Zeker weten?

Vrije tijd Good to know

Bijzondere gerechten in het buitenland

Laatste update: 4 augustus 2022  ◦  17 mei 2019 door Foto van Remi Remi  ◦  5 minutes leestijd
De vreemde specialiteiten van de wereldkeuken!

Genieten van een hutspotje, een Hema worst of een lekkere boterham met pindakaas... In het buitenland houden ze er toch andere gewoontes op na. Een kleine greep van de meeste bijzondere oplossingen voor voedertijd.

Waar je ook naartoe gaat op onze mooie levendige globe, overal ter wereld is wel een nationale keuken te vinden met eigen(aardige) lekkernijen en specialiteiten. Echter, in sommige landen heeft men wel hele bijzondere recepten in de kookboeken staan. Een kleine greep van de meest bijzondere gerechten hebben we voor je opgesomd. De ene nog specialer dan de andere...

I'm still alive

Gebakken sprinkhaan, krekel of kakkerlak is inmiddels wereldwijd door velen geaccepteerd als voedzaam tussendoortje. Echter, worden er in verschillende delen van de wereld ook levende dieren gegeten. Zo eet men in Azië levende vis die voor de helft gefrituurd (Yin Yang bereiding) of gefileerd (Ikizukuri bereiding) is, terwijl de kop nog beweegt. Ook een stokje levende octopus is geen ongewenst onderdeel van de menukaart in Azië. Deze worden echter ook wel levenloos in kleine mootjes geserveerd. De heftige bewegingen die dan nog gemaakt worden zijn een soort stuiptrekkingen, maar feitelijk is de octopus dan al niet meer in leven. Het serveren van dronken gevoerde garnalen is ook geen uitzondering in het Oosten van Azië. Garnalen worden overgoten met sterke drank (bijvoorbeeld Sake of Baijiu) voor een dansend effect van de garnaal en levend geserveerd voor de liefhebber. Maar ook in Europa worden dieren levend verorberd. Denk aan Oesters, zee-egels en zelfs mieren die als culinair hoogstandje worden gezien. 

-

Prey or predator

Voordat je naar het buitenland gaat en de plaatselijke lekkernij wil proberen, bedenk dan van tevoren even goed of het gene wat je op je bordje hebt liggen, ook gevaarlijk zou kunnen zijn om te eten.

Zoals hiervoor al aangegeven, worden er overal levende beesten gegeten. De Sannakji octopus wordt niet levend geserveerd, maar wel zó vers dat de tentakels nog enorm actief zijn. Deze kunnen zich met de zuignappen vastklampen aan je keel waardoor je stikt. Iets te vers dus, als je het ons vraagt.
 

De Kogelvis is waarschijnlijk de meest beroemde binnen de gevarenzone van de keuken. De vis moet zo zorgvuldig bereid worden, dat elke gediplomeerde chef hier elk jaar weer examen voor moet doen. De kleinste aanraking van de giftige delen tijdens de bereiding kan al zorgen voor een dodelijk hapje. De vis is zeer giftig en er is geen tegengif! De delicatesse is in Nederland ook verboden.

 

In Afrika geniet men van de Ackee. Dit is een fruitsoort die giftige pitten bevat waardoor je in een coma(!) kan raken. Dus snoep maar gewoon verstandig en eet een appel! Naast de Ackee, wordt in Afrika ook brulkikker gegeten. Door de specialiteit uit Namibië leg je niet meteen het loodje, maar als de kikker niet volgroeid is, kan het zo zijn dat deze nog een gif met zich meedraagt dat nierfalen kan veroorzaken. Een opkikkertje is veiliger! 

Ga je op reis naar Azië, dan zul je hoogstwaarschijnlijk apen tegen komen. Ga met ze op de foto en bewonder ze, maar laat het eten van apenhersenen (inderdaad; apenhersenen!) uit je hoofd. Omdat ons DNA lijkt op dat van de aap, is het mogelijk dat je hier een dodelijke en ongeneeslijke ziekte (Creutzfeldt-Jakob ziekte) door krijgt.

Europe's finest

In Europa houden we er ook gekke recepten op na als we alle regionale delicatessen eens op een rijtje zetten. De Fransen houden bijvoorbeeld van het serveren van schapenballen (couilles de mouton) en varkensdarm (andouillette) terwijl de Italianen wel een heel bijzonder kaasje in de keuken hebben staan. Hoewel verboden, laat men op Sicilië nog wel eens een kaasje staan tot kaasvliegen er eitjes in leggen. Als de larven uit de eitjes zijn gekropen en zelf beginnen te snoepen is de kaas klaar. Eet smakelijk; casu marzu. 

 

IJsland spant de kroon wanneer het gaat om de vreemde bereiding van de delicatessen in Europa. Hákarl is een Groenlandse haai die geschikt gemaakt is zodat we 'm kunnen eten. Omdat ze giftig zijn, worden ze eerst weken onder de grond gerijpt. Hierdoor zijn ze niet meer giftig, maar wel in een beginstadium van het rottingsproces. Eet smakelijk! Voor de liefhebber kan je in IJsland ook nog genieten van schapenogen of ramstestikels. Voor ieder wat wils!

 

Ga je naar Schotland, dan ben je eigenlijk verplicht om een bezoek te brengen aan de lokale snackbar! Een snackje wat waarschijnlijk is begonnen als een grap, is uitgegroeid tot een vaste waarde in het snack assortiment. Hij was er eerst als chocoladereep, vervolgens als mini-reep, kleine chocobolletjes, er kwam een ijsvariant, maar nu is ‘ie er ook als snack; Mars! Je krijgt ‘m nu gepaneerd, gefrituurd en inclusief een flinke klodder ketchup! 

Een ei hoort erbij! 

Gekookt, gebakken, bevrucht of rauw; een ei hoort erbij! Overal ter wereld worden weer andere eieren gegeten. Hier maken we een boeren omelet. In Oost-Azië geniet men weer liever van het bevruchte eitje; Balut. Dit eendenei inclusief bijna volgroeide embryo erin, wordt gekookt waarna het uit de schaal wordt gegeten met een snufje zout. 

 

In China hebben ze twee bijzondere varianten. Je kan hier genieten van een heerlijk Pidan eitje of een tong zi dan. De Pidan is een 100 dagen lang in houtskool en kalk bewaard ei. Het glijdt uiteindelijk als een donkergroene gelei naar binnen. Een tong zi dan, is een lekker gekookt eitje. Saillant detail; het wordt gekookt in de urine van jonge schooljongens. Geeft toch een hele nieuwe betekenis aan het woord eigeel. 

Te veel om op te noemen

De gebruiken in de verschillende wereldkeukens zijn te veel en te divers om op te noemen. We hebben het nog niet eens gehad over de met lam, kip, vis en ei gevulde kamelen, alle verschillende manieren om stieren- en zwijnenballen te bereiden, of wat voor bijzondere gerechten in Groenland op tafel staan tijdens Kerst. Vergeet overigens niet dat mensen van andere nationaliteiten ons maar vreemde vogels vinden door ons rauwe harinkje met ui. Als je op reis gaat, heb je de kans om de meest vreemde dingen te eten. Ga jij op reis, bereid je dan goed voor op de keuken die je te wachten staat en probeer hier en daar eens iets geks. Lees je van tevoren wel eventjes in op het web over de gevaren voordat je een gekkenkoeienziekte naar binnen kauwt!

Eet smakelijk ~ Guten Appetit ~ geniet jou maaltyd ~ nyd dit måltid ~ bon appétit ~ disfruta tu comida ~ enjoy your meal ~ élvezze az étkezést ~ aproveite sua refeição ~ buon appetito ~ vychutnat si jídlo

 

Verder nog gekke eettips? Leave a comment below!


Wat vind je van deze blog?

tradities ontdek

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Meld je aan om een reactie te plaatsen.
Log in