Mijn hart gaat sneller kloppen van andere culturen

2 maart 2017 door
Foto van Kirsten Blansert
Kirsten Blansert  ◦  2433 keer bekeken  ◦  4 minuten leestijd

'Cause being nice matters' is één van de vele waardevolle dingen die ik heb geleerd sinds dat ik hier in Zuid Afrika woon.

Ik zal me even voorstellen. Mijn naam is Kirsten Blansert en ik werk nu 7 maanden in het buitenland. In de 26 jaar dat ik nu op deze wereld rond loop heb ik al aardig wat landen mogen zien. Al op jonge leeftijd wist ik dat ik Nederland ging verlaten. Niet zozeer omdat ik Nederland slecht of niet goed vind. Maar meer omdat ik de rest van de wereld gewoon veel te interessant vind. Het leren, proeven, ruiken en zien van andere culturen doet mijn hart sneller kloppen.
In 2013 ben ik voor 3 maanden naar Senegal gegaan. Daar nam ik deel uit van een cultuur/muziek project. Ik woonde in een gastgezin en hield me elke dag bezig met zang en dansles. Ook heb ik geleerd om de Djembe te bespelen en kreeg ik daarnaast culturele lessen als godsdienst en cultuur algemeen. Zo heb ik ontzettend veel over de Senegalese cultuur mogen leren. De moslim cultuur, het artiesten bestaan, alle gewoontes en manieren en de lokale taal Wolof heb ik mogen leren. Ik kan je zeggen, ik ben in die 3 maanden vele malen gelukkiger geweest dan dat ik dat tot op dat moment ooit was geweest. Ik woonde in een gastgezin en kreeg mijn Senegalese naam Amina. Voordat ik het wist was ik één met de cultuur en de locals. In die 3 maanden heb ik zo ontzettend veel geleerd. Niet alleen van de cultuur, mensen of het land, maar ook van mezelf. Ik heb me weten te redden in een ander land. Voor het eerst voelde ik hoe het was om echt volledig op eigen benen te staan. Zo kwam ik erachter dat me dat eigenlijk prima af ging ook! Het feit dat je niet in je eigen veilige comfort zone zit brengt een hoop teweeg. Zoveel positiviteit en zoveel wijze lessen die ik heb mogen leren van alle mensen die ik daar heb ontmoet. Dat heeft mij als mens echt doen groeien. Toen ik na die 3 maanden weer terug naar Nederland moest ging dat dan ook gepaard met heel veel tranen en gemis. Eenmaal weer terug in Nederland wist ik het zeker. Ik wil meer!
Dus 3 jaar later was het zover. Juli 2016 was de maand dat ik verhuisde naar Zuid-Afrika. Ik had hier een baan gevonden via Grenzelooswerk in de ICT. Voor ik het wist was ik aangenomen en kon ik beginnen met werken in het buitenland. Na een hoop geregel met het visum en alles op te zeggen in Nederland was het dan eindelijk zover. Ik ga emigreren! Nu ik hier 7 maanden zit kan ik oprecht zeggen dat werken in het buitenland de beste keuze is geweest die ik ooit voor mezelf had kunnen maken. Zoveel lieve en mooie mensen ontmoet. Ook zoveel mooie dingen al mogen zien, voelen, proeven, ruiken! De realisatie dat ik deze stap echt heb genomen en elke dag weer wakker word in Zuid-Afrika is iets wat elke dag weer een glimlach op m'n gezicht brengt. Ik heb een baan, ik woon in een super leuke B&B met locals, ik heb al zoveel mensen van hier mogen ontmoeten en ik heb zelfs een bezoek aan het kruger park van m'n bucketlist kunnen afstrepen! Eind maart ga ik naar Kaapstad waar m'n broer uit Nederland ook naartoe komt. Daar gaan we samen vakantie vieren en heerlijk ontdekken wat er allemaal te zien en te doen valt. Ook ga ik in Juli samen met een vriendin mee om haar familie in Zimbabwe te bezoeken. Ze is opgegroeid hier in Zuid-Afrika maar komt oorspronkelijk uit Zimbabwe. Ze heeft na 15 jaar besloten om haar tante op te gaan zoeken en heeft mij gevraagd om met haar mee te gaan. Dat had ik nooit van te voren durven dromen!!!
Als je mij vraagt, zal ik gaan werken in het buitenland? Dan sta ik al met je koffer voor je neus je heel hard aan te moedigen om het te doen. Een ander land en een andere cultuur ontdekken doet zoveel goeds voor je. Je leert en ontdekt waar je zelf allemaal tot toe in staat bent. Je ontdekt zoveel moois! Je gaat dingen zien en doen die je van tevoren nooit had kunnen bedenken! En misschien wel het belangrijkste, je leert jezelf zijn. Je leert op je eigen benen te staan. En dat is voor mij één van de meest waardevolle lessen geweest die ik heb mogen leren en nog altijd meer over leer elke dag.
Dus ik zeg: vrijwilligerswerk of werken in het buitenland? DOEN!!!
Ook vind ik het leuk om al mijn ervaringen delen, sharing is caring :) Dus ben je nieuwsgierig wat ik tot nu toe gedaan en gezien heb? Ik maak korte filmpjes van alle leuke dingen die ik hier doe en deel ze met de rest van de wereld op youtube. Via de volgende link krijg jij ook een kijkje in mijn leven in Zuid-Afrika: https://www.youtube.com/channel/UC3EPWIyECD5YhBjF1m-Bjug

ICT Overig Zuid-Afrika

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Meld je aan om een reactie te plaatsen.
Log in of maak een account

Gerelateerde vacatures