Zeker weten?

Werken Tips & tricks

Cultuurverschillen op de werkvloer!

Laatste update: 9 augustus 2022  ◦  22 oktober 2020 door Foto van Maaike Maaike  ◦  2 minutes leestijd
Werken in het buitenland

Ga jij binnenkort werken in het buitenland? Dan zal jij op je werk ongetwijfeld in aanraking komen met nieuwe culturen, collega’s met andere achtergronden en verschillende opvattingen. Ontzettend leuk, maar misschien ook even wennen. In deze blog lees je hoe jij je kunt voorbereiden op de mogelijke cultuurverschillen!

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het is zo ver, je gaat werken in het buitenland! Je vliegticket is geboekt, de koffer staat klaar en vol enthousiasme kan je niet wachten om het avontuur te starten. Toch is het belangrijk om je nog even te verdiepen in de mogelijke cultuurverschillen op de werkvloer. Die zijn er soms namelijk eerder dan je denkt. Wist je bijvoorbeeld dat de stevige Nederlandse handdruk in Marokko wordt gezien als teken dat je wilt overheersen? Zo zijn er ontzettend veel verschillende normen en waarden. 

 

Het is dus belangrijk om je te verdiepen in de cultuurverschillen op jouw werkvloer. Geen paniek, met een goede voorbereiding kom je al een heel eind. Ga je bijvoorbeeld werken in Lissabon? Google dan eens op ‘cultuurverschillen werken in Portugal'. Of kijk eens op de site van Nederland Wereldwijd en de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Hier vind je genoeg informatie over de omgangsvormen, do’s and don’ts en nog veel meer!

 

Om een idee te geven van mogelijke cultuurverschillen op de werkvloer, hebben we hieronder een aantal cultuurverschillen beschreven waar je op kunt letten wanneer jij gaat werken in het buitenland.

Mogelijke cultuurverschillen

  • Hiërarchie: In Nederland spreken we vaak onze baas aan met ‘je’, terwijl in landen als Frankrijk en Duitsland de U-vorm gebruikelijk is.
  • Kus: Bij een begroeting gebruiken Nederlanders vaak een stevige handdruk, maar in veel landen is het normaal om kussen (aantal verschilt) te geven.
  • Privé: In sommige landen is het niet normaal om op de werkvloer over je privéleven te praten.
  • Oogcontact: In Aziatische landen wordt weinig oogcontact gezien als een teken van respect naar je manager.
  • Eetcultuur: Nederlanders houden vaak tussen de middag van een ‘simpele’ boterham met kaas terwijl in Frankrijk tussen de middag warm wordt gegeten.

Just ask

Wanneer jij gaat werken in het buitenland is de kans groot dat je echt nog niet alles weet over de cultuurverschillen op de werkvloer. En geloof ons, dat is meer dan normaal! Je bent hier tenslotte ook om te leren. Leer van je collega’s en belangrijk: vraag het ook als je iets niet weet of begrijpt! Dat maakt deze hele ervaring juist ontzettend leuk! Vergeet dus vooral niet om te genieten en ervaar hoe het is om te werken in het buitenland.


Wat vind je van deze blog?

voorbereiding tips

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Meld je aan om een reactie te plaatsen.
Log in