De zoutvlakte in Bolivia was enorm!

30 april 2016 door
Ilse Rodenboog  ◦  1500 keer bekeken

Dat ik uiteindelijk 8 landen in Zuid-Amerika zou gaan zien, had ik van tevoren nooit durven dromen

Dat ik uiteindelijk 8 landen in Zuid-Amerika zou gaan zien, had ik van tevoren nooit durven dromen. Ik ben Ilse en ik ben 24 jaar. Op dit moment zit ik in mijn afstudeerjaar en hoop ik over 4 maanden Nederland weer te verruilen voor het buitenland. Dit keertje iets dichter bij huis.
Inmiddels is het al bijna 11 maanden geleden dat ik het vliegtuig in stapte op weg naar Santiago om aan mijn exchange semester te beginnen. Super spannend natuurlijk aangezien ik mijn Engels en Nederlands moest gaan verruilen voor het Spaans. Maar na een Spaans cursus van een maand lang was ook dit geen probleem meer.
Een cultuur shock heb ik niet heel erg ervaren toen ik aankwam. Natuurlijk leven de mensen er heel anders, hebben andere tradities, andere normen en waarden, wordt er niet goed voor de armere mensen gezorgd en is daarnaast het verschil tussen arm en rijk heel groot, toch is Chili een van de westerse landen van Zuid-Amerika wat het voor mij net allemaal wat aangenamer maakte.
Ik had het geluk om samen te wonen met twee hele lieve Duitse meiden waar ik vriendschappen voor het leven mee heb gesloten. Ook zij waren erg reislustig en hadden genoeg geld gespaard om dan ook flink van de andere landen te proeven. Vanuit school hadden we de mogelijkheid om 5 weken vrij te nemen. De instelling was daar namelijk vrij makkelijk voor. Tegen exchange studenten zeiden ze: “Zorg dat je genoeg plezier maakt, want dit maak je maar één keer mee”.
Dat lieten we ons geen tweede keer zeggen en als snel was onze eerste reis geboekt naar het noorden van Chili en Bolivia. Wauuw! Wat een mooie natuur heb ik daar gezien. De zoutvlakte in Bolivia was enorm en is niet in foto’s uit te drukken hoe bijzonder. Toen we eenmaal weer terug waren, werd ook snel de volgende trip weer geboekt. Een paar weken later keerden we terug naar Bolivia en plakten we dit keer een klein stukje van Peru er bij aan. Daarnaast had ik nog het geluk dat mijn vader mij kwam opzoeken. Samen hebben wij de mooiste reis gemaakt naar het zuiden van Chili. Ik kan mij gelukkig prijzen als één van de mensen die op Kaaphoorn is geweest! Vervolgens werd de reis naar Brazilië, Uruguay en Argentinië geboekt. 12 dagen reizen, 3 landen, 10 busritten voor 600 euro. Dat is nog steeds een flink bedrag maar zijn dit ook de duurste landen. Toen werd het helaas tijd om afscheid te nemen van mijn huisgenoten en ging ik alleen verder.
Ik heb het geluk gehad dat op Stenden je redelijk makkelijk zelf je vakken kan indelen. Hierdoor had ik de mogelijkheid om 3 maanden langer te reizen. Ik zal waarschijnlijk niet snel terug keren naar Zuid-Amerika omdat er nu andere landen op mijn bucket list staan dus wilde ik dan ook nergens spijt van krijgen. Om alles te doen wat ik graag wilde doen heb ik nog 3 maanden door Colombia, Ecuador en Peru gereisd.
Vaak komt de vraag of het erg is om alleen te reizen.. Nou dat hangt er maar net vanaf wat je zelf leuk vindt, maar alleen dat ben je nooit! In ieder hostel in Zuid-Amerika zitten mensen van over de hele wereld en iedereen zit daar met dezelfde instelling. Ik wil zoveel mogelijk zien, voor zo min mogelijk geld en iedereen is altijd welkom om mee te gaan. Ik heb zelf niet heel lang alleen gereisd maar de tijd die ik alleen was heb ik intens genoten. Elke dag weer kan je doen waar jij zin in hebt. Je kan je aansluiten bij een groep mensen waar jij het leuk mee kan hebben zonder enige verantwoording te hoeven afleggen of ergens verplicht toe te voelen. In heel Zuid-Amerika spreken de mensen ontzettend slecht Engels, maar ook zonder een woord Spaans kom je uiteindelijk met handen en voeten daar waar je wil komen. Ik vond het daarentegen heel fijn dat ik wel met de bevolking kon communiceren. Dat geeft toch een extra klik.
De vraag “Wat was nou het mooiste land?”, kan ik niet beantwoorden. Ieder land in Zuid-Amerika is uniek en heeft zijn eigen hoogtepunten.
Een ding weet ik zeker, dit is een ervaring die niemand mij ooit nog afpakt. Oké, misschien DUO maar dat is een zorg voor later..