Ga je wonen in Sofia? Je moet deze 11 dingen gedaan hebben!

13 augustus 2019 door
Foto van Remi Veldman
Remi Veldman  ◦  885 keer bekeken  ◦  4 minuten leestijd
Must-do's in Sofia!

Je gaat wonen of werken in Sofia, topkeuze! We hebben de must do's voor jou op een rijtje gezet zodat jij niks hoeft te missen in de Parel van de Balkan.

Free tours! 

Je gaat werken in het buitenland en hebt Sofia als bestemming aangevinkt, top! Een hele leuke bijkomstigheid van deze stad is dat er bepaalde tours gratis worden aangeboden. Zo kan je overdag een rondleiding krijgen van twee uren voor noppes. 's Avonds kan je ook nog een tour doen in het donker en hier wordt je ook meegenomen naar een fantastisch panoramapunt! Instamomentje dus. Onze persoonlijke favoriet, de foodtour, kan je ook gratis doen. Hier wordt je meegenomen op culinaire reis langs de verschillende lekkernijen van de Balkan, heerlijk!  

Nationaal socialistisch museum

Het is even zoeken, maar op een kleine 10 kilometer van het centrum zit een bijzonder museum verstopt. Logisch dat het verstopt zit, want het herinnert de Bulgaren aan een recente, vervelende periode. Het Museum voor Socialistische Kunst staat vol met beelden uit de communistische periode. Toen de landsgrenzen open gingen en het communisme verdween, werden alle overbodige beelden van de sokkels gehaald en opgeslagen. Al deze beelden en de verhalen erbij zijn te bewonderen in dit museum. 

Vitosha gebergte

Als je gaat wonen of werken in Sofia en je wilt wat actiefs doen in het weekend, dan is het een goed plan om het natuurgebied Vitosha eens te verkennen. Dit kan je lopend doen, maar ook op bijvoorbeeld de mountainbike. Het is een beste klim, dus bepaal van tevoren goed wat je gaat doen. Hier heb je vanaf de Vitosha berg wel een fantastisch uitzicht over de stad! 

Rila klooster

Één van de bekendste attracties rondom Sofia, is een bezoek aan het klooster van Rila. Als je hier gaat werken in het buitenland moet je dit eigenlijk eens bekijken. Het klooster is opgericht door, en laatste rustplaats van, Johannes Rila in de 10e eeuw. Het is een populair bedevaartsoort en staat ook op de werelderfgoedlijst. Het is een toeristische trekpleister en op het kloosterterrein zijn musea aanwezig die je kan bezoeken. Echt een uitstapje richting het verleden! 

Clubbin'

Als je gaat wonen of werken in Sofia, zal je vast ook eens op stap willen. Gelukkig biedt Sofia hele vette plekken om dit te doen. De Once upon a time biblioteka club, is een vette discotheek die zich in de nationale bibliotheek bevindt. Die is zeker een bezoek waard! 

Street art

Door de hele stad zijn fantastische muurschilderingen te vinden. Het begon in Sofia als graffiti waarmee kunstenaars hun eigen tag bekend maakten aan het publiek. Dit begon in Bulgarije pas in de jaren 90 doordat het hiervoor nog onderdeel was van de communistische Sovjet-Unie. De kunstwerken werden steeds uitgebreider en steeds mooier. Tegenwoordig zijn er een hoop mooie werken te bewonderen door de hele stad heen. Je kan dit zelf natuurlijk met de benenwagen bekijken, maar als je een tour kan doen, raden we je dat aan. Je krijgt net even wat meer te horen tijdens een tour. Nasimom, de bekendste kunstenaar van Bulgarije, is ook veel te vinden op gebouwen in de stad! 

Alexander Nevski Kathedraal 

Een ontzettend imposant bouwwerk. De koepels zijn van echt goud! Het is neergezet ter nagedachtenis aan de naar schatting 200.000 gevallen Russische Soldaten tijdens de Russisch-Turkse oorlog aan het einde van de 19e eeuw. Het is een van de bekendste kerken van de stad. In de Kathedraal zelf zit een museum in de crypte. Ook een aanrader! 

Borisova Gradina Park

Als je samen met je nieuwe vrienden of collega's even relax wilt gaan eten, ga dan eens picknicken in het Borisova Gardina Park. Een fantastisch park in het centrum van Sofia waar je zelfs even kan uitbuiken in de waterfiets. In de winter kan je de ijzers onderbinden en een paar keer pootje-over op de schaats. Maimunarnika, de naam van een binnenplaats waar je wat te eten en te drinken kan halen is vaak drukbezocht doordat er een optreden plaatsvindt. Superleuk om dat in de buitenlucht bij te wonen! 

Sint George Victor Rotunda

Het oudste kerkje van de stad staat ingesloten door grote nieuwe gebouwen. Het kerkje doet nog steeds dienst en is ook toegankelijk voor toeristen. Je zal wel bedekt moeten, maar je kan altijd een gewaad lenen bij het kerkje zodat je naar binnen kan. 

National paleis van Cultuur

Een indrukwekkend groot bouwwerk waarin meer staal is gebruikt dan in de Eiffeltoren! Het is een multifunctioneel centrum tegenwoordig waar concerten en tentoonstellingen worden gehouden en zelfs een filmfestival. In november vindt Cinemania plaats, dus dat is een aanrader als je op dat moment bezig bent met werken in Sofia! Het gebouw is er overigens ooit neer gezet in 1981 om de 1300e verjaardag van Bulgarije te vieren! 

Koprivshtitsa

Een dagje cultuur snuiven in Koprivshtitsa is zeker een must-do als je gaat werken in Sofia. Trek er een dagje voor uit en maak er een tour van. Je krijgt in de stad mee hoe men leefde in Bulgarije in de 19e eeuw. Het stadje is al meer dan 100 jaar goed bewaard gebleven en daarom is het een fantastische ervaring om hier een dagje te vertoeven! 

Heb jij nog persoonlijke tips? Laat dan even een reactie achter!


Werken in Sofia Werken in Bulgarije Sofia Wonen in Sofia Bulgarije Wonen in Bulgarije

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Meld je aan om een reactie te plaatsen.
Log in of maak een account

Gerelateerde vacatures