Zeker weten?

Ervaringen Studeren

Ijszwemmen met noorderlicht!

8 maart 2016 door Foto van Roy Roy  ◦  3959 keer bekeken  ◦  3 minutes leestijd

Ik raad iedereen aan om een keer in het buitenland te studeren, want je maakt vrienden voor het leven. Ik heb mijn vliegticket voor april alweer geboekt!

Zoals bij iedere HBO-opleiding krijg je meerdere kansen om een deel van je studietraject in het buitenland te doen. Na vele goede verhalen over studeren in het buitenland, had ik er ook voor gekozen dit maar eens te proberen. Ik ben in ieder geval een liefhebber van reizen en op het gebied van Engelse vaardigheden was er ook een hoop te verbeteren. Helaas was de eerste poging (een stage in Nieuw Zeeland) mislukt, maar gelukkig volgde de minor nog. Ik heb uiteindelijk de minor Energy and Management in Vaasa (Finland) gevolgd. Veel mensen denken meteen aan een warm land in Verweggistan, maar ik ben blij dat ik heb gekozen voor dit iets wat kouder maar heel mooie land. Daarnaast was de keuze voor een Europees land ook snel gemaakt, omdat je dan in aanmerking komt voor de Erasmus+ beurs. Gratis geld dus!
Mijn grootste doel van dit avontuur was om eindelijk eens een normaal gesprek in het Engels aan te kunnen gaan met mensen. Verder wist ik niet wat ik moest verwachten en ik ben maar gewoon brak in het vliegtuig gestapt na een heerlijk weekend Mysteryland. Helaas miste ik hierdoor wel de introductieweek, maar dit was gelukkig geen enkel probleem. Ik werd keurig ontvangen door mijn tutor, waarna we eerst een biertje hebben gedronken in het zonnige stadspark. Een tutor is een student, die iedere exchange student toegewezen krijgt en die je helpt met allerlei kleine dingetjes. Daarnaast werden alle exchange students (ongeveer 100 internationale studenten) op dezelfde campus geplaatst, waardoor vrienden zo waren gemaakt. Zelf had ik twee geweldige Franse kamergenoten wat nu vrienden voor het leven zijn geworden.
De eerste maand was een dure, maar ook geweldige maand waar feesten absoluut voor school ging. Alle studenten sloten zich aan bij de studentenorganisatie ESN, die heel veel kennismakingsactiviteiten een feesten heeft georganiseerd. Bijvoorbeeld de Beer Olympics, Sit Sit party’s (typisch Fins), themafeesten in kroegen en clubs, maar ook grote reizen naar Sweden, Lapland (Artic Ocean) en St. Petersburg (Rusland). Vooral de reizen naar Lapland en St. Petersburg zijn onvergetelijk. Activiteiten in St. Petersburg waren bijvoorbeeld een limousine trip dwars door de stad, met een gids kathedralen en paleizen bezoeken, met een boot door de grachten en natuurlijk het nachtleven van St. Petersburg. Lapland, de woonplaats van de kerstman, was precies het tegenovergestelde. Dit witte gebied heeft namelijk meer rendieren dan inwoners en de uitzichten zijn prachtig. 'S avonds was de sauna extra lekker na het ijszwemmen in heldere meren en het noorderlicht is hier een garantie. Verder gaat het verplaatsen van A naar B hier met ski’s en sneeuwschoenen.
Tot slot moest ik natuurlijk ook gewoon alle punten halen voor school, maar dit was geen enkel probleem. Voor mijn gevoel is het onderwijs in Finland wat makkelijker dan in Nederland en het mooie van Scandinavische landen is dat ze alles goed geregeld hebben. Je wordt overal goed in begeleidt en ik heb geen problemen ondervonden met de studie. Uiteindelijk heb ik mijn grootste doel gehaald, want ik kan nu eindelijk een beetje Engels praten.
Tot slot kan ik iedereen aanraden om een keer in het buitenland te studeren, want je maakt vrienden voor het leven. Ik heb mijn vliegticket voor april alweer geboekt, want ik mis het toch wel een beetje.

Wat vind je van deze blog?

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Meld je aan om een reactie te plaatsen.
Log in