Zeker weten?

Vrije tijd Hotspots

Ontdek de 11 leukste dingen om te doen in Sofia!

Laatste update: 21 februari 2024  ◦  2 december 2021 door Foto van Remi Remi  ◦  5669 keer bekeken  ◦  5 minutes leestijd
Must-do's in Sofia!

Je gaat wonen en werken in Sofia, topkeuze! Speciaal voor jou hebben 11 must do's op een rijtje gezet zodat jij niks hoeft te missen in de parel van de Balkan. Lees snel verder en plan de leukste, meest interessante en fotogenieke activiteiten en bezienswaardigheden in Sofia!

1. Free tours! 

Je gaat werken in het buitenland en hebt Sofia als bestemming aangevinkt, top! Een hele leuke bijkomstigheid van deze stad is dat er gratis tours worden aangeboden. Zo kun je overdag een ruim twee uur durende rondleiding krijgen voor noppes. 's Avonds kun je ook nog een tour doen in het donker. Tijdens deze tour neemt de gids jou mee naar een fantastisch panoramapunt! Een perfect instamomentje dus! Onze persoonlijke favoriet, de foodtour, is ook gratis. Hier word je meegenomen op een culinaire reis langs de verschillende lekkernijen van de Balkan, heerlijk!  

2. Nationaal Socialistisch Museum

Het is even zoeken, maar op een kleine 10 kilometer van het centrum in Sofia zit een bijzonder museum verstopt. Logisch dat het verstopt zit, want het herinnert de Bulgaren aan een recente, vervelende periode. Het Museum voor Socialistische Kunst staat vol met beelden uit de communistische periode. Toen de landsgrenzen open gingen en het communisme verdween, werden alle overbodige beelden van de sokkels gehaald en opgeslagen. Al deze beelden en de verhalen erbij zijn te bewonderen in dit museum. Als je graag meer wilt weten over de geschiedenis van Bulgarije, is het zeker de moeite om dit museum eens te bezoeken.

3. Vitosha gebergte

Wil je tijdens het wonen en werken in Sofia eens écht iets actief doen? Verken dan het natuurgebied Vitosha. Dit kun je lopend doen met een stevig paar schoenen, maar een leuk alternatief is ook per mountainbike. Het is best een klim om de top te bereiken; het hoogste punt ligt op zo'n 2.290 meter hoogte. Zorg dus voor een goed ontbijt, zodat je lekker veel energie hebt! Vanaf de Vitosha berg heb je ook een fantastisch uitzicht over Sofia. En nog iets leuks: in de winter verandert dit gebergte in een klein skigebied met 30 kilometer aan pistes! 

4. Rilaklooster

Één van de bekendste attracties rondom Sofia, is het klooster van Rila. Als je gaat werken in Bulgarije moet je deze plek eigenlijk gezien hebben. Het klooster is opgericht door, en laatste rustplaats van, Johannes Rila in de 10e eeuw en is een populair bedevaartsoort. Het Rilaklooster staat zelfs op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Dit is een toeristische trekpleister in Bulgarije en op het kloosterterrein zijn musea aanwezig die je kunt bezoeken. Echt een uitstapje richting het verleden! 

5. Clubbin'

Als je gaat wonen en werken in Sofia, wil je vast en zeker ook het nachtleven in Sofia ontdekken. Gelukkig biedt de hoofdstad van Bulgarije hele vette plekken om dit te doen. De Once Upon a Time Biblioteka club, is een vette discotheek die zich in de nationale bibliotheek bevindt. Hier kun je zeker de voeten van de vloer dansen! 

6. Street art

In Sofia zijn door de hele stad fantastische muurschilderingen te vinden. Het begon in Sofia als graffiti waarmee kunstenaars hun eigen tag bekend maakten aan het publiek. Dit begon in Bulgarije pas in de jaren '90, omdat het hiervoor nog onderdeel was van de communistische Sovjet-Unie. De kunstwerken werden steeds uitgebreider en steeds mooier. Tegenwoordig zijn er een hoop mooie werken te bewonderen door de hele stad heen. Je kunt dit natuurlijk zelf met de benenwagen bekijken, maar als je een tour kunt doen, raden we je dat zeker aan. Je krijgt dan even net wat meer informatie. Nasimom, de bekendste kunstenaar van Bulgarije, is ook veel terug te vinden op gebouwen in de stad! 

7. Alexander Nevski Kathedraal 

Dit is een ontzettend imposant bouwwerk in Sofia. De koepels zijn van écht goud! De Alexander Nevski Kathedraal is neergezet ter nagedachtenis aan de naar schatting 200.000 omgekomen Russische soldaten tijdens de Russisch-Turkse oorlog aan het einde van de 19e eeuw. Het is een van de bekendste kerken van de stad. In de Kathedraal zelf zit een museum in de crypte. Ook een aanrader tijdens het werken in Sofia!

8. Borisova Gradina Park

Als je samen met je nieuwe vrienden of collega's even relaxed wilt gaan eten, ga dan eens picknicken in het Borisova Gardina Park. Een fantastisch park in het centrum van Sofia waar je zelfs even kan uitbuiken met de waterfiets. In de winter kun je de ijzers onderbinden en een paar keer pootje-over op de schaats. Maimunarnika, de naam van een binnenplaats waar je wat te eten en te drinken kan halen, is vaak drukbezocht doordat locals er vaak optreden. Superleuk om dat in de buitenlucht bij te wonen! 

9. Sint George Victor Rotunda

Het oudste kerkje van de stad staat ingesloten door grote nieuwe gebouwen. De Sint George Victor Rotunda doet nog steeds dienst en is ook toegankelijk voor toeristen. Je zal wel bedekt moeten, maar je kan altijd een gewaad lenen bij het kerkje zodat je naar binnen kan. Breng dus zeker een bezoekje aan dit kerkje tijdens het werken in Sofia!

10. Nationaal Paleis van Cultuur

Het Nationale Palace of Culture is een indrukwekkend groot bouwwerk waarin meer staal is gebruikt dan in de Eiffeltoren. Tegenwoordig is het een multifunctioneel centrum waar concerten en tentoonstellingen worden gehouden en zelfs een filmfestival. In november vindt Cinemania plaats, dus dat is écht een aanrader als je op dat moment woont en werkt in Sofia! Het gebouw is er overigens ooit neer gezet in 1981 om de 1300e verjaardag van Bulgarije te vieren! 

11. Koprivshtitsa

Een dagje cultuur snuiven in Koprivshtitsa is zeker een must-do als je gaat werken in Sofia. Trek er een dagje voor uit en maak er een tour van. Je krijgt in de stad mee hoe men in de 19e eeuw leefden in Bulgarije. Het stadje is al meer dan 100 jaar goed bewaard gebleven en daarom is het een fantastische ervaring om hier een dagje te vertoeven! 

Met deze lijst heb jij alvast een leuke to-do list als je gaat wonen en werken in Sofia! Weet je nog een must see of must do in de hoofdstad van Bulgarije? Laat het ons dan zeker weten in de reacties!


Wat vind je van deze blog?

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Meld je aan om een reactie te plaatsen.
Log in