De locals weten zoveel meer!

4 april 2016 door
Foto van Patrice Sligter
Patrice Sligter  ◦  3525 keer bekeken  ◦  3 minuten leestijd

Wees gewaarschuwd, want als je eenmaal in het buitenland hebt gewoond kan je er niet genoeg van krijgen!

Studeren in het buitenland.
Dat was wat tot de mogelijkheden behoorde in het laatste jaar van de opleiding commerciële economie aan de Hanzehogeschool in Groningen. In het tweede jaar van deze opleiding had ik de kans gehad om stage te lopen bij Akzo Nobel in Bergamo, Italië, maar doordat ik destijds een relatie had en nog nooit op mezelf had gewoond heb ik deze kans aan me voorbij laten gaan.
In februari 2014 was ik, Patrice Sligter – 22 jaar uit Groningen, er klaar voor!
Ik had me ingeschreven om vanaf September 2014 naar het buitenland te gaan. Ik wilde me ontwikkelen, leven in een andere cultuur, mensen uit andere landen ontmoeten en even heerlijk weg uit de dagelijkse sleur. In maart 2014 kreeg ik te horen dat ik dan toch eindelijk een half jaar naar het buitenland mocht om in Bergamo, een plaats vlakbij Milaan, te mogen studeren! Ik sprong letterlijk een gat in de lucht.
In augustus 2014 was het dan eindelijk zo ver, ik ging verhuizen naar Bergamo. Samen met m’n beste vriendin heb ik eerst een 10 daagse rondreis door Noord-Italië gemaakt. Met heel mooi weer en heel veel schepijs. Na 10 dagen ging zij weer terug naar Nederland en bleef in ik Bergamo, waar ik samen met een Duits, Frans en Engels meisje een appartement deelde. Begin september begonnen de lessen, eerst een week Italiaans leren en daarna de gewone management lessen. Deze lessen waren gelukkig in het Engels. Ik zat hier met tweedejaars master studenten in de klas, Doordat ¾ van de klas Italiaans was leerde ik direct zoveel meer van de cultuur in Italië kennen.
In Bergamo waren twee organisaties (ESN en Aegee) die elke dag evenementen organiseerden voor de 100 buitenlandse studenten die tijdelijk in deze veelzijdige stad woonden. Zo had ik elke avond wel iets te doen. In de weekenden maakten we vaak met een groepje langere uitstapjes. Zo ben ik in bijna 5 maanden tijd een paar keer naar het Comomeer geweest, een aantal keer naar het Gardameer, naar Verona, naar Venetië, naar Rome, heb ik een tour gemaakt door Toscane, ging ik vaak een dagje naar Milaan en ging ik twee keer de grens over naar Zürich en Wenen.
Ik ben vrienden geworden met mensen uit Spanje, Portugal, Duitsland, Australië, Kroatië, Engeland, Frankrijk en natuurlijk Italië. Zo leerde ik van elke cultuur iets kennen. Ik heb pizza’s en pasta’s voor het leven gegeten en had elke week een aperitivo, met heerlijke drankjes en heel veel lekker eten. Gelukkig hoefde ik weinig te studeren, waardoor ik tijd had om alle prachtige hidden places van Bergamo te zien en half Noord-Italië te verkennen. Geloof me, met alleen een korte vakantie krijg je deze plekjes niet zo snel te zien. De locals weten zoveel meer!
En nu? Na deze geweldige tijd in Italië heb ik een half jaar in Amsterdam gewoond om af te studeren. Momenteel woon ik iets langer dan een half jaar weer in Groningen en heb ik een tussen jaar, omdat ik niet goed wist welke master ik wil gaan doen. Over drie weken ga ik bijna een maand naar New York, om een business English course te volgen. In de zomervakantie wil ik graag een reis maken door Portugal, waar twee vrienden uit Italië wonen. Over vrienden uit Italië gesproken, het is zo leuk om vrienden over de wereld te hebben. Ik maak nu één keer in de zoveel tijd bijna gratis uitstapjes naar (vooral) Duitsland omdat hier vriendinnen wonen, super leuk! Ik heb dan een gratis tour guide en gratis overnachting, ideaal.
Kortom, studeren in het buitenland is iets wat niet alleen goed is voor je cv, maar iets waardoor je jezelf zoveel meer ontwikkeld en zoveel leuke mensen van over de hele wereld leert kennen. Wees wel gewaarschuwd, want als je eenmaal in het buitenland hebt gewoond kan je er niet genoeg van krijgen!

Studeren in Italië Italië Overig

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Meld je aan om een reactie te plaatsen.
Log in of maak een account

Gerelateerde vacatures