Corona | Update Coronavirus en werken in het buitenland

4 juni 2020 door
Foto van Suzanne Meinsma
Suzanne Meinsma  ◦  6047 keer bekeken  ◦  8 minuten leestijd
Coronavirus

Geüpdatet op donderdag 4 juni 2020 | Wij van Grenzelooswerk kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt over de ontwikkelingen rondom het Coronavirus ten aanzien van werken in het buitenland en wat jij in bepaalde situaties het beste kunt doen. Daarom hebben wij deze blog geschreven om jullie goed te informeren.

* Nu de piek achter de rug lijkt te zijn, beginnen veel Europese landen langzaam de maatregelen te versoepelen. Dit betekent simpelweg dat jij waarschijnlijk binnenkort aan je buitenlandse avontuur kunt beginnen! Scroll snel naar beneden en kom er achter of jij al kunt starten in bijvoorbeeld Portugal, Spanje en Griekenland!

Wij nemen de gezondheid en veiligheid van jullie erg serieus en willen dat jullie werkomgeving op elk moment veilig en gezond is. Dagelijks hebben wij contact met onze klanten (de werkgevers in het buitenland). Zo blijven wij altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Bij Grenzelooswerk is er een speciaal team die alles in de gaten houdt. Op ons kun je terugvallen. We staan voor jullie klaar en zullen alles op alles zetten om jullie zo goed mogelijk te helpen. Mocht je vragen hebben omtrent het Coronavirus en werken in het buitenland, dan kun je ons altijd telefonisch bereiken of stuur ons een berichtje via de website chat. 

Wat is het Coronavirus precies?

Volgens het RIVM startte eind 2019 in China een uitbraak van een nieuw Coronavirus. Coronavirussen zijn een grote familie van virussen die ziekten veroorzaken variërend van verkoudheid tot meer ernstige ziektes. Een nieuw Coronavirus is een nieuw soort dat nog niet eerder is geïdentificeerd bij mensen. Het recente nieuwe Coronavirus wordt COVID-19 genoemd. De meeste mensen met dit virus hebben symptomen vergelijkbaar met de griep zoals koorts en luchtwegklachten. 

Veel voorkomende klachten zijn:

 • Ademhalingssymptomen
 • Koorts
 • Hoesten
 • Kortademigheid en ademhalingsmoeilijkheden

 

Over de hele wereld worden er maatregelen genomen om er voor te zorgen dat het virus zich niet verder zal verspreiden. Deze maatregelen werden tot op heden dagelijks of wekelijks aangescherpt, maar nu langzaamaan gelukkig ook versoepelt.

Hoe besmettelijk is het COVID-19? 

De ziekte is van mens op mens overdraagbaar. Het virus verspreidt zich door hoesten of niezen. Hoe zieker iemand is, hoe meer diegene het virus kan verspreiden. Vooral voor oudere mensen en mensen die verzwakt zijn of andere ziektes hebben (zoals hart-, long- of diabetespatiënten) kan het erg gevaarlijk zijn en zijn hiermee een risico groep.

Waar kan ik terecht voor actuele informatie over het virus?

Bij Grenzelooswerk is er een speciaal team die alles in de gaten houdt en die van jou van meer informatie kunnen voorzien omtrent het virus en werken in het buitenland. Maar wij zijn uiteraard geen vervanging van het RIVM. De site van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft speciaal een vragen en antwoorden site waar veel vragen omtrent COVID-19 kunnen worden beantwoordt. Ben je al aan het werk in het buitenland? Bekijk dan ook de officiële sites van de overheid van het land waar jij woont en werkt en de site van het WHO (World Health Organization) en volg hun advies op. 

Wat kan ik doen om verspreiding van het COVID-19 te voorkomen?

De maatregelen die jij zelf kunt treffen zijn eenvoudig. Deze maatregelen gelden namelijk ook om de griep of een simpele verkoudheid te voorkomen. Deze maatregelen zijn dus belangrijk om altijd op te volgen: 

 • Was je handen regelmatig en goed met zeep
 • Hoest en nies altijd in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Vermijd het geven van handen
 • Vermijd omhelzingen

Wat moet ik doen wanneer ik denk dat ik het COVID-19 heb? 

Wanneer je denkt dat je besmet bent met het virus is het belangrijk thuis te blijven. Het is belangrijk om niet zelf naar de huisarts toe te gaan. Hiermee kun je anderen die bij de huisarts aanwezig zijn besmetten. Als de klachten (hoesten, keelpijn, koorts, verkouden) toenemen (je hebt bijvoorbeeld meer dan 38℃ koorts, ademhalingsproblemen en je hebt medische hulp nodig) neem dan telefonisch contact op met je huisarts. Aan de hand van een aantal vragen zal de huisarts vaststellen wat er aan de hand is en wat je eventueel moet doen. Vervolgens is het belangrijk dat je direct je leidinggevende van je werk in het buitenland belt.

Wanneer moet ik thuisblijven van mijn werk in het buitenland? 

Het advies is om zoveel mogelijk thuis te werken, indien mogelijk. Wanneer je een vitaal beroep hebt (zoals werken in de zorg) is het belangrijk dat je wel naar je werk toe gaat, indien je geen klachten hebt zoals keelpijn, hoesten, niezen, loopneus, verkouden of koorts. Twijfel je of je wel of niet naar je werk kunt gaan? Overleg dit dan met je werkgever in het buitenland. 

Kan ik nog wel werken in het buitenland?

Het is belangrijk om het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te volgen. Het ministerie heeft ook een reisapp waarop je kan zien welke veiligheidsrisico’s wereldwijd gelden. In steeds meer landen worden de maatregelen versoepelt. Stapje voor stapje mogen wij steeds meer.  

 • Hier kun je lezen welke maatregelen er per land zijn genomen
 • Hier kun je lezen welk reisadvies per land geldt

Ik ben aangenomen voor een baan in het buitenland via Grenzelooswerk, kan ik wel gaan? 

Jij kunt altijd op ons terugvallen. Samen met ons en de werkgever kunnen wij kijken naar geschikte oplossingen. Wij zullen je helpen van A tot Z. Omdat het voor de meeste vacatures nog niet zo is dat je nu al kunt starten met je nieuwe baan in het buitenland, hebben wij samen met verschillende werkgevers in het buitenland een passende oplossing bedacht. Jij krijgt de unieke kans om alvast te starten met je droombaan in het buitenland, maar dan vanuit je huis in Nederland. Zodra het weer mogelijk is om te reizen naar het buitenland verwacht de werkgever dat jij verhuisd naar dat land. Samen met jou en de werkgever in het buitenland zullen wij kijken naar een verantwoorde startdatum voor in het buitenland. Je avontuur begint al in Nederland, maar voor je het weet ga jij aan je buitenlandse avontuur beginnen!

 

Helaas geldt deze oplossing niet voor elke vacature en werkgever. Daarom zullen wij nog steeds, zodra wij informatie hebben wanneer het weer veilig is om te kunnen reizen, dit met je communiceren. Er kan bijvoorbeeld gekeken worden naar een nieuwe, geschikte en veilige startdatum voor in de nabije toekomst. Er zal een tijd aanbreken dat deze situatie helemaal voorbij is. Door persoonlijk verantwoording te nemen en de richtlijnen op te volgen kunnen we hopelijk zo snel mogelijk weer op avontuur in het buitenland. Let's beat this together!

Worden er nog mensen aangenomen in het buitenland en kan ik alvast solliciteren voor 'de periode na het Coronavirus'?

Ben je op zoek naar een avontuur in het buitenland? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij helpen je graag verder bij het vinden van een leuke baan in het buitenland. Je kunt gerust blijven solliciteren op de vacatures. Samen met jou en de werkgever in het buitenland zullen wij kijken naar een geschikte en veilige startdatum voor in de nabije toekomst. We zullen net zo lang wachten tot dat reizen weer als veilig wordt beschouwd. Wij zullen niet stoppen met jou helpen bij het vinden van een geweldig avontuur in het buitenland! Één ding is zeker.. de werkgevers in het buitenland zullen jou na deze crisis extra hard nodig hebben. Er zullen dan ook volop carrièrekansen mogelijk zijn!  

Welke maatregelen gelden er vanaf 1 juni 2020 voor bijvoorbeeld Spanje, Griekenland en Portugal? Kom er achter en voor je het weet kun jij onbezorgd starten aan je buitenlandse avontuur!

Frankrijk
Het meest populaire vakantieland onder de Nederlanders opent vanaf half juli weer haar grenzen voor toeristen. Dit betekent dat jij weer kunt afreizen naar Frankrijk om aan je buitenlandse avontuur te beginnen. Vanaf juni openen ook de winkels, hotels, restaurants en café's weer hun deuren in Frankrijk. Zo kun jij weer genieten van al het moois wat Frankrijk te bieden heeft! Wil je met het openbaar vervoer reizen? Zorg er dan voor dat je een mondkapje draagt en bewaar altijd een meter afstand, waar je ook gaat! 


Italië
Vanaf begin juni zijn buitenlandse toeristen weer welkom in Italië. Of jij eerst een tijdje in quarantaine moet is nog onduidelijk. Vanaf juni zijn de winkels, restaurants en café's weer geopend. Zo kan jij weer op het terras een echte lekkere Italiaanse pizza bestellen. In juni mag jij je weer van A naar B verplaatsen met het openbaar vervoer. Ga je een dagje shoppen, met het openbaar vervoer, of stap je een cafe binnen.. een mondkapje dragen is verplicht. Vanaf juli zullen ook de vliegmaatschappijen vliegen van en naar Italië! Zo kun jij je binnen een paar uur verplaatsen van Nederland naar Italië en is het mogelijk om aan je buitenlandse avontuur te beginnen!

Spanje
Één van de mooiste landen van Europa, maar ook één van de zwaarst getroffen landen van Europa als het aankomt op het corona virus. Vanaf begin juli ben jij weer welkom in het mooie Spanje. Langzaam maar zeker worden de maatregelen versoepelt. Zo zijn natuurlijk de supermarkten geopend, maar ook restaurants, terrassen en musea mogen weer (een beperkt aantal) gasten ontvangen. Wil je een even frisse duik nemen en van de zon genieten na een drukke werkdag? Dan heb je geluk, want ook de stranden zijn weer geopend! In het land gelden er verschillende maatregelen. Zo zijn de maatregelen iets minder soepel in bijvoorbeeld Madrid, Barcelona en Valencia. Ook hier is het dragen van een mondkapje verplicht in het openbaar vervoer. Daarnaast is het belangrijk dat je twee meter afstand van elkaar houdt.. maar dat is appeltje-eitje toch? 

Duitsland
Vanaf half juni gooit ons buurland Duitsland weer de grenzen open voor een aantal omliggende landen zoals Zwitserland en Oostenrijk. Het is op dit moment nog niet bekend of ook de grenzen opengaan met Nederland zodat jij al aan je avontuur in Duitsland kunt beginnen. Zodra wij hier meer over weten, zullen wij dit hier laten weten. Maar, wij zien het positief in! De winkels en de horeca zijn weer geopend, maar er geldt wel een een maximum aantal bezoekers. Vergeet niet te reserveren van te voren mocht je willen genieten van een bak koffie in één van de cafe's! Mondkapjes zijn verplicht in het openbaar vervoer, de winkels, maar ook in de horeca. Net als in Nederlands zijn evenementen helaas verboden tot 1 september. Gelukkig zijn de parken wel open, waar jij alsnog met je vrienden een te gekke zomer kunt beleven! Maar onthoudt; 1,5 meter afstand van elkaar is de norm! Gelukkig ben jij hier al aan gewend aangezien deze regel ook geldt in Nederland! 

Griekenland
Griekenland heeft als een van de weinige landen in Europa de grenzen opengegooid voor reizigers. Wil jij graag werken in Griekenland? Dan zul je de eerste 14 dagen in quarantaine moeten. Wanneer de besmettingen blijven afnemen zal Griekenland ook de grenzen opengooien voor toeristen vanaf 15 juni. De supermarkten, stranden en restaurants zijn al allemaal geopend. Ook de hotels hebben de deuren weer open gegooid vanaf 1 juni. Op openbare plekken en in het openbaar vervoer is een mondkapje verplicht. 


Portugal

Jij bent weer welkom in het prachtige Portugal! Wanneer jij aankomt met het vliegtuig zul je eerst nog een medische controle krijgen, maar het is niet zo dat je net als in Griekenland eerst in quarantaine moet. Kom je met de auto vanaf Spanje? Dan moet je nog even wachten tot half juni. Vanaf dan zal Portugal de grenzen met Spanje ook weer openen. De horeca is geopend, maar alleen de helft van de capaciteit mag worden gebruikt. De stranden in Portugal zijn ook weer geopend. Kun jij na een dag hard werken heerlijk relaxen op het strand met een drankje! In de supermarkten en het openbaar vervoer is het dragen van een mondkapje verplicht!


Corona Coronavirus COVID-19

Reacties

Maren Knooren Vraag Ik en vele anderem wonen mementeel in aruba wij werken hier al een jaar of langrr echter we zitten nu thuus zonder werk en zonder inkomen. Wij hebben alleen geen vergunning en dus geen compensatie. Wel betalen we huur gas water licht en enorm dure boodschappen. Zouden jullie ons kunnen helpen
Suzanne Meinsma Hi Maren, Ik heb je zojuist gemaild hierover. Groet, Suzanne

Wil je een reactie plaatsen?

Meld je aan om een reactie te plaatsen.
Log in of maak een account