Zeker weten?

Ervaringen Studeren

Wildwater raften tussen de haaien 🦈

20 december 2016 door Foto van Albert Albert  ◦  2 minutes leestijd

Ik zou iedereen aanraden om te gaan studeren of werken in het buitenland, het is een onvergetelijke ervaring!

Ongeveer twee jaar geleden kreeg ik de kans om voor mijn studie een halfjaar in het buitenland te studeren. Ik studeerde International Business & Languages aan de NHL in Leeuwarden. Waar veel klasgenoten voor doorsnee Europese landen als Duitsland, Spanje of Engeland kozen, wilde ik compleet wat anders. Dit was voor mij aanleiding om een andere school te vragen (Stenden) wat daar de mogelijkheden waren. Zo kwam ik op het idee om 5 maanden in Zuid-Afrika te studeren. Het werd uiteindelijk de minor Entrepreneurship, wat goed bij mijn opleiding paste. Na een hoop geregel en gedoe was het eindelijk zover en kon ik vertrekken naar de zon en gaan studeren in het buitenland.
De school waar ik studeerde was gevestigd in Port Alfred, een klein stadje aan de oostkust van Zuid-Afrika. Ondanks dat het een klein plaatsje was (10.000 inwoners), kon je er toch genoeg doen. Kanoën, surfen, duiken of lekker uiteten, het behoorde allemaal tot de mogelijkheden. Gaandeweg leerde ik steeds meer van de Zuid-Afrikaanse cultuur kennen. De opmerkelijke manier van handen schudden, de traditionele en gezellige Zuid-Afrikaanse braai (bbq) en het niet zo nauw nemen met de tijd zijn toch wel de belangrijkste cultuuraspecten die mij zijn bijgebleven.
Wat betreft school: het niveau ligt in Zuid-Afrika veel lager dan in Nederland, dus het is vrij makkelijk om je punten te halen. De opdrachten die we kregen waren wel erg leuk. Het was onze taak om lokale ondernemingen te helpen hun bedrijf te ontwikkelen. Je werkte in een groep en de ondernemer die wij gingen helpen maakte onder andere handgemaakte tassen, armbanden en riemen. Het was heel mooi werk om deze man te helpen bij het ontwikkelen van zijn bedrijf. In Zuid-Afrika zijn de mensen namelijk heel dankbaar voor elke hulp die ze krijgen. Wat we uiteindelijk met hem bereikt hadden is dat hij op ambachtelijke markten en in diverse winkels zijn producten mocht verkopen. Dit leidde tot een flinke omzetverhoging. Het was eigenlijk een soort parttime werken in het buitenland.
Er bleef genoeg vrije tijd om het mooie land te ontdekken en dat heb ik ook zeker gedaan. Samen met een aantal klasgenoten trokken we er bijna elk weekend en in de vakanties op uit om activiteiten te ondernemen. Je kunt het zo gek niet bedenken of we hebben het gedaan. Van wildwater raften tussen de haaien, quad rijden in een safaripark en de Tafelberg beklimmen tot een champagne ontbijt en meedoen aan een lokaal voetbaltoernooi. Aan de andere kant leer je Nederland ook wel weer waarderen. Het is hier weliswaar een stuk saaier maar je kunt wel gewoon veilig alleen over straat, drinken uit de kraan en het openbaar vervoer brengt je overal waar je heen wilt. Dit weegt natuurlijk allemaal niet op tegen de fantastische tijd die je beleefd, de nieuwe mensen en cultuur die je leert kennen en de verhalen die je nooit van je leven zult vergeten.
Ik zou iedereen aanraden om te gaan studeren of werken in het buitenland. Het is een onvergetelijke ervaring, je leert veel en het staat bovendien ook nog eens erg goed op je CV!

Wat vind je van deze blog?

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Meld je aan om een reactie te plaatsen.
Log in