Ik spreek de Engelse taal niet goed genoeg. Wat nu?!

8 januari 2019 door
Foto van Suzanne Meinsma
Suzanne Meinsma  ◦  2222 keer bekeken
Twee mensen die met hun handen LOVE schrijven

Houdt de Engelse taal je tegen om het avontuur in het buitenland aan te gaan? Wij halen graag je zorgen als sneeuw voor de zon weg! Waarom jij je geen zorgen hoeft te maken? Dat lees je in deze blog!

Moet ik de Engelse taal goed beheersen om te kunnen werken in het buitenland?

Wij begrijpen dat het een grote stap kan zijn om te werken in het buitenland als jij de Engelse (of wellicht de Duitse, Franse of Spaanse) taal niet (zo goed) spreekt. Maar weerhoudt het je er van, om deze reden, om daadwerkelijk de stap naar het buitenland te nemen? Zonde vinden wij! Waarom? Dat lees je in deze blog!

Laat je onderdompelen door te werken in het buitenland.

Het is helemaal niet erg dat jij de Engelse taal niet (goed) beheerst. Een vreemde taal leren gaat namelijk altijd het beste in het land zelf. Op deze manier kom jij er met geen mogelijkheid onderuit door de Engelse taal te spreken. Je kunt geen excuses maken en je wordt min of meer gedwongen om andere mensen in het Engels aan te spreken. Niemand zal raar opkijken wanneer jij de Engelse taal niet (nog) niet goed beheerst. Geef niet op als het eens fout gaat, van fouten leer je juist. Juist door fouten te maken in de Engelse taal, leer je van anderen hoe het wel of juist niet moet. Je zult al snel merken dat na een paar weken je Engels is verbeterd en dat je zelfvertrouwen is gestegen. Door in het buitenland te verblijven gebruik je de hele dag de Engelse (of andere vreemde) taal. Op een gegeven moment zal het meer een gewoonte voor je worden omdat je het dagelijks doet. Je zult merken dat het je steeds makkelijker afgaat.

Do but as if your nose bleeds!

"Learning by doing"

Geeft het jou iets meer zekerheid wanneer jij beter voorbereid bent voordat je naar het buitenland vertrekt? Onderstaande tips zullen je zeker helpen bij het verbeteren van de Engelse taal.

Hoe kan ik mij vooraf alvast voorbereiden?

  • Kijk Engelse films zonder ondertiteling of zet de ondertiteling in het Engels.
  • Lees Engelse boeken (en zoek de woorden die je niet weet op in een woordenboek of Google Translate).
  • Ga eens de Amerikaanse of Engelse nieuws volgen (CNN of BBC).

Wat zijn de voordelen van werken in het buitenland om zo mijn Engels te verbeteren?

Tegenwoordig kan je vrijwel niet om de Engelse taal heen. Engels is een wereldtaal (gevolgd door Spaans en het Mandarijns) en je kan je er bijna overal in de wereld verstaanbaar maken. De Engelse taal beheersen is een investering voor jezelf. Diversiteit is bij steeds meer bedrijven belangrijk en bedrijven zullen het waarderen wanneer jij meerdere talen spreekt. Doordat steeds meer bedrijven internationale ambities hebben is het erg belangrijk dat men de Engelse taal spreekt en effectief kan communiceren met andere landen. Engels spreken is een essentiële vaardigheid dat bijna niet valt te vermijden.

Medewerkers van Grenzelooswerk aan het woord

Suzanne
Zelf heb ik mijn Engels erg verbeterd toen ik ging backpacken en werken in Azië en Australië. Op een gegeven moment ben ik gaan werken in de Australische Outback waar ik de enige Nederlander was die werkte in deze hotel/pub. Op zulke momenten heb je geen andere keus dan Engels te spreken. In het begin kwam ik er niet altijd uit, maar dan vult iemand anders je wel aan. Op die manier heb ik echt sterk mijn Engels verbetert. Daarnaast keek ik veel films met mijn collega’s van andere nationaliteiten. Wij deden altijd met opzet de Engelse ondertiteling er onder zodat iedereen het kon volgen. Dit heeft mij ook erg geholpen om mijn Engels te verbeteren! Het was zelfs zo erg dat na dat ik terugkwam in Nederland ik dacht in het Engels en ik soms echt moest nadenken om op de Nederlandse woorden te komen. 
 

Filipijnse kinderen spreken vaak een goed woordje Engels!
Filipijnse kinderen spreken vaak een goed woordje Engels!

Jildou
Op de middelbare school heb ik tweetalig onderwijs gevolgd, voor ik daaraan begon sprak ik nog geen woord Engels. Wat ik daarvan vooral heb geleerd is dat je leert door te doen! Wanneer je niet anders kunt dan engels spreken word je best wel voor het blok gezet, maar je moet wel omdat er geen andere mogelijkheid is. Toen ik een half jaar in Valencia zat voor mijn opleiding moest ik ook weer even schakelen, maar je merkt gewoon dat het na twee weken al een stuk beter gaat! Het idee dat klasgenoten of collega’s er ook moeite mee kunnen hebben hielp ook. Wanneer je er even niet uit komt in het engels maak je er gewoon een soort ‘verboden woord’ spelletje van en probeer je iets zo goed mogelijk te omschrijven. Ik had ook veel Duitse klasgenoten en daarbij was het op een bepaald moment zo dat wanneer iemand een woord niet wist je de beste kans had om het gewoon in het Nederlands of Duits te zeggen. Grote kans dat het woord bijna hetzelfde is! Zo leer je ook nog eens Duits, Frans, Spaans etc…

Sina
Ik ben begonnen met Nederlands leren toen ik nog in Peru leefde. Een half jaar lang had ik twee keer per week les (ja, ik heb Nederlands vanuit het Spaans geleerd, dus het was geen verrassing, dat dat niet helemaal lukte). Toen ik in Nederland mijn Staatsexamen moest doen, moest ik herkansen. Ik heb in het Nederlands gestudeerd, dus ik verstond het wel goed, maar praten kwam er niet van. Echt Nederlands heb ik eigenlijk pas geleerd, toen ik mijn Nederlandstalig vriend heb leren kennen. Hij weigerde engels met me te praten en verbeterde me veel, zodat ik uiteindelijk heel goed Nederlands heb leren spreken.

Arjen 
Fries opgevoed en Nederlands geleerd op school! Maar waar heb ik dan zo vloeiend Engels leren spreken? Je raad het vast al, in het buitenland! Toen ik acht jaar oud was had ik in Canada mijn eerste ervaringen met het nodig hebben van de Engelse taal. Zodra je de taal spreekt en om je heen hoort gaat het snel! Na mijn middelbare schoolperiode kwam de proef op de som wat mijn Engels betreft! Ik ben gaan backpacken in de Filipijnen en mijn HBO Minor heb ik gedaan op het Indonesische eiland Bali. De momenten waarop ik mijn Engels sterk verbeterd heb waren de momenten waarop ik met een persoon sprak die eigenlijk geen of slecht Engels kon. Op deze momenten gooi je al je Engelse kennis in de strijd om elkaar te begrijpen, wat uiteindelijk altijd lukt!

Naar een voetbalwedstrijd met locals!
Naar een voetbalwedstrijd met locals!

Birga
Ik ben begonnen met het leren van de Nederlandse taal toen ik begon met mijn studie International Business and Management in Leeuwarden. Hier heb ik een klein beetje Nederlands geleerd, maar het spreken lukte mij nog niet. Met mijn Nederlandse vrienden praatte ik voornamelijk in het Engels. Sinds ik stage loop bij Grenzelooswerk en iedereen tegen mij praat in het Nederlands heb ik de taal heel erg opgepakt. Elke dag voel en merk ik dat het beter gaat. Ik luister ook veel naar mijn collega’s die onderling Nederlands spreken. Ik ben erg blij dat ik het op deze manier kan verbeteren!

Tot slot willen wij je vertellen dat wanneer jij denkt dat je Engelse taal niet goed genoeg beheerst, dat je wanneer je gaat werken in het buitenland er vaak achter komt dat je Engels zo slecht nog niet is vergeleken andere nationaliteiten. En onthoud; 
Negen van de tien keer spreken de Engels sprekende mensen geen Nederlands!

 

Never make fun of someone who speaks broken English, it means they know another language

Gerelateerde vacatures