Corona | Update Coronavirus en werken in het buitenland

27 maart 2020 door
Foto van Suzanne Meinsma
Suzanne Meinsma  ◦  2102 keer bekeken
Coronavirus

Geüpdatet op dinsdag 24 maart 2020 | Wij van Grenzelooswerk kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt over de ontwikkelingen rondom het Coronavirus ten aanzien van werken in het buitenland en wat jij in bepaalde situaties het beste kunt doen. Daarom hebben wij deze blog geschreven om jullie goed te informeren.

Wij nemen de gezondheid en veiligheid van jullie erg serieus en willen dat jullie werkomgeving op elk moment veilig en gezond is. Dagelijks hebben wij contact met onze klanten (de werkgevers in het buitenland). Zo blijven wij altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Bij Grenzelooswerk is er een speciaal team die alles in de gaten houdt. Op ons kun je terugvallen. We staan voor jullie klaar en zullen alles op alles zetten om jullie zo goed mogelijk te helpen. Mocht je vragen hebben omtrent het Coronavirus en werken in het buitenland, dan kun je ons altijd telefonisch bereiken of stuur ons een berichtje via de website chat. 

Nu landen de grenzen sluiten en steeds meer mensen thuis in sociaal isolement komen voelen wij ons meer dan ooit geroepen om te verbinden. Daarom zijn deze week (sinds maandag 23 maart) gestart met het Social Care Plan. Kandidaten jong en oud (en/of anderen) in binnen en buitenland kunnen contact met ons opnemen voor een social talk. Ben je onzeker, alleen of heb je gewoon even behoefte aan een gesprekspartner? Wil je een update over de situatie in Nederland, het buitenland of gewoon even je verhaal kwijt? Dan staan onze Social Connecters voor jou klaar (+31 85 303 11 44).

Wat is het Coronavirus precies?

Volgens het RIVM startte eind 2019 in China een uitbraak van een nieuw Coronavirus. Coronavirussen zijn een grote familie van virussen die ziekten veroorzaken variërend van verkoudheid tot meer ernstige ziektes. Een nieuw Coronavirus is een nieuw soort dat nog niet eerder is geïdentificeerd bij mensen. Het recente nieuwe Coronavirus wordt COVID-19 genoemd. De meeste mensen met dit virus hebben symptomen vergelijkbaar met de griep zoals koorts en luchtwegklachten. 

Veel voorkomende klachten zijn:

 • Ademhalingssymptomen
 • Koorts
 • Hoesten
 • Kortademigheid en ademhalingsmoeilijkheden

 

Over de hele wereld worden er maatregelen genomen om er voor te zorgen dat het virus zich niet verder zal verspreiden. Deze maatregelen worden tot op heden dagelijks of wekelijks aangescherpt. Er zijn namelijk al in veel landen, zowel binnen als buiten Europa, vele mensen besmet met het virus.

Hoe besmettelijk is het COVID-19? 

De ziekte is van mens op mens overdraagbaar. Op dit moment wordt ervan uitgegaan dat een besmet persoon gemiddeld twee à drie andere personen kan besmetten. Het virus verspreidt zich door hoesten of niezen. Hoe zieker iemand is, hoe meer diegene het virus kan verspreiden. Vooral voor oudere mensen en mensen die verzwakt zijn of andere ziektes hebben (zoals hart-, long- of diabetespatiënten) kan het erg gevaarlijk zijn en zijn hiermee een risico groep.

Waar kan ik terecht voor actuele informatie over het virus?

Bij Grenzelooswerk is er een speciaal team die alles in de gaten houdt en die van jou van meer informatie kunnen voorzien omtrent het virus en werken in het buitenland. Maar wij zijn uiteraard geen vervanging van het RIVM. De site van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft speciaal een vragen en antwoorden site waar veel vragen omtrent COVID-19 kunnen worden beantwoordt. Ben je al aan het werk in het buitenland? Bekijk dan ook de officiële sites van de overheid van het land waar jij woont en werkt en de site van het WHO (World Health Organization) en volg hun advies op. 

Wat kan ik doen om verspreiding van het COVID-19 te voorkomen?

De maatregelen die jij zelf kunt treffen zijn eenvoudig. Deze maatregelen gelden namelijk ook om de griep of een simpele verkoudheid te voorkomen. Deze maatregelen zijn dus belangrijk om altijd op te volgen: 

 • Was je handen regelmatig en goed met zeep
 • Hoest en nies altijd in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Vermijd het geven van handen
 • Vermijd omhelzingen

 

Maandag 23 maart 2020 heeft de overheid in Nederland extra maatregelen genomen om de verspreiding van het COVID-19 te voorkomen. Een aantal maatregelen zijn: 

 • Blijf zoveel mogelijk thuis (blijf sowieso thuis wanneer je hoest, niest, verkouden bent, een loopneus hebt, keelpijn of koorts hebt)
 • Probeer zo min mogelijk sociaal contact te hebben
 • Beperk het contact met oudere mensen en mensen die verzwakt zijn of andere ziektes hebben
 • Houdt afstand van elkaar (minimaal anderhalve meter)

 

Welke aanvullende maatregelen de overheid nog meer heeft genomen, kun je hier terugvinden. 

Wat moet ik doen wanneer ik denk dat ik het COVID-19 heb? 

Wanneer je denkt dat je besmet bent met het virus is het belangrijk thuis te blijven. Het is belangrijk om niet zelf naar de huisarts toe te gaan. Hiermee kun je anderen die bij de huisarts aanwezig zijn besmetten. Als de klachten (hoesten, keelpijn, koorts, verkouden) toenemen (je hebt bijvoorbeeld meer dan 38℃ koorts, ademhalingsproblemen en je hebt medische hulp nodig) neem dan telefonisch contact op met je huisarts. Aan de hand van een aantal vragen zal de huisarts vaststellen wat er aan de hand is en wat je eventueel moet doen. Vervolgens is het belangrijk dat je direct je leidinggevende van je werk in het buitenland belt.

Wanneer moet ik thuisblijven van mijn werk in het buitenland? 

Het advies is om zoveel mogelijk thuis te werken, indien mogelijk. Wanneer je een vitaal beroep hebt (zoals werken in de zorg) is het belangrijk dat je wel naar je werk toe gaat, indien je geen klachten hebt zoals keelpijn, hoesten, niezen, loopneus, verkouden of koorts. Twijfel je of je wel of niet naar je werk kunt gaan? Overleg dit dan met je werkgever in het buitenland. 

Kan ik nog wel werken in het buitenland?

Het is belangrijk om het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te volgen. Het ministerie heeft ook een reisapp waarop je kan zien welke veiligheidsrisico’s wereldwijd gelden. De overheid adviseert om komende periode niet naar het buitenland te reizen. Op dit moment zijn vele landen binnen Europa bijna of volledig op slot, waaronder Spanje, Frankrijk en Italië. Voor alle landen geldt vanaf nu minimaal code oranje. Dit betekent dat alleen noodzakelijke reizen nog mogelijk is. 

 • Hier kun je lezen welke maatregelen er per land zijn genomen 
 • Hier kun je lezen welk reisadvies per land geldt

Ik ben aangenomen voor een baan in het buitenland via Grenzelooswerk, kan ik nog wel gaan? 

Jij kunt altijd op ons terugvallen. Samen met ons en de werkgever kunnen wij kijken naar geschikte oplossingen. Wij zullen je helpen van A tot Z. Op dit moment is het niet mogelijk om te starten in vele landen, omdat deze landen op slot zijn gegaan of een inreisverbod en uitreisverbod hebben. Zodra wij informatie hebben wanneer het weer veilig is om te kunnen reizen, zullen wij dit met je communiceren. Er kan bijvoorbeeld gekeken worden naar een nieuwe, geschikte en veilige startdatum voor in de nabije toekomst. Er zal een tijd aanbreken dat deze situatie voorbij is. Door persoonlijk verantwoording te nemen en de richtlijnen op te volgen kunnen we hopelijk zo snel mogelijk weer op avontuur in het buitenland. Let's beat this together!

Worden er nog mensen aangenomen in het buitenland en kan ik alvast solliciteren voor 'de periode na het Coronavirus'?

Ben je op zoek naar een avontuur in het buitenland? Dan ben je bij ons nog steeds aan het juiste adres. Wij helpen je graag verder bij het vinden van een leuke baan in het buitenland. Je kunt gerust blijven solliciteren op de vacatures. Samen met jou en de werkgever in het buitenland zullen wij kijken naar een geschikte en veilige startdatum voor in de nabije toekomst. We zullen net zo lang wachten tot dat reizen weer als veilig wordt beschouwd. Wij zullen niet stoppen met jou helpen bij het vinden van een geweldig avontuur in het buitenland! Één ding is zeker.. de werkgevers in het buitenland zullen jou na deze crisis extra hard nodig hebben. Er zullen dan ook volop carrièrekansen mogelijk zijn!  

Don't panic, better be safe than sorry!

We are here for you

Corona Coronavirus

Reacties

Maren Knooren Vraag Ik en vele anderem wonen mementeel in aruba wij werken hier al een jaar of langrr echter we zitten nu thuus zonder werk en zonder inkomen. Wij hebben alleen geen vergunning en dus geen compensatie. Wel betalen we huur gas water licht en enorm dure boodschappen. Zouden jullie ons kunnen helpen
Suzanne Meinsma Hi Maren, Ik heb je zojuist gemaild hierover. Groet, Suzanne

Wil je een reactie plaatsen?

Meld je aan om een reactie te plaatsen.
Log in of maak een account