Van zwembad op het dak naar een koude douche

4 augustus 2017 door
Foto van Cynthia Veerman
Cynthia Veerman  ◦  1626 keer bekeken  ◦  11 minuten leestijd
Cynthia Veerman

Ik heb echt genoten van de hele reis en van alle dingen die we meegemaakt hebben en ik zou het voor geen goud gemist willen hebben, weer een hele ervaring!

Onze reis is natuurlijk alweer eventjes geleden, maar ik zou graag deze ervaring nog met jullie willen delen. Op woensdag 17 februari vlogen we vanaf Schiphol naar Bangkok, met een overstap in Frankfurt. We zijn daar maandag 22 februari begonnen met vrijwilligerswerk in een weeshuis, genaamd ‘Baan Non King Fa’. Dit weeshuis bevindt zich in een klein plaatsje Mae Sot, dicht bij de grens met Myanmar. In de tussentijd sliepen we in een hotel en ja.. die hebben we zelf geregeld, dus waarom niet lekker met een zwembad op het dak!

Eenmaal aangekomen in Thailand, hadden we een route uitgestippeld die we zouden gaan lopen, maar dit verliep totaal anders! Het begon eigenlijk al toen we nét twee stappen buiten het hotel hadden gezet. We werden aangesproken door twee Thaise vrouwtjes die ons mee wilden nemen naar een Chinees tempeltje. Natuurlijk vroeger wel geleerd dat je niet met ‘vreemde’ mensen mocht meegaan, maar het zag er zo interessant uit en we waren met z’n tweeën. De tempel was openbaar, dus we konden zo weer gaan. We gingen op onze blote voeten knielen zoals een echte Thai dat doet en onze toekomst werd voorspeld door middel van een stokje. Heel bijzonder en niet diepgaand hoor, haha! Het ging over het krijgen van een vriendje en dat ons leven was als een opengaande bloem! Vooruit..

Toen we weer buiten stonden, wilden we alsnog beginnen aan onze wandelroute.. Maar daar was een leraar ( die kenden we nog niet) hij sprak ons aan en regelde een tuktuk voor ons. We zijn de hele stad doorgereden en veel tempels en beelden gezien. Deze chauffeur zou een boottochtje voor ons regelen voor een mooi prijsje. Ik weet niet wat ze hier onder mooie prijsjes verstaan, haha want het was een ‘mooi duur prijsje’, maar ach.. de boottocht was super! Jullie hebben vast wel vaker gehoord van de skybar in Thailand, ook wij hebben hier die avond een drankje gedronken!
Gelukkig niet al te laat gemaakt, want we moesten de volgende dag weer vroeg op aangezien we een excursie gepland hadden. We gingen met een bus naar de Damnoen Sauak Floating market. Super toeristisch natuurlijk, maar echt een ervaring om mee te maken! Hier hebben we de eerste olifanten van Thailand gezien en mini bananen en mini mango’s gegeten, ook erg lekker! Die middag hebben we de Wat Phra Keo bezocht. Veel goud en blingbling, erg duur, maar zo mooi om te zien! Onze dag afgesloten met een tempel waar we een medicatie cursus hebben gevolgd, we kwamen helemaal tot rust, haha! De volgende dag hadden we een fietstocht gepland door Chinatown en Thonburi en daarna…. Jawel een vliegreis naar Chiang Rai en daar zou het harde werken in het weeshuis beginnen!
Goede vlucht gehad en daar aangekomen stond onze contactpersoon al voor ons klaar! Ideaal :-) Hij bracht ons naar huis. We hadden onze eigen kamers, met een deken als matras (auw haha) een sta-wc met water om door te spoelen. En.. de douche heeft alleen koud water (bbrrrr). Achter het huis verblijven de kinderen, een eetplaats, speelplaats en slaapplaats. In het begin vonden wij het helemaal niks. Maar uit ervaringen van anderen die de eerste en tweede dag ook het liefst weer naar huis waren gekeerd wisten we dat dit enigszins normaal hoorde te zijn, dus we bleven positief.
De volwassenen probeerden geen gesprek met ons aan te gaan. Dit is natuurlijk ook wel lastig, zij spreken Thais, wij niet en voor hen is Engels ook een probleem. Zelfs de kinderen zochten geen contact met ons. Meteen de eerste dag werden we in het diepe gegooid, we gingen naar school en moesten lesgeven aan de eerste en tweedeklassers. Ik vond het wel erg leuk! Deze docent die ons hierbij hielp, was wel helemaal enthousiast over onze komst en wilde ook graag dingen weten over de Nederlandse cultuur. Er kwamen een paar kinderen bij zitten en ondanks dat we elkaar niet helemaal begrepen, werd het toch erg gezellig!
Na school zijn we zelfs met een paar kinderen een wandeling gaan maken naar een tuintje waar groenten en fruit groeide. We gingen veel soorten proeven en we hebben zelfs met z’n allen gezongen, echt heel leuk! Nu willen ze ons graag Thais leren omdat het communiceren dan iets makkelijker gaat. Dit uitje heeft ons allemaal goed gedaan; de kinderen komen knuffelen, handjes geven, op de rug springen, spelletjes doen, etc. Ik genoot echt en ben blij dat we van te voren wisten dat het eerste begin zo moeizaam zou verlopen. En toen gingen we eten.. en nee, niet zoals we dat hier gewend zijn, maar wel een ervaring om mee te mogen maken. We eten hier drie keer per dag rijst en daarbij zitten we op de grond en steeds een beetje opscheppen, opeten en weer opscheppen, etc. Dus niet zoals we in Nederland gewend zijn lekker veel opscheppen en aanvallen maar.
Ook het schoolleven voor de kinderen gaat er anders aan toe. Als we het terrein van de school opkomen, worden we gegroet met ‘hello farang’ oftewel ‘hallo buitenlander’. Ik weet niet of dit discriminatie is, maar ze zijn wel schattig. Als wij als docenten de klas binnenkomen, roept een soort van klassenoudste ‘stand up’ waarna de hele klas gaat staan en ons een goedemorgen wenst. We leren de kinderen hier voornamelijk Engels, in de klassen één en twee is het niveau: what’s your name. In klas drie wordt het wat uitgebreid door middel van een verhaaltje: What is this? That is a pig. The pig is pink, etc. We leren de Engelse woorden voor lichaamsdelen vooral door liedjes te zingen. In Nederland wordt ook veel gezongen om de kinderen iets te leren, dus dat is wel grappig. Wat hier bij hun cultuur hoort is dat er veel spontane acties voorkomen. Zo kwamen wij bijvoorbeeld de klas binnen en waren de kinderen al met iets bezig. Wij kregen die ochtend vrij en een docent hier nam ons mee naar de theeplantage, we hebben een leuk uitje ervan gemaakt! We kregen een uitleg en een hele rondleiding en ik kan je vertellen, je zult versteld staan wat voor proces eraan vooraf gaat voordat jij een simpel kopje thee kunt drinken. De volgende ochtend zijn we met de kinderen naar een tempel gelopen, waar ze hebben geleerd hoe ze zich moeten gedragen. Ze hebben natuurlijk geen ouders die hen dit leren, dus leren ze het op deze manier, dit was wel een erg mooi moment.
De meeste tempels zijn hier goud, maar we hebben ook een bezoek gebracht aan de white temple. Ook hebben we een bezoek gebracht aan de Chiang Mai Zoo. Er waren dieren zoals wij die ook kennen in Nederland, maar ook panda’s, koala’s en een groot aquarium. Het was erg indrukwekkend. Ook werd een olifant via onze looppaden naar zijn verblijf werd gereden, voor de mensen daar heel normaal om zo oog in oog te komen met een olifant, maar voor ons erg indrukwekkend. Deze dierentuin is zeker een aanrader mocht je ooit een reis hier in de buurt maken!
We hebben ook een maandag meegemaakt dat het hier Boeddha-dag was, dus alle kinderen waren vrij. Maarja.. de kinderen waren wel gewoon bij het weeshuis en er was nog genoeg te doen. We hebben met de kinderen geknutseld en de bellenblaas geïntroduceerd, die kenden zij daar natuurlijk niet. Het was erg succesvol!
Wat erg leuk was, was dat wij al een aantal woordjes Thais konden praten. Dit had het meeste te maken met eten, omdat bij alles wat we eten de Thaise benaming wordt genoemd en dat vang je op. Ook vinden de inwoners van Thailand het belangrijk dat je kunt aangeven dat het eten lekker smaakt. Leer dit dus vooral vóórdat je ergens in Thailand gaat eten.
De directeur van het weeshuis heeft ons mee uit eten genomen naar een garnalen-restaurant. Ironisch genoeg lag dit restaurant aan het water waar allemaal grote vissen zwommen. We zaten hier op de grond en aten garnalen, Maar… deze waren nog intact. De directeur en nog een leraar die mee waren aten álles op, ook het hoofd en de poten. Wij Nederlanders waren druk bezig met de garnalen te ontleden. We hebben een heel gezellige avond gehad en we hebben hier maar liefst 4.5 uur gezeten, haha! Uiteindelijk gaan wij een heus leraren diploma krijgen voor de maanden dat wij hier aan het lesgeven zijn geweest. We zullen deze in Nederland gaan gebruiken, maar we gaan er dan maar niet bij vertellen wat we hiervoor hebben moeten doen ;-)
Cynthia Veerman
Wat me ook nog enorm bijgebleven is, is ons bezoek aan de Monkey Cave. Het was erg bijzonder, je ziet eerst rotsachtige bergen en daarvoor een mooi park. En daar zagen we dus onze eerste loslopende apen. Een tijdje later zagen nog veel meer levensechte en wilde dieren. Mijn vriendin heeft hier gezorgd voor een spectaculaire scene. Ze liep naar een aap om een mooie foto te kunnen maken, maar de aap kreeg dit in de gaten en begon te grommen, gehe. Hierdoor kwamen nog twee apen aangesneld en het resulteerde in een soort apen-polonaise met mijn vriendin voorop. Achteraf konden we (en nu moet ik er ook nog steeds) erg hard om lachen, maar op dat moment vonden wij, en vooral mijn vriendin, het niet grappig. Want op het moment dat zij probeerde te ontsnappen voor de grommende apen, rende ik nog het hardste weg. Toen we weer waren bijgekomen maakten we foto’s va de schitterende omgeving.
Mocht je naar Thailand gaan, vergeet dan ook vooral Mae Sai niet. Zoals ik al zei is het een klein plaatsje die zich bevindt nabij de grens met Myanmar. Er is hier een grote markt en hier kun je overheen lopen richting de tempel. Het is een ander soort tempel dan die we zijn gewend, want voordat je de tempel kunt betreden, moet je eerst een hele hoge trap op, maar… dan heb je echt een super mooi uitzicht!
Cynthia Veerman
Wat me opviel is dat de kinderen hier erg zelfstandig zijn. Na schooltijd wassen ze allemaal hun eigen kleding en helpen ze mee met het eten koken. Zelfs de kindjes van 5 zitten hier met messen in hun handen van wel 15 cm. Ze krijgen maar kleine beetjes te eten en vlees zit er voor hen niet iedere dag in en als ze dan al vlees krijgen, krijgen ze maar een mini stukje. Wij hebben meerdere keren bedacht om ons eten aan hun te geven, maar dit was nooit genoeg voor allemaal helaas.
Na een maand hier op deze school te hebben gewerkt, gaan wij onze reis vervolgen. We zijn met de directeur nog naar een speelgoedwinkel gereden en hebben allerlei leuk speelgoed gekocht voor de kinderen in het weeshuis. Daarna heeft de directeur voor ons gekookt en hebben we nog een gezellige avond gehad, als dank dat we 3 weken op zijn school hebben lesgegeven. De laatste dag op deze school hebben we ons echte diploma mogen ontvangen, met een knipoog natuurlijk ;-) Er was een groot applaus, allemaal bloemen en we kregen ook nog een cadeautje. Ook de kinderen van de hoogste klas namen afscheid, omdat zij naar de middelbare school gaan. Dit gebeurde erg traditioneel en ik ben nog steeds dankbaar dat ik hier deel van heb mogen uitmaken. De kinderen gingen op hun knieën langs alle leraren (en dus ook bij ons) en gaven bloemen, kransen, rozen, etc.
Wij begonnen aan onze reis en werden afgezet bij een luxe hotel met een zwembad, wat een tegenstelling van het weeshuis waar we vandaan kwamen. Wat hebben wij die avond heerlijk gezwommen zeg! Wij zijn nog een dag terug gegaan naar het weeshuis en vonden het leuk om daar ‘oer-Hollandse’ spelletjes met hen te spelen. Koekhappen, spijkerpoepen en water dragen. De winnaars kregen potloden en gummetjes en voor de verliezers hadden we stickers gekocht, iedereen was blij! Mooi gezicht.
We gingen op weg naar de jungle (jaja, wees gerust, met een gids). Voordat we daar aankwamen, gingen we een heel stuk voor de bergen. Het was een avontuur op zich: staand achterop een jeep, bukken voor de takjes en natuurlijk genoten van het super mooie uitzicht. En toen aangekomen in de jungle, zagen we allemaal houten huisjes en eentje daarvan was voor ons. We stonden eerst even een tijdje te kijken, het was erg primitief. Maar goed, wij wilden zelf in de jungle slapen en we hadden een onderdak met een bed, dus lekker het huisje in . We zagen de zonsopgang door de muren heen en we sliepen in de jungle en op de achtergrond waren de bergen. Wie kan dat nou nog meer zeggen?! Een hele ervaring!
Die dag hadden we een trektocht door de jungle, de gids liet ons allemaal planten zien: koffiebomen, theeplanten en vruchten. Ook liet hij zien hoe je van bamboe bestek kunt maken en hoe je het beste een vis kunt maken. Natuurlijk hebben we dit uitgeprobeerd, maar het echte koken midden in de jungle lieten we toch maar aan de gids over. We hadden een mooie tocht, verschillende soorten omgeving: jungle met allemaal takjes, woestijn achtige omgeving, insecten, en uiteindelijk een waterval.
De volgende dag vertrokken we weer naar de bewoonde wereld en hebben we de oude stad doorgelopen. We hebben de grootste en bekendste tempels gezien, waarna we een leuk plekje hebben gevonden voor de lunch, Mountain View. We besloten dat het de volgende dag wel tijd was voor een relaxt dagje waarin we lekker gingen zwemmen en zonnen. De dag daarna stond ons namelijk een ‘zware’ dag te wachten. We zijn namelijk begonnen aan een fietstocht naar Wat Prathat Doi Tung, wat bovenop een berg ligt. Een echte aanrader, maar niet lopend of met de fiets. Helaas ook niet van het uitzicht kunnen genieten omdat de tempel gerenoveerd werd en dus in de steigers stond plus het was de tijd van het jaar dat men de rijstvelden liet verbranden en er dus erg veel rook hangt.
Na een uitstapje te hebben gedaan naar Laos, belandden we op een eiland met heel veel palmbomen: Koh Tao. We verbleven hier in een bungalow met uitzicht op de blauwe zee en we genoten enorm van de zonsondergangen. We hebben hier gesnorkeld! We zagen mooi, gekleurd koraal, leuke visjes en zeekomkommers. En toen opeens… zagen we een haai! Even waren we in paniek en wisten we niet wat we moesten doen, maar gelukkig zwom de haai mooi om ons heen en konden we hem van dichtbij bekijken. Ook hebben we Koh Phagnan bezocht, we zagen allemaal limestone rotsen met spierwitte strandjes. Wij hadden de mazzel dat er een feestdag viel tijdens onze reis. Er was ‘Songkhran’ dit is een groot waterfestival en je kunt het zien als een groot watergevecht. Erg leuk!
Wat je ook vooral gedaan moet hebben is een bezoek aan Koh Rok. Hier hebben we een snorkel trip gedaan en hier zagen we nemo visjes en gekleurde zeesterren, adembenemend mooi! Onder water was het erg mooi, maar boven water ook zeker! Een super wit strand met een blauw/ groene zee. Echt een paradijs op aarde, een aanrader.
Cynthia Veerman
Van anderen hadden we al gehoord over Koh Phi Phi het zou mooi zijn en erg toeristisch. Nou ze hadden gelijk! We hebben gezwommen in de Lagoon, waar het water helemaal groen was. We hebben een tocht gedaan met een boot langs verschillende eilanden, en Bamboo Island is me echt bijgebleven, wauw! We zijn naar het viewpoint geklommen en wat je daar ziet is in één woord geweldig! Ook zijn hier tekenen van de Tsunami te zien. We hebben gehoord dat er tijdens de Tsunami een kleine golf vanuit de zuidkust kwam, waardoor iedereen dus naar de noordkust rende, maar juist daar kwam de verwoestende golf. Erg heftig hoor!

Onze laatste dagen van de reis hebben we doorgebracht op Krabi. Net als Koh Phi Phi denk ik dat mensen die een beetje kennis hebben van Thailand, deze naam ook wel bekend klinkt. We gingen hier nog heerlijk relaxen, zonnen en zwemmen en vliegen binnenkort weer naar huis!

Het was voor mij erg mooi om te zien dat je binnen twee maanden en in hetzelfde land zoveel verschillen ziet. We hebben eerst op een weeshuis gewerkt, waarna we het weeshuis na een maand ruilden voor het luxe leven. Ik heb echt genoten van de hele reis en van alle dingen die we meegemaakt hebben en ik zou het voor geen goud gemist willen hebben, weer een hele ervaring!
Cynthia Veerman

Vrijwilligerswerk Onderwijs Vrijwilliger Thailand

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Meld je aan om een reactie te plaatsen.
Log in of maak een account

Gerelateerde vacatures