Huisje, boompje, beestje… maar geen werk

21 juli 2017 door
Foto van Bart Vellinga
Bart Vellinga  ◦  2379 keer bekeken  ◦  6 minuten leestijd
Nieuw-Zeeland

Mijn reis naar Nieuw-Zeeland heeft ervoor gezorgd dat ik me weer helemaal wist te settelen in Nederland en mijn draai hier wist te vinden!

Ik had alles op orde in Nederland; huisje, boompje, beestje… maar geen werk! Ook kon ik mijn draai maar niet vinden in dit koude kikkerlandje. Ik dacht na over de toekomst en bedacht me dat ik eigenlijk ook nog wel wat van de wereld wilde zien! Ik werkte altijd op de vrachtwagen en vervoerde de oogst vanaf de boerderij. Het seizoen zou bijna beginnen en ik wilde altijd nog een keer naar Nieuw-Zeeland. Ik ging op internet werk zoeken in Nieuw-Zeeland en kon beginnen binnen een korte tijd. Snel een visum aangevraagd en een ticket geboekt en gaan!

Op het vliegveld was ik wel een beetje zenuwachtig, maar ik bedacht me dat alles wel geregeld was bij mijn aankomst. Ik had een werkplek en huisvesting, dus dat stelde me helemaal gerust. Mijn werken in het buitenland avontuur kon beginnen!

Het was een enorm lange vlucht. Ik ben bijna 40 uren onderweg geweest, maar het was het allemaal waard! Ik werd vanaf het vliegveld opgehaald met een busje en het eerste wat me opviel was dat Nieuw-Zeeland nog zo mooi groen was. Ook rijden ze hier aan de andere kant van de weg, waardoor ik aan de andere kant van het busje moest instappen, maar dat wist ik niet… dus ik maakte een leuke eerste indruk bij mijn collega’s haha!

In Nieuw-Zeeland leven zo’n 4 miljoen mensen en bijna iedereen daarvan woont in de stad. Wat dus betekent dat er nog veel vrije natuur over is. In Nederland zou die natuur allang een doel hebben gehad maar hier blijft het natuur, heel mooi! Alle culturen zijn hier goed samengevoegd en iedereen accepteert en respecteert elkaar hier.

Wat ik erg mooi vond in Nieuw-Zeeland is het dat het landschap iedere 10 minuten verandert. Van zand naar rots, van bos naar vulkaan en dan opeens zie je weer een meer. We hebben een dagtour gemaakt waarin ik veel verschillende landschappen heb gezien! Heel indrukwekkend.
Ik heb gemerkt dat de inwoners van Nieuw-Zeeland gewend zijn aan toeristen, dat maakt het wel wat moeilijker om vriendschappen te sluiten met de locals, maar als je je best doet en je hebt een vriendschap gesloten, is het zo leuk! De locals zijn wel heel erg behulpzaam en willen je wel helpen. Met de buitenlanders in Nieuw-Zeeland maak je wel snel een groep, omdat zij allemaal in hetzelfde ‘schuitje’ zitten.
In Nieuw-Zeeland werkte ik op de vrachtwagen waar ik graan en machines vervoerde. Dit was tijdens de oogst en ik werkte van ‘s morgens vroeg tot ’s avonds laat. In Nieuw-Zeeland is de oogst eerder klaar in het zuiden, dus we begonnen in het zuiden en reisden zo met het weer mee naar het noorden. We woonden in mobile homes, die gingen ook met ons mee van locatie naar locatie. Ik werkt met inwoners van Nieuw-Zeeland maar ook met andere culturen. Toch vormden we een heel hecht team.
Ik heb tussendoor 3 weken vrij gehad, waarop ik heb besloten om lekker rond te gaan reizen. Nieuw-Zeeland heeft twee eilanden; het Noordereiland en het Zuidereiland en ik heb ze alle twee bezocht. Op het Zuidereiland heb ik Queenstown bezocht, echt een paradijs op aarde! Het ligt aan de voet van een berg bij een meer. Deze berg splitst het Zuidereiland in twee gedeelten. In de winter kun je er heel mooi skiën en in de zomer staat het bekend om de adventure sports. Ook heeft het een uitgaansstad, waar ik veel te veel geld heb uitgegeven ;) De barretjes en kroegjes waren zo enorm gezellig! Je zit aan een waterfront waar je gezellig kunt eten en drinken. Ook heb ik hier parachute gesprongen vanuit een vliegtuig! Nooit gedacht dat ik dit ooit zou doen, maar wat een avontuur! Ik ben met een hele snelle boot over het meer geweest en een echte schaapskooi bezocht. Ik wil jullie echt de Ferg burger aanraden. Dat is echt de beste burger van de wereld, alleen daarvoor zou je al naar dit eiland moeten komen!
Nieuw-Zeeland
Aan de westcoast van het Zuidereiland zie je veel kleine dorpjes, maar ook zie je de grote oceaan en ja.. die is heel groot met gletsjers! Adembenemend uitzicht! Hier in de westcoast heb ik gehiked! Het regent hier heel veel, waardoor alles nog heel groen is. Gelukkig regende het niet toen ik er was.
Aan de andere kant van de berg is ongerepte natuur met niks, daar heb ik een grote wandeling gemaakt, zo indrukwekkend! Ik vroeg me steeds af hoe het mogelijk is dat de twee helften zoveel van elkaar verschillen! Tijdens mijn wandeling kwam ik ook nog bij de filmset van de Lord of the Rings.
Ik heb een bezoekje gebracht aan Christchurch op het Zuidereiland. Hier heb ik oude culturele gebouwen bezocht. Veel is door een aardbeving verwoest, dus men is hier hard aan het werk aan een wederopbouw.
Ook heb ik het Noordereiland bezocht, maar dit vond ik iets minder interessant. Het staat vooral bekend om de oude historie. Maar er zijn wel veel spabaden, waar ik lekker gebruik van heb gemaakt! Zo genieten! 

Voor alle hotelschool of toerisme studenten; ik kan jullie Nieuw-Zeeland echt aanraden! Er is volop werk in de vele hotels hier of in de adventure sports! Ook zijn er nog zoveel kansen omdat het allemaal nog veel in ontwikkeling is hier! Wil jij dus gaan werken in het buitenland? Dan is Nieuw-Zeeland een absolute aanrader!

Toen mijn drie weken vakantie om waren, ging ik weer aan het werk. Ik vond de rondreis super, wat een avontuur! Maar het leuke was, na mijn rondreis was het avontuur niet over! Het werk was voor mij ook een groot avontuur. Maar helaas aan alles komt een eind en een paar weken later zat mijn job hier er alweer op! We zijn met alle collega’s naar Auckland geweest. Ook zo’n plek die je natuurlijk niet mag missen als je in Nieuw-Zeeland bent geweest. Auckland is een hele grote stad, wat je niet echt in de gaten hebt, omdat het centrum vooral hoogbouw is, maar voor de rest vrijstaande woningen. Hierdoor lijkt het een uitgestrekte stad. Ik vond Auckland een hele mooie, indrukwekkende stad. Midden in de stad staan bergen waar een stad omheen is gebouwd, je weet niet wat je ziet! Ook hier is een waterfront met een haven! Hier hebben we een bbq gehad met alle collega’s, wat een mooie tijd! Ook heb ik hier in het centrum van Auckland souvenirtjes gekocht voor het thuisfront! En natuurlijk voor mezelf, haha!
Toen ik op het punt stond om mijn vliegtuig naar huis te pakken, zei een collega tegen mij dat het enorm spijtig was dat ik Abeltasman niet heb bezocht! Hoewel ik graag nog een keer naar Nieuw-Zeeland wil, zou dat er voorlopig niet inzitten, dus ik dacht het is nu of nooit! We zijn teruggekeerd naar de eilanden en naar Abeltasman geweest! Wat ben ik blij dat ik hier nog ben geweest zeg! Dit had ik voor geen goud willen missen!
Nieuw-Zeeland
In Abeltasman was een groot national park en fjorden, adembenemend! Ook was er een gezellig stadje; Nelson. In de leuke restaurantjes hier hebben we gezellig wat gegeten en gedronken. Ook gingen we hier kayaken en er kwam opeens een zeehond bij mij op de kayak! Het beestje vond alles prima, zo mooi! Ook heb ik hier met een 4x4 off road gereden en nog over het meer gezeild! En dan te bedenken dat ik eigenlijk al in het vliegtuig zou zitten…
Nieuw-Zeeland

Mijn reis naar Nieuw-Zeeland heeft ervoor gezorgd dat ik me weer helemaal wist te settelen in Nederland en mijn draai hier te vinden!

Nieuw-Zeeland

Vrachtwagenchauffeur Nieuw-Zeeland Overig

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Meld je aan om een reactie te plaatsen.
Log in of maak een account

Gerelateerde vacatures