Grenzeloze Kalender Oktober

1 oktober 2019 door
Foto van Myrthe de Groot
Myrthe de Groot  ◦  556 keer bekeken  ◦  5 minuten leestijd
Grenzeloze Kalender Oktober

Blijf op de hoogte van de leukste festivals, events en activiteiten van over de hele wereld voor in de maand oktober. In de tiende Grenzeloze kalender lees je een selectie van de leukste evenementen en feestdagen wereldwijd. Lees snel verder!

1 oktober: Wereld Koffie Dag

Oktober luiden we in met Wereld Koffiedag of International Coffee Day! Op deze dag staan we stil bij de reis die de koffieboon aflegt van de plantage tot het kopje. Wist je dat er elke dag 3 miljard kopjes koffie worden geconsumeerd? Menig mens is fan van het zwarte goud. Het is dus ook niet zo vreemd dat hier en speciale dag aan wordt toegewijd. Tijdens Wereld Koffiedag wordt er extra aandacht besteed aan faitrade koffie en koffieboeren die nauwelijks een leefbaar salaris ontvangen. Het is een dag met een dubbele betekenis en daarom extra mooi om even bij stil te staan! 

21 september - 6 oktober: Oktoberfest in München

Mocht je een ontzettende bierliefhebber zijn (of gewoon heel erg van een feestje houden) bezoek dan het grootste bierfestival ter wereld: het Oktoberfest! Het feest van onze oosterburen kent een jarenoude geschiedenis. Dit jaar vindt alweer de 186e editie plaats. Twee weken lang kun je genieten van alle mensen, tenten, braadworsten en natuurlijk al het bier! Jaarlijks bezoeken ongeveer 6,5 miljoen mensen, in traditionele kleding, het evenement. Het terrein is gratis te betreden en staat vol met kermisattracties en (feest)tenten. Het Oktoberfest is echt een feest om op jouw bucketlist te zetten als je gaat werken in Duitsland.

4 oktober: Wereld Dierendag

Tijdens Wereld Dierendag zetten we wereldwijd onze huisdieren in het zonnetje. Je hond, kat, konijn, hamster, paard of schildpad krijgt nét even wat meer aandacht met een lekkernij of speelgoed. Wereld Dierendag is echter niet zomaar in de wereld geroepen. Deze dag is met name bedacht om de wereld ervan bewust te maken dat dieren ook rechten hebben en beschermd moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan dieren die met uitsterven zijn bedreigd, zoals de olifant en de neushoorn. Of landen als Azië en Afrika, die kampen met de illegale jacht op wilde dieren. 

4 oktober - 6 oktober: Cavatast in Spanje

Dit festival, vernoemd naar de gelijknamige stad, vindt elk jaar plaats in Cava. Deze sprankelende Catalaanse wijn kennen we vrijwel allemaal, heerlijk als een aperitiefje of een toost! Cavatast is een driedaags openluchtfestival en is verspreid over het gehele centrum van de stad. Hier komt al het moois wat Spanje te bieden heeft samen. Van de heerlijke wijnen tot en met het smaakvolle eten! Maar naast al het eten en drinken zijn er ook nog tentoonstellingen, livemuziek en workshops om optimaal te genieten van de Spaanse cultuur.

Cavatast in Spanje

4 oktober - 7 oktober: Boccaccesca in Italië

Net zoals Cavatast is Boccaccesca ook een openluchtfestival dat in het teken staat van proeverijen van wijn en lekker eten. Dit vierdaagse festival vindt plaats in Toscane in Italië. Wanneer je gaat werken in Italië is het écht een aanrader om dit openluchtfestival te bezoeken. Lokale handelaren bieden hun verse regionale producten in tientallen kraampjes aan. Tijdens Boccaccesca vinden er ook kookwedstrijden plaats en zijn er beroemde Italiaanse chefs aanwezig die het fijne van de Italiaanse keuken laten zien! Ook hier zijn er verschillende workshops waaraan je mee kunt doen en kun je genieten van Italiaanse muziek. 

11 oktober - 20 oktober: Festival of Lights in Berlijn

Als je bekend met het lichtfestival GLOW in Eindhoven, weet je hoe adembenemend lichtfestivals zijn. Festival of Lights is ook zo een indrukwekkend evenement. Van de Berliner Dom tot de Brandenburger Tor, alles is kleurrijk verlicht. Op verschillende gebouwen, straten en pleinen aanschouw je bijzondere 3D effecten, lichtshows en vuurwerkshows. Het Festival of Lights duurt in totaal tien dagen en trekt jaarlijks meer dan 2 miljoen bezoekers. Wanneer het festival ten einde is, wordt de winnaar gekozen van de mooiste lichtshow. De winnaar van de lichtshow projecteert de organisatie op de Brandburger Tor. Dit jaar viert het Festival of Lights de val van de Berlijnse muur 30 jaar geleden met het thema ‘Lights of Freedom’. Werk je tijdens dit festival toevallig in Berlijn? Plan dan zeker een avond met internationale vrienden of collega’s om dit festival te bezoeken. 

16 oktober: Wereld Voedsel Dag

De internationale bewustwordingsdag is in 1979 in het leven geroepen om aandacht te vragen voor voedselzekerheid. Wereldwijd gaat ongeveer één op de negen personen ‘s avonds met een lege maag naar bed. Opvallend genoeg zijn er wereldwijd twee keer zoveel mensen met overgewicht. Tijdens World Food Day vieren we de mooie kant van eten, maar staan we ook stil bij de moeilijke kant van voedsel. Naast Nederland zijn er meer dan 150 landen die deze dag extra stil staan bij de vraagstukken omtrent dit onderwerp en hoe dit verbetert kan worden.

25 oktober: Wereld Pasta Dag

Eindeloos kun je ermee variëren en veel huishoudens eet het vaak wel minimaal één keer per week: pasta! In 1995, tijdens het allereerste ‘World Pasta Congres’, werd besloten om een dag in het jaar uit te roepen tot Wereld Pasta Dag. Want wie wordt daar nou niet blij van?! Deze terugkerende dag viert men wereldwijd op 25 oktober. Wist je dan Italianen wel 26 kilo pasta per jaar eten? Bij Nederlanders is dit ongeveer de helft. Eén ding is zeker, vandaag staat pasta op het menu!

31 oktober: Halloween

Oktober sluiten we spookachtig af tijdens All Hallow’s eve, oftewel Halloween. Voornamelijk in Amerika wordt Halloween uitgebreid gevierd, maar ook in Canada, het Verenigd Koninkrijk en Ierland is Halloween een populair feest. Kinderen gaan verkleed de straat op en bij versierde huizen langs om daar snoep op te halen. Ze roepen dan: ‘trick or treat’. Het feest staat in het teken van griezeligheid en lekkernijen, maar eigenlijk is 31 oktober volgens de Keltische kalender ‘oudejaarsavond’. Volgens deze kalender begint het nieuwe jaar namelijk niet op 1 januari, maar op 1 november. De oogst was binnen en daarom was er ruimte voor een vrije dag. Op de avond van Halloween nemen we afscheid van het verleden en zien we de toekomst tegemoet!

Halloween

Cruciale oktober-highlight gemist? Wij horen het graag! Drop a comment.


Werken in het buitenland Wonen in het buitenland

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Meld je aan om een reactie te plaatsen.
Log in of maak een account

Gerelateerde vacatures