga lekker relaxen op het strand. 

Eet gezond

Wat extra vitamines en mineralen zullen je helpen bij het verslaan van de jetlag. Het is logisch dat je na een lange vlucht zin hebt in ongezond eten, maar probeer toch voor iets gezonder te kiezen. Je biologische ritme is helemaal omgegooid, groente en fruit zullen je beter laten voelen, echt waar! 


Werken in het buitenland Jetlag Vliegtuig

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Meld je aan om een reactie te plaatsen.
Log in of maak een account

Gerelateerde vacatures